Hukuk Yargılaması ve İdari Yargıda Adli Yardım

Adli Yardım Nedir?

Avukatlık ücretlerini ve diğer Yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanlara sağlanan ücretsiz bir kamu hizmetidir.

Adli Yardımdan Kimler Yararlanabilir?

Kendi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken Yargılama veya Takip Giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici Hukuki Korunma Taleplerinde ve İcra Takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla, Adli Yardımdan yararlanabilirler.

Kamuya yararlı Dernek ve Vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde, Adli Yardımdan yararlanabilirler.

adli-yardim-1.jpg

Adli Yardım Kapsamı

Baroların verdiği Adli Yardım Kararı, yalnızca ücretsiz olarak Avukatlık Hizmetlerinden faydalanma imkânı sağlar. Yargılama giderinden muafiyet sağlamaz.

Avukatlık Ücreti dışındaki diğer Yargılama Giderlerinden muafiyet için mutlaka Mahkemeye başvurulması gereklidir.

Mahkemenin verdiği Adli Yardım Kararı, ilgiliye; yapılacak tüm Yargılama ve Takip Giderlerinden geçici olarak muafiyet, Yargılama ve Takip Giderleri için Teminat göstermekten muafiyet, Dava ve İcra Takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından Avans olarak ödenmesi, Davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti sonradan ödenmek üzere bir avukat temini imkânı sağlar.

Ayrıca, İdari Davalarda, Adli Yardımdan faydalanan kimselerden Yürütmenin durdurulması kararları için Teminat alınmaz.

Adli Yardım, Hangi Davalar İçin Geçerlidir?

Adli Yardım, açılmış veya açılacak tüm Hukuk Davalarında, İdari Davalarda, çekişmesiz Yargı İşlerinde, İcra ve İflas Takiplerinde, Delil Tespitinde, İhtiyari Tedbir ve İhtiyati Hacizlerde geçerlidir.

adli-yardim---iv.jpg

Adli Yardım Başvurusu Nereye Yapılır?

Adli Yardım Başvurusu, Barolara veya Mahkemelere yapılabilir.

Adli Yardım Talebi, Dava açılmadan önce Barolara ve Yargılamanın yapılacağı Mahkemeye; Dava açıldıktan sonra ise, yine Barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı Mahkemeye yapılır.

İcra ve İflas Takiplerinde ise, takibin yapılacağı yerdeki İcra Mahkemesine yapılır.

İlk derece Yargılaması sona erdikten sonra, yani kanun yolu aşamasında, Hukuk Yargılamasında; Bölge Adliye Mahkemesi veya Yargıtay’a, İdari Yargıda; Bölge İdari Mahkemesi veya Danıştay’a Adli Yardım Başvurusunda bulunulabilir.

Dolayısıyla, Yargılamanın tüm aşamalarında, Adli Yardım Talebinde bulunulabilir.

Dava Açıldıktan Sonra, Adli Yardım Başvurusu Yapılabilir Mi?

Dava açıldıktan sonra, Baroya veya Yargılamanın yapıldığı Mahkeme’ye Adli Yardım Başvurusu yapılabilir.

Ama, Dava açılmadan önce olduğu gibi, Dava açıldıktan sonra da Baroya yapılan Başvuru, yalnızca Avukat Ücretinden muafiyet sağlar.

Avukat Ücretinden muafiyet yanında, Yargılama Giderlerinden muafiyet de talep ediliyorsa; Davanın görüldüğü Mahkemeye başvurmak gerekir. Ancak bu halde, yani Dava açıldıktan sonra sağlanan Adli Yardımda, daha önce yapılan Yargılama Giderleri karşılanmaz.

Adli Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Nasıl İncelenir?

Baroya Adli Yardım Talebinde bulunan kişi, talebi hizmetin görüleceği yer Adli Yardım Bürosuna ve Temsilciliklerine iletir. Adli Yardım Bürosu ve Temsilcilikleri, talep sahibinden gerekli bilgi ve belgeleri ister. Başvurucu, talebinde haklı olduğunu gösterdiği delillerle kanıtlamak zorundadır. Adli Yardım Bürosu ve Temsilcilikleri, Adli Yardım Talebini Baroya ileten başvurucunun talebinin haklılığı konusunda uygun bulacağı araştırmayı yapar. Gerektiğinde, karar verir.

Mahkemeye Adli Yardım Talebinde bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve Yargılama Giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri Mahkemeye sunmak zorundadır. Adli Yardım Talebine ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır. Mahkeme, Adli Yardım Talebi hakkında Duruşma yapmaksızın karar verebilir. Ancak, talep halinde İnceleme duruşmalı olarak yapılır.

