Mehmet Dobaoğlu

Mehmet Dobaoğlu

SEN ADAM DEĞİLSİN

 “Sen Adam Değilsin!”  Ya da senden adam olmaz! Cümlesini çok duymuşsunuzdur. Ancak son dönemde adam kelimesinden bir kısım odaklar özellikle kaçıyor. Örneğin bilim adamı yerine, bilim insanı olarak bir sıfatlanma yapılıyor. Neymiş, erkek olsun, kadın olsun bilimle uğraşan herkese bilim insanı denmeliymiş, böylece cinsiyet kavramı ya da ayrımı ortadan kalkacakmış. 

Şöyle kaynakları karıştırdım, bu konuda ne denmiş diyor. Adam kelimesinin anlamı şu şekilde açıklanmış: Adam, Âdem demekmiş yani insan. Bir düşünür demiş ki: “Adem’den geliyor olması beni hiç ilgilendirmiyor, ben kendimi ‘Adam’dan sayıyorum, adam yerine koyuyorum. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre adamın birinci anlamıinsan’, ikinci anlamı ise ‘erkek kişi’.

Demek ki, son zamanlarda yapılmak istenen şey Türk dilini cinsiyetçi ifadelerden arındırmak, böylece ‘adam’ sözcüğünü bertaraf edip, yerine ‘insanı’ yerleştirmek. Ne dersiniz çok akıl kârı bir iş değil gibi geliyor bana! Peki ne değiştirilmek isteniyor. Amaç ne olabilir?

KADIN ASLA İKİNCİ SINIF BİR VARLIK DEĞİLDİR

Bizim değerlerimize göre kadın asla ikinci sınıf bir varlık değildir, erkeklerden aşağı da değil, yukarı da değildir.

Allah, üstün olan kadın veya erkek demez! Üstün olanlar ancak takva elbisesi giyenlerdir. Yani Allah’tan ne kadar çok korkuyor, hatta seviyor ve ona saygı duyuyorsan erkek ol, kadın ol sen o kadar üstünsündür.

Son zamanda bu bakış açımızı değiştirenler, şimdi yeni bir bakış açısı vermek istiyorlar ama bu olmaz. Çünkü kadın kadındır, erkek erkektir, birinin cinsiyeti de diğerinden üstün değildir bizim inancımıza göre. Bence bu ayrımı yapanlar cehaletin önünü açanlardır. Veya kadınlardan takva elbisesini çıkartanlardır…

VALİ OLDUN, ADAM OLAMADAN HİKAYESİNİ HATIRLAYIN

Çocukluğumuzda bizlere bir vali ile oğlunun hikayesini anlatırlardı. Baba, oğluna sen adam olamazsın dermişte, oğlu vali olmuş, babasını ayağına çağırtmış. Baba, yine bak oğlum ben sena adam olamazsın dememiş miydim? Demiş, iyi bilirsiniz bu hikayeciği…

Dediğimiz gibi, biz adam olamazsın cümlesini insan olamazsın anlamında kullanan bir milletiz. Kim ki saygı, sevgi, sadakat, samimiyet, güvensizlik gibi değerlerden uzaklaşmış ise biz ona senden adam olmaz yaftasını yapıştırmışızdır.

Denir ki: “ADAM OLMAK CİNSİYET MESELESİ DEĞİL, ŞAHSİYET MESELESİDİR!”

Sonra atalarımız: “Sıkışınca çekip gidenlere, zoru görünce kaçana adam demem!”

Bir tane daha yazayım: “İNSAN ADAM OLMAYINCA, ADAMLIK İNSANA ZOR GELİRMİŞ!” Ne kadar güzel sözler bunlar.

Eyvallah!

ADAM OLMAYACAK KİMSE YOKTUR

Ama bana göre herkes adam olur, çünkü insan fıtrat üzerine yaratılmıştır. Anne ve öğretmen ona hangi değerleri yüklerse yani davranış haline getirirse o çocukta o değerlerle büyümüş olur.

Şu anda kadına ayrımcılık ve şiddet gündemde. Şimdi derim ki, çocuklarımıza annenin yani kadının kutsal bir varlık olduğunu anlatsak, herkese takva elbisesini giydirsek bu olaylar olur muydu?

Hz. Ömer: “Edep, ilimden önce gelir!” dermiş.  Halbu ki, ilim öğrenmek farz. Bu demek oluyor ki, bir insana takva elbisesi giydirmek herşeyden önemli…

Bunun için şu günlerde eğitim reformu konuşulur olmuşken derim ki, yeni sistem Takva Medeniyeti üzerine kurgulanmalı.

Hani hep deriz ya illa edep, illa edep, işte bunun için kadın olsun, erkek olsun fark etmez, önce takva gerek

Çünkü takvalı bir insan, önce insan haklarına saygılı olur, kendisine saygısı vardır, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirir ve iyi bir kul olmak için gayret gösterir. Bizde kadına hatun, erkeğin takvalısına ise adam derler. O kadar!

Kalın sağlıcakla.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Dobaoğlu Arşivi