Tatil yerinde oy kullanılacak mı?

Tatil yerinde oy kullanılacak mı?
YSK Başkanı Muaamer Aydın, seçimin yaz tatiline denk gelmesinin ardından, tatilcilerin "Acaba gittiğim yerde oy kullanabilir miyim?" sorunu yanıtladı..

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, Bilgisayar DestekliSeçmen Kütük Sistemi"nin çalışır durumda olduğunu belirterek, seçmenkütüklerinin Türkiye"nin her yerinde bilgisayar ortamında kayıtlıolduğunu söyledi.

Muammer Aydın, YSK Başkanlığı"ndanayrılırken, bugün yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi vegazetecilerin sorularını yanıtladı. Aydın, toplantıda, seçime girmeyeterliliğine sahip 21 siyasal parti ile illerin seçim çevrelerine göreçıkaracakları milletvekili sayılarının belirlendiğini kaydetti.

Milletvekilisayısının 2000 yılındaki son nüfus sayımına göre hesaplandığını anlatanAydın, illerin, 3 Kasım 2002 tarihindeki son genel seçimle aynı sayıdamilletvekili çıkaracaklarını anlattı.

Aydın, seçmenlistelerinin oluşturulma yöntemiyle ilgili bir soru üzerine, YSK"nınBilgisayar Destekli Seçmen Kütük Sistemi (SEÇSİS) oluşturduğunu ve busistemin çalıştığını söyledi. Türkiye"nin her yerinde bilgisayarortamında seçmen kütüklerinin kayıtlı olduğunu ifade eden Aydın,seçmenlerin çok büyük bölümünün T.C. kimlik numarasının belli olduğunu,çok az sayıdaki seçmenin kimlik numarasının da araştırıldığınıkaydetti.

""TATİL YERİNDE OY KULLANILAMAZ""

Aydın,seçimin yaz aylarında yapılacak olması nedeniyle oy verme yerlerinindeğiştirilip değiştirilemeyeceğinin sorulması üzerine, seçmen kütüğününadrese dayalı olduğuna işaret etti.

Kişinin gerçek adresineresiyse seçmen kaydının da oraya kayıtlı olması gerektiğini dilegetiren Aydın, ""Tatildeki kişilerin adresi geçici. Kişi, 10 günlüğünetatile gitmiş, seçim de o döneme denk gelmişse orada oy kullanmaolanağı yok"" dedi. Aydın, uzun süreli tatil ya da adres değişikliğiyapanların durumunun ne olacağının sorulması üzerine ise kişinin seçmenkütüğüne kaydının yapılabilmesi için muhtar tarafından o yerdeoturduğuna dair ikametgah belgesi verilmesi gerektiğini vurguladı.Aydın, 9-21 Mayıs tarihleri arasında seçmenlerin ya da seçmen kütüğündehiç kaydı olmayanların bu işlemi yapabileceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.