Kalkınma Bakanı Yılmaz’ın Kilis Temasları
- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye’deki iç kargaşanın sona ermesinin ardından ülkenin adeta yeniden inşa edileceğini söyledi.
Kilis Valiliği’ni ziyaret eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Süleyman Tapsız’ı makamında ziyaret etti. Polis merasim mangasını selamlayan Bakan Yılmaz, Valilik Şeref Defterini imzaladı. Kentin sorunları ile ilgili Bakan Yılmaz’a Vali Süleyman Tapsız tarafından brifing verildi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yaptığı konuşmada, konteyner kentteki durumu yerinde gördüğünü belirterek, “Verilen hizmetlere, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak iftihar ettim. Suriye'de yaşayanlar büyük bir sıkıntı içerisindedir. Bunlar tabii tarihi dönemler. Suriye'de yaşayan kardeşlerimiz çok büyük sıkıntı içindeler. Onlara Türkiye olarak ve Kilis olarak gösterdiğimiz misafirperverlikten dolayı gerçekten iftihar ediyorum. Bir taraftan bizim maneviyatımızı, kültürel değerlerimizi gösteriyoruz, bir taraftan da aslında gelecekte çok büyük güçlü bağların temelini oluşturmuş oluyoruz" dedi.
Konteyner kentte çocuklara ve genç kızlara verilen eğitimlerin önemli olduğunu anlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Konteyner kentteki okul ve ibadethane gibi yapılar ile Suriyelilerin her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Gönül arzu eder ki bir an önce bu sıkıntılar bitsin, Suriye'ye barış huzur gelsin, oradaki kardeşlerimiz evlerine yurtlarına dönsün ama bugünkü şartlar altında biz onlara kucak açmak ve onlara bu tarihi görevimizi yerine getirmek durumundayız. Bunun en güzel şekilde yapıldığını görmekten büyük memnuniyet duydum. Bu anlamda Kilis halkına teşekkür ediyorum. Suriye'de yaşanan sıkıntılar geçici, gelecekte Suriye'ye huzur gelecek. Suriye halkının iradesinin tecelli edeceğini ve o doğrultuda bir yönetim olaşacaktır. Suriye'de yaşanan sıkıntılar bittiğinde ülkede yeniden bir imar ve inşa dönemi başlayacaktır."
Suriye'nin adeta yeniden inşa edileceğini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "hem siyasi hem de ekonomik olarak. O süreçte Kilis başta olmak üzere sınır illerinin çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. O duruma şimdiden zihinsel olarak hazırlanmakta fayda var. Suriye'nin yeniden inşa edileceği o dönemlerin ekonomik olarak da kalkınma anlamında da bu bölgelerimize çok önemli fayda olacak. Dediğim gibi Suriye halkıyla aramızda güçlü bağlar bu vesileyle daha da pekişmiş olacak. Özellikle bir kriz durumundayız ama bu krizin olumlu yönlerini de olabildiğince değerlendirmek gerekiyor. Burada gelen kardeşlerimizin Türkçe öğrenmesi, onlardan daha fazla bizim Arapça öğrenmemiz, arada bir takım bağlar kurulması, bir takım ilişkiler geliştirilmesi, geleceğimiz adına bence son derece olumlu gelişmeler. Bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Kilis'e gelme nedenlerinden birisinin Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde faaliyet gösteren İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın 2013 yılı Mali Destek Programları'nı açıklamak olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: “Özel sektöre yönelik 2 ve kamuya yönelik 3 Mali destek programı hazırladık. Bu destek programları kapsamında tahsis edilecek toplam kaynak tutarının 19 milyon TL’dir. Bir taraftan bölgenin rekabet gücünü artırmaya çalışıyoruz, bir taraftan da bölge içi dengesizlikleri azaltmaya çalışıyoruz. 19 milyon liralık kaynak tutarı, proje sahiplerinin de koyacağı parayla 40 milyon liralık bir yatırımı bölgede harekete geçireceğiz. Kilis'in teşvik programında 5. bölgede bulunması tarihi bir fırsattır. Gaziantep ekonomik havzasının gelişmesi ve güçlenmesi için bir fırsat. Bunu da en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. En büyük sermayemiz insan gücümüzdür. Kilis'in eğitimde iyi bir noktada bulunduğunu söyledi. Kilis'te 2012 yılı için eğitim yatırımlarına 18,5 milyon lira, merkezi araştırma laboratuvarlarına 1,9 milyon lira yıllık yatırım ödeneği ayrıldı. Sosyal Destek Programı projeleri için son 5 yılda Kilis'te 227 projeye 22 milyon TL kaynak tahsis edildi"
Vali Tapsız, Bakan Yılmaz'a ziyaret sonunda yöresel zeytinyağı hediye etti.
Bakan Yılmaz, valiliğin ardından Kilis 7 Aralık Üniversitesi'ni ziyaret ederek, öğrencilerle bir araya geldi, yabancı uyruklu öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Burada aşure ikram edilen Bakan Yılmaz, Rektör Prof. Dr. İsmail Güvenç'le makamında bir süre sohbet etti.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın programına Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Murat Çolak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Akpınar, AK Parti Kilis milletvekilleri Fuat Karakuş, Ahmet Salih Dal, AK Parti Kilis İl Başkanı Reşit Polat, daire amir ve müdürleri ile diğer yetkililer katıldı.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.