‘Türkiye'de tarihinde iki önemli 12 eylül var’

‘Türkiyede tarihinde iki önemli 12 eylül var’

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 12 Eylül'de yapılacak Anayasa Paketi referandumu öncesi partisinin programını tanıtmak için Muğla'ya geldi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Muğla Valisi Fatih Şahin'i ziyaret etti. Bakan Bağış, Muğla'nın AB'ye açılan bir pencere olduğunu belirtti.

Vali Fatih Şahin tarafından karşılanan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Muğla Valiliği özel anı defterini imzaladı. Valilik makamında Türkiye'nin AB süreci hakkında bilgi veren Bağış, şöyle konuştu: "Muğla, Türkiye'nin dışa açılan penceresi. Her yıl dünyanın birçok ülkesinden milyonlarca yabancı turist Muğla'ya tatile geliyor. Bu kapı Türkiye'nin AB sürecinde önemli bir rol oynuyor. AB süreci farklı çehreleri ile hayatın her alanını etkiliyor. AB standardındaki Muğla hedefine ulaştığımız zaman, balık çiftliklerinin çok daha sağlıklı ve hijyen olması gerektiğini görüyoruz. Zeytinyağı fabrikalarının çevreye zarar vermeden doğayla ve çevreyle barışık şekilde faaliyet göstereceklerini görüyoruz.

Bu sadece bir siyasi reform süreci değil. Evet siyasi açıdan da Türkiye çok şey kazandı AB sürecinde. Ama bu bölgenin bir evladı olan rahmetli Menderes'in 1959 yılında yaptığı başvurudan bu yana Türkiye çok önemli mesafe kat etti. Artık Türkiye gerçekten parmakla gösterilen ve imrenilen bir ülke oldu. Bu demokratikleşme, çağdaşlaşma ve şeffaflaşma sürecimiz devam edecek."

12 Eylül 2010 tarihinde bu süreç ile alakalı çok önemli bir karar verileceğini anlatan Bağış, şunları söyledi: "Vatandaşımızın takdiri anayasamızın bir darbe zihniyetinden kurtulması ve AB standartlarında bir anayasa yapılması konusunda olacak. Bu AB süreci açısından da çok önemli bir tarih. İki 12 Eylül var tarihimizde. Bu üçüncüsü olacak. Birincisi rahmetli İsmet İnönü'nün Ankara antlaşmasını imzaladığı 1963 12 Eylül'ü. O gün demokratikleşmenin çok önemli bir kararlılığının vurgulandığı ve AB ile kurumsal ilişkilerimizin başladığı tarihtir. 12 Eylül 1980 de demokratikleşmenin durduğu ve ara verildiği bir dönemdir. Üçüncü tarihimize geçecek olan 12 Eylül ise daha önceki iki 12 Eylül arasında bir tercih yapacağız.

Demokratikleşme ve özgürleşme yolunda mı, yoksa yasakçı zihniyetin gözaltına alma meraklısı, işkence altına alma meraklısı zihniyetin yeniden güçlenmesi mi bu konuda vatandaşlarımız tercihlerini yapacak."

Bakan Bağış, Türkiye'nin AB sürecinde Muğla'nın önemli katkı sağlayan iller arasında bulunduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Muğla AB sürecinde çok önemli katkılar verdi. AB sürecimizin illerimizde de çok önemli süreç haline getirip her ilimize AB'den sorumlu bir vali yardımcımız ve AB yönlendirme ve danışma komitesi kurma ve ilin bütün geneline yayma konusunda büyük destekler verdiniz."

Muğla Valisi Fatih Şahin, Devlet Bakanı Egemen Bağış'a, Kavaklıdere ilçesinde yapılan bakır işlemeli Ibrık hediye ederken, Bakan Bağış da Vali Şahin'e üzerinde lale figürü bulunan İznik çinisi porselen tabak hediye etti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.