Türk Vatandaşlarına Vize Uyguluyorsunuz

Türk Vatandaşlarına Vize Uyguluyorsunuz
TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'deki Anayasa değişikliği konusunda bilgi isteyen Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanına bilgi verdi.

TBMM Başkanı Şahin, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Lockwood Smith'le Meclis Divan Salonu'nda biraraya geldi. Şahin, Yeni Zelanda'da yaşanan deprem felaketinden dolayı konuk Meclis Başkanı'na geçmiş olsun dileklerini iletti. İki ülkenin dostluk bağlarının 95 yıl öncesine dayandığına işaret eden Şahin, Çanakkale kara savaşlarından bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerde örnek gelişmeler yaşandığını söyledi. Şahin, Yeni Zelanda hükümetinin bu yıl PKK/Kongragel örgütünü terör örgütü ilan etmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Türkiye olarak Yeni Zelanda vatandaşlarına 3 ay süreli vizesiz giriş imkanı sağladıklarına işaret eden Şahin, ancak Yeni Zelanda'nın Türk vatandaşlarına çok sert bir vize rejimi uyguladığından yakınarak, Türkiye'nin bir vize muafiyeti anlaşması imzalamaya hazır olduğunu söyledi. İki ülke arasında sosyal güvenlik alanında bir anlaşma imzalamasının da acil ihtiyaç olduğunu dile getiren Şahin, Yeni Zelanda'ya yaşayan ve emekli olan Türk vatandaşlarının maaşlarını Türkiye'de alma imkanına kavuşmak istediklerini bildirdi.

Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Smith ise, bu sabah Anıtkabir'i ziyaret ettiğini hatırlatarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün Yeni Zelanda-Türkiye ilişkilerinde çok önemli rol oynamış bir devlet adamı olduğunu vurguladı. Smith, her yıl binlerce Yeni Zelandalı gencin Anzak gününde Türkiye'ye gelerek törenlere katıldığını hatırlatarak, "Yeni Zelanda dünyanın öbür tarafında olsa da, bazı Yeni Zelanda vatandaşları bu topraklarda yatıyor. Topraklarınızda yatan Yeni Zelanda vatandaşlarına bu kadar iyi baktığınız için teşekkür ediyorum" dedi.

Vize uygulaması konusundaki sıkıntıyı yetkili makamlara ileteceğini kaydeden Smith, sosyal güvenlik alanındaki sorunun ise Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in önümüzdeki günlerde Yeni Zelanda'ya yapacağı ziyarette çözülebileceğini umduğunu söyledi. Smith, sözlerinin sonunda Türkiye'de gerçekleştirilen Anayasa değişikliğinin neler getireceği konusunda Şahin'den bilgi istedi.

Meclis Başkanı Şahin, hukukta her türlü idari eylemin yargı denetimine açık olması gerektiğini ifade ederek, "Bazı idari konular yargı denetimine kapalıydı. Bu anlamda önemli değişiklikler getirdi. Bunlar Türkiye'nin daha açık ve daha hesap verebilir bir toplum haline gelebilmesi için önemli adımlar" diye konuştu.

iha

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.