Gül; ‘İşbirliğimizde son aşamaya geldik’

Gül; ‘İşbirliğimizde son aşamaya geldik’

İstanbul'da gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "3 Ekim gününün, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü olarak kutlanmasına karar verdik" dedi.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen zirvenin kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, müteakip toplantıyı düzenlemeyi üstlenen Kazakistan'a teşekkür etti. Gül, toplantıda aldıkları kararların ülkeler arasındaki işbirliğini daha da güçlendireceğini ifade ederek, "İşbirliğimizin kurumsal temelini oluşturacak Türk İşbirliği Konseyi Sekretaryası'nın kuruluş çalışmalarını son aşamaya getirmiş bulunuyoruz.

Genel Sekreter olarak son derece tecrübeli bir diplomat olan Büyükelçi Halil Akıncı'nın atanmasını  onayladık. Büyükelçi Akıncı'dan Sekretarya'nın kuruluş çalışmalarını bir an evvel sonuçlandırmasını bekliyoruz. Kendisine beraberce gerekli her türlü desteği vereceği" şeklinde konuştu.

Gül, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Türk İş Konseyi ile Türk kültürü ve mirasının korunması için Bakü'de bir vakıf kurulmasına karar verildiğini söyledi. Astana'nın, TÜRKSOY tarafından 2012 yılı Türk Kültür Başkenti olarak ilan edilmesine karar verdiklerini anlatan Gül, "Astana'daki Türk Akademisi bünyesinde bir müze ve kütüphane kurulması, "Üniversitelerarası Birlik" adı altında bir yapılanmaya gidilerek, bu alandaki işbirliğinin ilerletilmesi, araştırma-geliştirme faaliyetleri için özel bir fon kurulması ve 3 Ekim gününün, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü olarak kutlanması da alınan kararlar arasında yer almaktadır" dedi. Gül, alınan bu kararların ve yaptıkları istişarelerin çok faydalı olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.