Adli Yardım Talebinin Kabulü

Baroya yapılan Adli Yardım Talebinin kabulü halinde, durum bir tutanakla tespit edilir. Başvurucudan, işin sonunda maddi bir yarar elde etmesi halinde, avukata ödenen para ile elde edilecek maddi yararın %5’ini Baroya ödeyeceğine; Adli Yardım İsteminin haksız olduğunun sonradan anlaşılması halinde, görevlendirilen avukata ödenen ücretin iki katı ve yapılmış masrafları yasal faizleri ile geri vereceğine ilişkin taahhütname alınır. Vekaletname masrafı, Adli Yardım faslından ödenebilir.

Mahkeme, başvurucunun mali durumunu değerlendirerek, talebin kısmen veya tamamen kabulüne karar verebilir. Talebin kabulü halinde, Adli Yardım hükmün kesinleşmesine kadar devam eder. Adli Yardımdan yararlanan kişi için Mahkemenin talebi üzerine Baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, Yargılama Gideri olarak Hazine’den ödenir.

Adli Yardım Talebinin Kabulünden Sonra Adli Yardım Kararı Kaldırılabilir Mi?

Adli Yardımdan yararlanan kişinin, mali durumu hakkında kasten veya ağır kusuru sonucu yanlış bilgi verdiği ortaya çıkar veya sonradan mali durumunun yeteri derecede iyileştiği anlaşılırsa, Adli Yardım kararı kaldırılır.

Adli Yardım Talebinin Mahkeme Tarafından Kabulüyle Ertelenen Yargılama Giderleri Sonradan Başvurucu Tarafından Ödenir Mi?

Kural olarak, Adli Yardım Kararından dolayı ertelenen tüm Yargılama Giderleriyle, Devletçe ödenen Avanslar, Dava veya Takip sonunda haksız çıkan kişiden tahsil olunur. Adli Yardımdan yararlanan kişinin haksız çıkması halinde, uygun görülürse, Yargılama Giderlerinin en çok bir yıl içinde aylık eşit taksitler halinde ödenmesine karar verilebilir.

Ancak, Adli Yardım kararından dolayı Devletçe ödenen veya muaf tutulan Yargılama Giderlerinin tahsilinin Adli Yardımdan yararlananın mağduriyetine neden olacağı Mahkemece açıkça anlaşılırsa, Mahkeme, hükümde tamamen veya kısmen ödemeden muaf tutulmasına karar verebilir.

Adli Yardım Talebinin Reddi

Barolara iletilen Adli Yardım talebinin Adli Yardım Bürosu ve Temsilcilikleri tarafından reddedilmesi halinde talepte bulunan; tebliğden itibaren on gün içinde yazılı veya sözlü olarak Baro Başkanına başvurabilir. Baro Başkanı, yedi gün içinde karar verir. Ki; bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği takdirde talep ret edilmiş sayılır.

Adli Yardım Taleplerinin reddine ilişkin Mahkeme Kararlarında sunulan bilgi ve belgelerin kabul edilmeme sebebi açıkça belirtilir. Adli Yardım Talebinin reddine ilişkin bu karara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren Mahkemeye dilekçe vermek suretiyle itiraz edilebilir. Kararına itiraz edilen Mahkeme, itirazı incelemesi için dosyayı, o yerde, Adli Yardım Talebi yapılan Hukuk Mahkemesinin birden fazla dairesinin bulunması halinde, numara olarak kendisini izleyen Daireye, son numaralı Daire için Birinci Daireye, o yerde Adli Yardım Talebi yapılan Hukuk Mahkemesinin tek Dairesi bulunması halinde ise, aynı işlere bakmakla görevli en yakın Mahkemeye gönderir. İtiraz incelemesi neticesinde verilen karar kesindir.

Adli Yardım Talebinin Reddedilmesi Halinde Tekrar Başvuru Yapılabilir Mi?

Adli Yardım Talebi reddedilirse, ödeme gücünde sonradan gerçekleşen ciddi bir azalmaya dayanılarak tekrar Baro veya Mahkemeye talepte bulunulabilir.

adli-yardim---ii.jpg

Adli Yardım Hangi Hallerde Sona Erer?

Adli Yardımdan faydalanan kişinin ölmesi veya Dava dışı kalması, Kamuya yararlı Dernek veya Vakfın tüzel kişiliğinin sona ermesi veya Dava dışı kalması, Adli Yardım kararının kaldırılması veya asıl Dava veya Takibinin sonuçlanmasıyla, Adli Yardım sona erer.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi