Filistin Tarım Bakanı Walid Assaf:
- Filistin Tarım Bakanı Walid Assaf, BM Ormancılık Forumu Hazırlık Toplantısı’nda İsrail’in çevresel olarak da katliam gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Biz topraklarımıza zeytin ağaçları diktik. Ancak İsrailliler gelip kestiler. Baktılar tekrar filizleniyor, bu defa benzin döküp binlerce ağacımızı yaktılar” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin ev sahipliğinde Nisan ayında yapılacak Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu 10. Oturumu'na (UNFF-10) ilişkin İstanbul'da yapılan hazırlık toplantısının basına kapalı kısmı Filistin-İsrail meselesinin yeni bir boyutunu gözler önüne serdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Mısır Çevre, Orman ve Kalkınma Bakanı Salah Abdel Moemen'in eş başkanlığında gerçekleştirilen oturumda konuşan Filistin Tarım Bakanı Walid Assaf, Türkiye’ye iki konuda teşekkür etmek istediğini belirterek, “İlki bu toplantıyı düzenlediği için, ikincisi ise BM gözlemci üyeliğinde bizleri desteklediğinden dolayı” dedi.
“KESMEK YETMEDİ, BENZİN DÖKÜP YAKTILAR”
Filistinli Bakan Assaf, İsrail’in Filistin’i sadece siyasi olarak baskı altına almakla yetinmediğini vurgulayarak, “Biz topraklarımıza zeytin ağaçları diktik. Ancak İsrailliler gelip ormanlardaki zeytin ağaçlarını kestiler. Baktılar tekrar filizleniyor, bu defa benzin döküp binlerce ağacımızı yaktılar. Biz bütün bunlara ve kaynak kıtlığına rağmen ağaçlandırma kampanyası başlattık. Zeytin ağacı çölleşmeye karşı en dayanıklı tür olduğu için 700 bin zeytin ağacı dikmeye karar verdik. Bu konuda Türkiye’den destek bekliyoruz” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, zeytin ağacının çölleşmeyle mücadelede önemli olduğunu ifade ederek, hem ağaçlandırma hem de diğer çölleşme ile mücadele çalışmalarında Türkiye’nin Filistin’in yanında olacağını kaydetti. Eroğlu, Filistin’in BM geçici üyeliğinin Türkiye’yi çok sevindirdiğinin de altını çizdi.
Mısırlı Bakan Salah Abdel Moemen, Filistin’in doğal kaynaklarını İsrail’e karşı korumak için yardıma hazır olduklarını dile getirdi. Moemen ayrıca, herkesin kazanç sağlayacağı projeler geliştirmenin önemine işaret ederek, “Arzular birse güçler de bir olmalı” ifadesini kulandı.

Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.