Gül: Başbakan'la Özgürlük Anlayışımızda Fark Yok

Gül: Başbakanla Özgürlük Anlayışımızda Fark Yok
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başörtüsü sorunu ile ilgili olarak, "Sayın Başbakan'la özgürlük anlayışımızda, bunlarda bir farkımız yoktur.

Her şey açık. Bu konularda bu kadar fazla konuşulmasını da doğrusu biraz gereksiz görüyorum. Önümüzde daha birçok meseleler var. Ciddi konular var" dedi.

Türkmenistan'a yapacağı ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, AB İlerleme Raporu'ndaki basın özgürlüğü, inanç özgürlüğü, dini özgürlükler ve yargılama süreleri konularında eleştirilerin hatırlatılması üzerine, İlerleme Raporu'nun her yıl yayımlandığını ve Türkiye'de yapılan güzel şeyleri yansıttığı gibi noksanlıkları ve teklifleri de topladığını söyledi.

Bununla ilgili bakanlığın değerlendirmede bulunup açıklama yaptığını belirten Gül, bu konuda

kendisinin de dikkat çektiği bir husus olduğunu söyledi. Gül, "Aslında gazetecilerle ilgili bir düzenlemenin yapılması gerektiği. Bildiğim kadarıyla hükümet de bunun üzerinde duruyor. Çünkü çok sayıda gazeteciyle ilgili davaların açıldığını görüyoruz. Ama burada şunun altını çizmek isterim; buna, Londra'da bulunduğum süre içinde de sordular, açıklık getirdim. Türkiye'de isteyen istediğini yazar. Şiddet olmamak şartıyla, şiddeti teşvik etmemek, nefreti teşvik etmemek şartıyla istediğini yazar, istediğini düşünür, istediğini konuşur. İfade özgürlüğü açısından gazeteciler ne istiyorlarsa istedikleri tenkidi yapabilirler. Biliyorsunuz bu problem farklı bir şey. Mahkeme safahatındaki bilgilerin erken yansıtılmasıyla ilgili bir problem var ortada. Dolayısıyla bunun üzerinde bir yasal çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyim. Dediğim gibi, Adalet Bakanlığı ve hükümet bu konuda çalışıyorlar" dedi.

Gül, eşi Hayrünnisa Gül'ün ilkokulda başörtüsü konusu ile ilgili yaptığı açıklama hatırlatılarak 'Siz, 'Katılıyorum' demiştiniz. Dün Başbakan, 'Bireysel yorum yapmam' dedi ve seçim sonrasını işaret etti. Görüş ayrılığı mı var yorumları da yapılıyor. Nasıl değerlendirirsiniz?' sorusuna işe şu yanıtı verdi:

"Sayın Başbakan'la özgürlük anlayışımızda, bunlarda bir farkımız yoktur. Her şey açık. Bu konularda bu kadar fazla konuşulmasını da doğrusu biraz gereksiz görüyorum. Önümüzde daha birçok meseleler var. Ciddi konular var. Bu konularla ilgili görüyorsunuz üniversitelerde de zaten bütün Türkiye bir anlayışa geldi. İktidarıyla, muhalefetiyle herkes vicdanlara ters gelen bir uygulamanın düzeltilmesi konusunda, herkesin bir ortak kanaati var. Ümit ederim ki, bununla ilgili düzenlemeler de günü geldiğinde yapılır."

TÜRKMENİSTAN ZİYARETİ

Gül, Türkmenistan ziyareti ile ilgili de bilgi verdi. Türkmenistan'ın Hazar Denizi'nin kenarında bir turizm şehri inşa ettiğini ve ziyaretinin bu bölgeye olacağını bildiren Gül, Türkmenistan'ın turizm bölgesinde Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği işleri de göreceğini söyledi. Hem ticarette hem de doğrudan yatırımlarda Türkmenistan'ın en büyük ortağının Türkiye olduğuna işaret eden Gül, "Jeostratejik konumu ve sahip olduğu zengin doğalgaz kaynakları Türkmenistan'a küresel enerji güvenliğiyle bölgesel refah ve istikrarın geliştirilmesi bakımından önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu kaynaklar, Avrupa için kaynak ve güzergah çeşitliliğinin temini ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

Avrupa için en önemli konulardan birinin güvenli ve farklı enerji kaynaklarına ulaşmak olduğunu vurgulayan Gül, Türkmenistan'ın farklı enerji kaynaklarından biri konumunda bulunduğunu ve Türkiye'nin de bu kaynakların dünyaya ulaşması açısından önemli bir rol üstlenmek istediğini söyledi. Gül, Türkmenistan'ın 2011 yılında bağımsızlığının 20. yılını kutlayacağını belirterek, "Ziyaretim, geçmişin tecrübeleri ışığında geleceğe yönelik ortak vizyonun yeniden şekillendirilmesi ve iki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ve muhabbetin derinleştirilmesi açısından önemli bir fırsat olacaktır. Ziyaretimin iki ülke arasındaki tarihten gelen dostluk bağları, dayanışma ve işbirliğini, ileriye dönük bir bakış açısıyla daha da geliştirilmesi bakımından büyük yarar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.