Gül, YAŞ raporundan tatmin olmadı

Gül, YAŞ raporundan tatmin olmadı
Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) birinci toplantısının ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Milli Savunma Bakanlığı'nın "hakkında yakalama kararı bulunan 11 subayın terfisine engel yok" raporundan tatmin olmadığı öğrenildi.

Dün başlayan kritik YAŞ toplantısında dikkatler, hafta içi Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasındaki zirvelerin de konusunu oluşturan "Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan subayların terfisi"ne odaklandı.

Milliyet gazetesinin haberine göre Başbuğ ile YAŞ'a 22 saat kala kritik bir görüşme yapan Gül'ün, Milli Savunma Bakanlığı'nın verdiği "hakkında yakalama kararı bulunan 11 subayın terfisine engel yok" raporundan tatmin olmadığı öğrenildi.

Gül'ün "Sivil bürokraside, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir gibi örnekler yaşanıyor. Hakkında karar çıkan bürokratlar açığa alınıyor. Yakalama kararına rağmen subayların terfi ettirilmesi ayrımcılık görüntüsüne neden olur" görüşünü dile getirdiği öğrenildi.

Erdoğan'ın da Gül ile benzer görüşleri paylaştığı ve mahkemenin kararının beklenmesi gerektiğini savunduğu kulislere yansıdı.

YAŞ kararlarında oy çokluğu askere ait, ama kararlar Cumhurbaşkanı onayı olmadan yürürlüğe giremiyor.

Bu yüzden askerin de terfiler konusunda çekimser kalarak, teamüllerine aykırı olmaması nedeniyle, 11 subayın görev süresini 1 yıllığına uzatma formülünü benimseyebileceği ifade ediliyor.

Askerin bazı isimlerde ısrarcı olması ise, YAŞ'ın son gününe kadar tansiyonu yüksek müzakerelere yol açabilecek.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.