Yılmaz: Benim oyum 'hayır'

Yılmaz: Benim oyum hayır
Eski Başbakan Demokrat Parti (DR) Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, beş günlük programı için geldiği memleketi Rize'de seçmenlerinden, yargının bağımsızlığı için referandum da 'Hayır' oyu vermelerini istedi.

Yılmaz Rize programının ilk gününde şiddetli yağışlardan etkilenen afet zedeleri ziyaret etti. Yılmaz, Rize'nin Pehlivantaşı Köyü'nde gerçekleştirdiği ziyaret sırasında basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını yanıtladı. Yılmaz yaptığı açıklamada referandum da 'Hayır' oyu vereceğini belirterek, "Asıl yapılmak istenen Anayasa değişikliği yargı ile ilgilidir. Yargının bağımsız kalmasını isteyenler 'Hayır' oyu verirler. Yağrının hükümete bağlanmasını, AKP'ye bağlanmasını isteyenler 'Evet' oyu verirler. Hiç kimse daha sonra bunun doğuracağı sonuçlardan yakınma hakkına sahip olamaz. Herkesin, adaletin bir günde kendilerine lazım olacağını düşünerek oy kullanmaları gerekir.

Anayasa değişikliği esas itibariyle tamamen yargıyla ilgilidir. Hükümetin iddia ettiği gibi bu anayasa değişikliğinin içinde askeri müdahaleleri engelleyecek her hangi bir düzenleme söz konusu değildir. Sadece sembolik yapılan bir takım düzenlemeler var. Asıl önemli olan üç madde yargının bağımsızlığı ile ilgilidir. Bağımsız olmayan bir yargı ancak dikta rejimlerde olur. Demokrasinin devamını istiyorsak yargının bağımsızlığına sahip çıkmamız gerekir.

Bunun içim oyum 'Hayır'dır. Darbecilerin yargılanacağı söylemi kamuflajdır. Bu konuda samimi olsalar yapabilecekleri çok şey var. Silahlı Kuvvetlerin iç hizmetler kanununun 35. maddesini değiştirilmesi olabilir. Genel Kurmay Başkanlığının statüsünün yeniden düzenlemesi olabilir. Bunlarla ilgili düzenlemelerin yapılması lazım. Eğer demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak istiyorlarsa öncelikle bunların üzerine gitmeleri lazım. Anayasa değişikliğine konu olan hususların hiç birisi ileride olabilecek anti demokratik müdahaleleri önleyebilecek nitelikte değildir."dedi.

Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçeceği yönündeki açıklamaları gülerek takip ettiğini belirterek, "Bende kimden bahsedildiğini anlamadan okuyorum. Okuyup çokta gülüyorum. Birkaç nesildir Demokratik bir aileden geliyorum. Devletin değil milletin yanında siyaset yapan bir geleneğin temsilcisiyim. Zaman zaman devlette sorumluluk aldık ama hiçbir zaman yerimizin milletin yanı olduğunu unutmadık. Siyasette ki bu özelliğimi Allah nasip ederse ölene kadar devam ettireceğim. Zaman zaman bazı partilerin aynı düşünceyi dile getirdiklerinde onlarla aynı düşünceyi paylaşmamız doğaldır. AKP ile bazen olduğu gibi. Ama bu hiçbir zaman siyasi aslımızı inkar etmemiz derecesine varmaz. Bu haberler tamamen spekülasyondur. Gerçekle ilgisi yoktur."dedi.

Yılmaz DP ile aralarında sorun olup olmadığı yönünde ki bir soruya, "Demokrat partinin daha iyi olmasını istiyorum. O yüzden sıkıntılarımız var. Onları aşmaya çalışıyoruz. İnşallah Kasım ayına kadar aşacağız" şeklinde cevap verdi.

(İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.