MGK Toplantısı'nda konuşulanlar

MGK Toplantısında konuşulanlar
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, ülke güvenliğini ilgilendiren iç ve dış gelişmelerin detaylı bir şekilde ele alındığı bildirildi.

İstanbul'da Harp Akademileri Komutanlığı'nda toplanan MGK'nun toplantısı sona erdi. Yaklaşık 5 saat süren toplantının yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Milli Güvenlik Kurulu 19 Ağustos 2010 tarihinde İstanbul'da olağan toplantısını yapmıştır. Toplantıda ülke güvenliğini ilgilendiren iç ve dış gelişmeler detaylı şekilde ele alınmış bu bağlamda; ülkemizin birliğini, bölünmez bütünlüğünü, insanımızın yaşam hakkını ve milletimizin huzurunu hedef alan bölücü terör örgütü ve yandaşlarına karşı halkımızın da desteğiyle çok yönlü yürütülen mücadeleye taviz verilmeksizin devam edileceği hususundaki kararlılık bir kere daha teyit edilmiştir. Terör örgütü ve yandaşlarının toplum içinde kargaşa yaratmaya, kardeşlik duygularını zafiyete uğratmaya ve toplumsal barışı bozmaya yönelik tahrik çabaları karşısında, halkımızın her zaman olduğu gibi sağduyulu hareket edeceğine ve bu şer odaklarının amaçlarına ulaşmalarına izin vermeyeceğine olan kati inanç vurgulanmıştır.

Irak'ta 7 Mart 2010 tarihinde yapılan parlamento seçimlerinin ardından hükümetin kurulması sürecinde yaşanan gelişmeler değerlendirilmiştir. Ortadoğu'ya ilişkin son gelişmeler ele alınmış, bu çerçevede İran'ın gerek Viyana Grubu ile Tahran ortak bildirisi zemininde, gerek BM Genel Kurulu'nda daimi üyeler ve Almanya'dan müteşekkil P5+1'le daha geniş manada yapabileceği görüşmelerin, İran'ın nükleer programına ilişkin soruna diplomatik  çözüm bulunmasına yönelik somut fırsatlar olarak değerlendirilmesi bakımından önem taşıdığı ve Türkiye'nin barışçıl çözüm için kolaylaştırıcı gayretlerinin sürdürüleceği belirtilmiştir.

31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze'ye insani yardım götüren konvoya İsrail tarafından uluslararası sularda gerçekleştirilen saldırı bağlamındaki gelişmelerin kapsamlı bir değerlendirilmesi yapılmış, uluslararası hukukun ağır ihlalini teşkil eden bu olayın ayrıntılı bir biçimde soruşturulması için ulusal ve uluslararası hukuk bağlamında sürdürülen çalışmalar gözden geçirilmiştir.

Lübnanİsrail sınırında 3 Ağustos 2010 tarihinde meydana gelen çatışma ele alınmış, Lübnan'da barış ve istikrarın muhafazasının tüm bölgenin barış ve istikrarı ile doğrudan bağlantılı olduğunun altı çizilmiştir. Bu çerçevede tüm tarafları n itidalle hareket ederek bölgedeki barış ve istikrar çabalarına katkıda bulunmalarını ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını hükümlerine riayet etmelerinin önemi teyit edilmiştir.

Pakistan'da meydana gelen ve yol açtığı maddi zarara ilaveten dost ve kardeş Pakistan halkının yürekten paylaştığımız derin acılar yaşamasına neden olan sel felaketi bağlamındaki gelişmelerde ele alınmıştır. Bu çerçevede devletimiz tarafından halkımızın da kapsamlı desteği ile başlatılan yardımlar gözden geçirilmiş, dost ve kardeş Pakistan halkıyla bu zor dönemdeki dayanışmamızın güçlendirilerek sürdürüleceği vurgulanmıştır.

Dört yıldır MGK üyesi olarak kurulun mesaisine önemli katkıda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Say ın İlker Başbuğ'a kurul üyelerinin teşekkürleri ve bundan sonraki yaşamlarında sağlık ve esenlik dilekleri ifade edilmiştir.”

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.