Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği 12.olağan Kongresi

1995 Yılından bu yana kurulu olan Kafkas kültür derneğimiz, her zaman olduğu gibi gene olağan kongresini büyük heyecan ve mensubu olduğu kültüre yakışır bir vakar içerisinde yapmıştır. Bir çok sivil kuruluş için bu kadar büyük katılımlı bir kongrenin olaysız geçmesi pek nadir olan bir hadise olup, Kafkas derneği mensubu üyelerin ne kadar olgun insanlar olduğunun bir tespiti gibi idi adeta.

Mensubu olmakla iftihar ettiğim Kafkas toplumu içinde Kahramanmaraş Kafkas kültür derneğinin ayrı bir yeri vardır. Dünyada pek nadir olarak bu büyüklükte bir derneğe sahip ikinci bir dernek yok gibidir. Derneklerin genelinin kaderi, kira ve aidat çemberi içinde sürüklenen bir hayat ile geçer. Fakat çeçen savaşları sırasında, pek büyük ve ulvi değerler için bir araya gelerek kurulan Kafkas kültür derneğimizi, bizler bu sıkıntılardan kurtarmak için çok çabaladık ve hem Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin büyük katkıları ve hem de derneğimizin mensuplarının birlikte çalışmaları ve katkıları ile her kesin imrendiği bir dernek binasına sahip olduk.

Bu dernek binasının girişinde ismi yazılı olan, değerli insan, Memreş kabilesi mensubu sayın Cengiz Atalar bu dernek binamızın yapılışında, inanılması zor büyük bir rakamla katkıda bulunarak inşaatın bitirilmesinde en büyük paya sahip olmuştur. Kafkasyalılar bu tür yardımlarda isimlerinin ön plana çıkarılmasından rahatsız olan asil insanlardır. Fakat binamızın yapım masrafının nerede ise yüzdek seksenini tek başına karşılayan bu genç kardeşimizin, kendi rızasına bırakmadan, toplum olarak karar alıp ismini, derneğimizin girişine nakş ettik. Bu aslında bir hakkında teslimi idi.

Kongreye gelir isek. Her zamanki gibi büyük bir katılım ile gerçekleşti. Büyüklerine ve hanımlarına son derecede saygılı bir toplum olan Kafkasyalılar, buradaki bu izdiham içerisinde, bu örfünü hiç unutmadan önceliği daima büyüklerine ve hanımlarına vermeyi ihmal etmedi. Büyük bir centilmenlik içerisinde yapılan ve iki liste halinde yarışan, yönetim adaylarını dinledik. Geçmiş dönemin ibrası yapıldı. Hiçbir sert ifade ve tavır olmadan büyük bir sükunet içerisinde seçimlere gidildi. Seçimin neticesi de üç aşağı beş yukarı yakın rakamlar oldu. Seçimden önce yapılan konuşmalarda, bu yarışın bir hizmet yarışı olduğu ve seçimin kaybedeni veya kazananı olmayacağı, her kim kazanır ise kaybedenin de onlarla beraber hizmet edeceği söylendi.

Kafkas toplumuna büyük hizmetleri olan bu dernek aynı zamanda, Dağıstanlıların ve Çeçenlerin derneklerinin mensubu olan kişileri de içinde barındırdığından, bir çeşit çatı dernekte sayılır. Her üç derneğe kayıtlı üyelerin bulunması da buna bir örnek teşkil eder.

Dernek binasının içinde merhum büyüğümüz Arslan Toğuzata beyin köşesi ile, kurtuluş savaşında ve cumhuriyetin kuruluşunda emeği geçen büyüklerimiz için yapılan köşe dolayısı ile eski yönetimi tebrik ederim. Tarihini bilmeyen yeni nesiller geleceğini de tayin edemez.

Naçizane bir tavsiyem ise yeni yönetime seçilen beylerime olacaktır. Derneğe adını vermiş olduğumuz genç te olsa büyük hizmeti unutulmayacak olan Cengiz Atalar beyime, kendisi ve ailesi hakkında resimli bir bilgi sunacak bir küçük köşe yapılması, vefa örneği olacaktır diye düşünüyorum. Maraş dışından gelecek olan her misafirin bu kimdir neden ismini derneğe verdiniz sorusunun cevabının içeride küçük bir köşe ile verilmesi güzel bir hareket olurdu.

Yeni yönetimin şehrimize, ülkemize ve kafkasyadan bizleri seyreden akrabalarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Başta başkanım Bekir bey ve ekibini tekrar tebrik ediyorum. Haklarında hayırlar diliyorum. Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi