Herkes Önce Kendi Eksenini Kontrol Esin

Herkes Önce Kendi Eksenini Kontrol Esin
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: Türkiye batıya arkasını çeviriyor' diyenlere ben diyorum ki, 'Herkes önce kendi eksenini kontrol etsin.

Bakan Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından Eylül ayında çıkarılan ''Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkındaki Tebliği'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısına katıldı. Tebliğin amacının bürokrasiyi azaltmak, ihracatçı KOBİ sayısını artırmak, ihracat pazarlarını çeşitlendirmek olduğunu vurgulayan Çağlayan, ''En az 5 ülkeye 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısını artırmayı öngörüyoruz. Bu çalışmalar, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmanın önemli altyapısını oluşturuyor'' dedi.

Çağlayan, bugün yapılan çalışmanın Türkiye'nin gelecekle ilgili özellikle öne çıkacağı sektörler, yüksek teknoloji, yüksek katma değerli sektörler ve bu sektörlerle ilgili rekabet gücünün garantiye alınması bakımından önemli olduğunu belirtti. Hurda sektöründe en büyük alıcının Türkiye olmasına rağmen fiyatı sektör değil, satıcının belirlediğini belirten Bakan Çağlayan, bunun sebebinin hurda alıcılarının ortak hareket edememesi olduğunu söyledi. Bu stratejinin ortak akılla malı daha ucuza alabileceğini sağlayacağını belirten Çağlayan, teşvik sisteminde de önemli ipuçları vereceğini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 500 milyar dolar hedefine ulaşması için ihracatçı sayısının arttırılması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin 2002 yılından itibaren ihracatında yaşanan gelişmeleri anımsattı. İhracatın odaklı büyüme sayesinde 36 milyar dolardan 2008 yılında 132 milyar dolara çıktığını ifade eden Bakan Çağlayan, Türkiye ihracatının, ekonomisinin dörde katlandığını söyledi. Ekonomik ve siyasi istikrarla, özel sektörün önü açıldığı zaman neler yapabileceklerini ispat ettiklerini söyleyen Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi ve dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 1,5 seviyesine çıkartmak için ihracat stratejileri oluşturduklarını belirtti.

"2009 YILI İTİBARİYLE 11 İLİMİZ 1 MİLYAR DOLAR ÜZERİNDE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR"

Anadolu illerinden yapılan ihracatın yüzde 53 seviyesine geldiğini hatırlatan Çağlayan, "Son 5 yılın ortalamasını aldığımızda İstanbul'un ihracatı ülkemiz ihracatının yüzde 55'inin oluşturuyordu. Şimdi bu oran yüzde 47. 2009 yılı itibariyle 11 ilimiz 1 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştiriyor" ifadelerini kullandı.

İhracata dayalı kalkınma modelini benimsemiş olan ülkenin sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak, firmaların uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmak amacıyla ihracatta yeni devlet yardımları uygulamalarını ele aldıklarını söyleyen Çağlayan, 23 Eylül'de 'Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği' yürürlüğe girdiğini anımsattı.

2002 yılında Türkiye'nin ihracatının yüzde 57'si Avrupa Birliği, yüzde 14,5 Asya ve yüzde 5 Afrika ülkelerine yapıldığını belirten Çağlayan, ülke ihracatının AB pazarına bağımlılığının söz konusu olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan ihracatın tek bir sektöre bağımlı olduğunu belirterek, "2009 yılı sonu itibariyle AB ülkelerinin ihracatımızdaki payı yüzde 55'ten yüzde 46'ya düştü. Bununla birlikte Afrika ülkelerinin ihracatımızdaki payı yüzde 10, Asya ülkelerinin payı yüzde 25 seviyelerine yükselmiştir" şeklinde konuştu.

Bakan Çağlayan, 48 bin 551 ihracatçı olduğunu, 2009 yılında ihracat değerlerine göre firmaların yüzde 49'unun 100 bin dolar ve altında ihracat yaptığını söyledi. İhracatın yüzde 37'si 100 firma tarafından gerçekleştirildiğini belirten Bakan Çağlayan, 108 firmada 100 milyon dolar ve üzerinde ihracat yaptığını ifade etti. Bakan Çağlayan, 2009 yılında ise firmaların yüzde 46'sı tek ülke, yüzde 36'sı 2-5 ülkeye, yüzde 9'u 10 ve üzerinde ülkeye ihracat yaptığını kaydetti. Rekabetçilik tebliğinin en az 5 pazara, 1 milyon dolar ihracat yapan firma sayısını arttırma vizyonu üzerine tasarlandığını belirten Çağlayan, "Bu vizyon çerçevesinde rekabetçilik tebliğinin hedefleri; potansiyel ihracatçıların ortaya çıkması, üretici firmaların ihracat yapma kapasitelerinin geliştirilmesi, firmaların hedef pazarlara yönelmesi ve bu firmaların ihracat yapmalarının sağlanmasıdır" dedi.

"TÜRKİYE 2050 YILINDA İLK 5 EKONOMİ ARASINDA OLACAK"

Türkiye'nin 2050 yılında ilk 5 ekonomi arasında olacağını söyleyen Çağlayan, "Dünya'nın ekseni Çin, Hindistan, Rusya, Hindistan ve Türkiye'ye kayıyor. Zaman zaman Türkiye'nin ekseni kayıyor. Türkiye batıya arkasını çeviriyor' diyenlere, ben diyorum ki, 'Herkes önce kendi eksenini kontrol etsin'. Kayan dünya ekseni, Türkiye gelişen dünya rekabetinde dünyada aldığı payı azaltma değil, arttırma peşindedir. Türkiye nerede ticaret varsa, dünyanın neredesinde kendisine uygun ticaret hacmi görüyorsa, mutlaka orada olacaktır" dedi.

İGEME ile çalışma yaparak gezi yapacakları ülkeleri tespit ettiklerini belirten Bakan Çağlayan, ülkeye gittikten sonra ülkenin o ülkede ne durumda olduğunun daha iyi görüldüğünün altını çizdi. Örnek olarak Amerika'yı gösteren Bakan Çağlayan, "ABD ithalatında Türkiye'nin payı yüzde binde 2. Biz Amerika'nın ithalat damarlarına girememişiz. Kendimizi anlatamamışız, tanıtamamışız" ifadelerini kullandı.

Programa ait bilgiler veren Bakan Çağlayan, eğitim, danışmanlık faaliyetleri ve program organizasyonuna yönelik giderlerin 400 bin dolar, pazarlama giderleri 150 bin, alım heyeti 100 bin dolar yüzde 75'i DTM tarafından verileceğini belirtti. Personel giderlerinin yüzde 75'i destekleneceğini söyleyen Bakan Çağlayan, marka, tanıtım tebliği kapsamında çalışmalarını yaptıklarını belirtti. İlk defa uygulamaya konulan hizmet sektöründeki firmalara teşvik verildiğini belirten Bakan Çağlayan, eğitim, sağlık gibi sektörde çalışan firmalara destek kapsamına dahil edildiğini belirtti. Bunun içine yabancı öğrenci bulunduran üniversiteler, yabancı ülkelerden gelen hastaları tedavi eden hastanelerinde girdiğini kaydeden Bakan Çağlayan, illere pozitif ayrımcılık yaparak daha çok pay vermeyi ön gördüklerini belirtti.

Danışmanlık hizmetlerini desteklediklerini ifade eden Çağlayan, ihracat koçluğunu kurumsallaştırdıklarını, devlet yardımlarında bürokrasiyi azaltacaklarını, pazar çeşitliliği getirdiklerini söyledi.

Çağlayan, Euro-dolar paritesi, TL'nin aşırı değerli olması ve AB kriz koşulları ihracatı etkilendiğini belirterek, ihracatçıların, Cumhurbaşkanı, Başbakan'ın yoğun şekilde ihracatı geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. 1-24 Ekim arası ihracatın 8,3 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2'lik artışa işaret ediyor. Eylül ayına göre yüzde 17,6 artış var. 1 Ocak- 24 Ekim genel ihracat artışı yüzde 15,9'dur. Görülüyor ki, çift haneli ihracat artışını devam ettireceğiz. Her türlü olumsuzluğa rağmen. 500 milyar doları yakalamak için her yıl ihracatımızı yüzde 12 arttırmak zorundayız" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın konuşmasından sonra Uludağ İhracatçı Birlikleri ile Konya Sanayi Odası arasında 'Konya Otomotiv Yan Sanayi Sektörü İhracat Koçluğu' protokolü imzalandı.  

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.