Yılmaz, Para Politikaları'nı Değerlendirdi

Yılmaz, Para Politikalarını Değerlendirdi
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Enflasyonla mücadeleyi ciddi şekilde göz ardı etmememiz, bunu küçümsememiz gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Dünya Gazetesi ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından düzenlenen "Para Politikaları" konulu konferansa katıldı. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat'ın yaptığı KMTSO Meclis Salonu'ndaki konferansta iş adamlarına ve ekonomistlere seslenen Yılmaz, uzun vadede döviz rezervleri artırılsa bile kurun istenilen yere gelmesinin garantisi olmadığını söyledi. Küresel ekonomide yaşanan çalkantılar nedeniyle Türk Lirasında yüksek oranda değer kaybı yaşandığını belirten Yılmaz, "Bu nedenle iktisadi faaliyette ciddi bir daralma sürecine girilmiştir. Bu dönemde enflasyonda hızlı bir düşüş olacağını öngören Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak temel amacıyla çelişmeksizin küresel krizin, iktisadi faaliyetin üzerinde oluşturacağı tahribatı sınırlamaya yönelik bir para politikası uygulamaya koymuştur. Merkez Bankası Türk Lirasındaki ciddi bir değer kaybına rağmen politika faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürmüştür. Kamuoyunda yüksek faiz düşüklüğü olarak ifade edilen bir politika uygulanıyor olsaydı bu dönemde politika faizlerinin yükseltilmesi gerekirdi. Politika faizlerinin iktisadi faaliyetini daraltmaya paralel olarak indirildiğini diğer bir deyişle Merkez Bankasının fiyat istikrarı hedefinden sapmadan reel kesime ilişkin kaygıları da göz önüne aldığını ortaya koymaktadır" diye konuştu. 

durmus-yilmaz2.jpg

Türkiye'deki enflasyon göstergelerinin diğer gelişmekte olan ülkelerin hedeflerine yaklaştığını ifade eden Yılmaz, fiyat istikrarı konusunda ise alınması gereken mesafeler bulunduğuna dikkat çekti. Yılmaz, "Son dönemde para politikaları gelişmelerine bakıldığında Türkiye de gerek politika faizlerinin mevcut düzeyi, gerek enflasyon gerçekleşmeleri, enflasyon hedeflemesini uygulayan diğer ülkelere yakınsamıştır. Ancak fiyat istikrarı konusunda alınması gereken mesafe vardır. Ben sık sık tekrar ediyorum.

mehmet-balduk-durmus-yilmaz-pakdil.jpg

Türkiye enflasyonla mücadelede önemli mesafe almıştır. Ancak fiyat istikrarı dönemine girmedik. Henüz düşen enflasyonda ortalamadayız. Dolayısıyla bu gün geldiğimiz noktada enflasyonla mücadeleyi ciddi şekilde göz ardı etmememiz, bunu küçümsememiz gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

Yaşanan gelişmeler dikkate alındığında Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarını da bir süre daha mevcut düzeyde tutacağını kaydeden Yılmaz şunları kaydetti:

"Uzun süre düşük düzeylerde seyredeceği bir politika duruşunun seyredileceği esas alınmaktadır. 16 Eylül tarihinde Merkez Bankası para politikası çıkış stratejisi kapsamında, teknik faiz ayarlaması sürecinin ikinci adımını atarak para piyasalarının daha etkin çalışması için, borçlanma ve borç verme faiz oranlarının indirdik. Bu karar, para politikası duruşunda bir değişiklik yapıldığı anlamına gelmemelidir. Politika faizi yüzde 7 oranında sabit kalmaya devam etmektedir. Biz şunu söylüyoruz, şu anda dünyanın içinde geçmekte olduğu konjonktürü de dikkate alarak büyük bir ihtimalle sermaye tutarında daha da umut verici bir durumu dikkate alarak döviz alım ihalelerinde rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla rezervlerimiz artabilir ve artmalıdır. Umarım ben yanlışımdır ve piyasa beni yanıltır uzun vadede biz rezervlerimizi artırsak bile kurun istenilen yere gelmesinin garantisi yok. İnşallah ben yanlış çıkarım umduğum budur." 

mehmet-balduk.20100920161939.jpg

KMTSO Başkanı Mehmet Balduk ise Kahramanmaraş'taki ekonomik göstergelerin sevindirici olduğunu belirtti. Balduk, girişimci müteşebbisler sayesinde yaşanan küresel krize rağmen ihracat oranlarını artırdıklarını ve bu yolda da emin adımlarla ilerleyeceklerini vurguladı. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ın da katıldığı konferans soru-cevap ile son buldu.

para-piyasalari-toplantisi.jpg

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.