Sorun Akıl Örtüsüdür

Sorun Akıl Örtüsüdür
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, kadınların ya da genç kızların başını niçin örttüğü ya da nasıl örtmesine yönelik çalışma yapmanın ve fikir yürütmenin siyasetçinin ya da siyasi partinin işi ve haddi olmadığını kaydetti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, çözülmesi gereken bir sorundan çok, hukuksuz bir yasağın varlığına dikkat çekerek, "Esasen, ortada bu yönüyle çözülecek bir sorun değil, kaldırılması gereken hukuksuz bir yasak var. Bazılarının 'biz çözeriz' derken başörtülü kızlarımızın yaşadıkları sorunu mu başörtülerini çözmeyi mi kastettikleri konusunda tereddüt içerisindeyiz. Çünkü geçmiş yıllarda 'ikna odaları'nda genç kızlarımızın başörtülerini açmayı çözüm olarak görüyorlardı" dedi.

Siyasetçilerin, yargı mensuplarının ve yükseköğretim kurumu yöneticilerinin görevinin, yükseköğrenim gören başörtülü kızlarımızın 'niyetlerini okumak' değil onların 'okuma niyetlerini korumak' olduğunu ifade eden Gündoğdu, yükseköğrenim gören kızların başlarını açtırmak için çaba gösterenleri, yükseköğrenim gençliğinin ufkunu açmak için çaba göstermeye davet etti.

Başörtülü öğrencilere baskı uygulamak için 'ikna odası' oluşturanlara, 12 Eylül'de insan hak ve özgürlükleri açısından bir ders verildiğini de belirten Gündoğdu, "Biz, baş örtmenin din ve vicdan özgürlüğünün gereği bir hak olduğunu biliyoruz. Mutlak surette Anayasal ya da yasal bir düzenleme yapılacaksa, yaşama hakkı gibi doğuştan gelen bir hak olan inancı gereği başını örtme özgürlüğünü ifade etmek için değil, başörtüsü özgürlüğünü ihlal etme çabalarını izole etmeye yönelik bir düzenleme yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Başörtüsünün, siyaset zeminine, siyasi çekişmelere ve siyasetçilerin söylemlerine malzeme yapılmasını istemediklerini de ifade eden Gündoğdu, başörtüsünün siyasetle değil insan hak ve özgürlükleriyle ilgili ele alınmasının önemine dikkat çekti. Yaşanan sorunu 'başörtüsü sorunu' olarak isimlendirmeyi doğru bulmadıklarını da kaydeden Gündoğdu, "Sorun başörtüsü değil, ideolojik saplantılarla dokunmuş 'akıl örtüsü' sorunudur" değerlendirmesinde bulundu.

'Niçin başını örttüğünüze karışamıyorsak hiç olmazsa başınızı nasıl örtmeniz gerektiğini biz belirleyelim' dayatmasında bulunulduğunu belirten Gündoğdu, bunu yapanların yıllarca dinin siyasete alet edildiğini iddia edenler olmasının da ibret verici olduğunu kaydetti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.