'Evet' mi 'tercih' mi?

Evet mi tercih mi?
CHP Genel Başk. Yrd. Okay referandumda kullanılacak olan ‘evet’ mührünü ‘tercih’ şeklinde olanlarla değiştirilmesi gerektiğini belirterek YSK’ya bu yönde başvuruda bulunacaklarını bildirdi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK toplantısı sonrasında Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hakkı Suha Okay basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kılıçdaroğlu'nun gerçekleştirdiği yurt gezilerinin değerlendirildiğini ve bilgi alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Okay, bugüne kadar 41 il ile 140 civarında ilçeye gittiklerini anlattı. Bugüne kadar iktidar partisinin 3 katı bir çalışma yaptıklarını kaydeden Okay, yurt gezilerine devam edeceklerini, 12 eylüle kadar 70'i aşan ilde ve o illere bağlı ilçelerde halkla buluşacaklarını ifade etti.

Yaptıkları yurt gezileri sırasında halk tarafından iktidara yönelik ciddi bir tepki olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Okay, bunun sonuçlarını da referandumda göreceklerini söyledi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Okay, MYK Üyesi Gürsel Tekin'in toplantıda Genel Başkan Yardımcılığı'na atanıp atanmadığı yönündeki soruya, Tekin'in MYK toplantısına katıldığını, Genel Başkan Yardımcılığı konusundaki takdirin ise Kılıçdaroğlu'nda olduğunu belirtti. Dün Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki miting sırasında asılan ve gerginliğe neden olan pankartın sorulması üzerine de Okay, ''AK Parti hatırlarsanız önceki Genel Başkanımız Sayın Baykal'ın Van mitinginde de böylesine bir provokatif eylemi gerçekleştirmiş ve o dönemde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı kendi örgütü ile bunun irtibatı olmadığını ve kesinlikle Van'daki saldırıda taraf olmadıklarını söylemişti. Şimdi iddianame hazırlandı ve AK Parti'nin sorumluları Van mahkemelerinde yargılanıyor.

Dünkü Elmadağ'da da bize gelen bilgiye göre, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı ve Başkan Yardımcısı, CHP'nin yaptığı mitingde Ankara'nın bir mikseri tarafından organize edildiği muhtemel olan bir provokatif pankart astılar. Pankartı daha sonra çekip indirdiler, oysa siyasi partiler kendi siyasal görüşlerini ve çalışmalarını bir başkasını provoke etmeden yapmalıdır. Geçen yerel seçim sürecinde de Ankara'da bu ve benzeri olaylar yaşandı. Maalesef siyasal iktidar eliyle böylesi provokasyonlar yapılması yaşanıyor. Eğer AK Parti'nin sorumluları bir mitinge provokatif pankart asarsa bu iktidarın sorumluluğundadır. İktidar aslında sadece AK Parti kanadının iktidarı değil, Türkiye'nin iktidarıdır ve dolayısıyla her siyasi partinin sağlıklı bir çalışma yapmasını sağlamakla yükümlüdür'' diye konuştu.

Okay, Adana il örgütü ile ilgili bir soruya da Adana ile ilgili Seyhan ve Çukurova ilçelerinin itirazları olduğunu o itirazların da reddedildiğini söyledi. Süha Okay, atama yapılan yerlerin sorulması üzerine de Ağrı-Doğubayazıt, Ağrı-Eleşkirt, Van-Bahçesaray, Burdur-Karamanlı, Düzce-Cumayeli, Yozgat-Saraykent, Adıyaman-Kahta ve İstanbul-Adalar'a atama yapıldığını açıkladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in düzenlediği basın toplantısı ve ''villa'' konusundaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Okay, şunları söyledi: "Sayın Çelik'in açıklamalarıyla ilgili olarak sizin söylediklerinizden haberdar oluyorum. Orada benim bildiğim kadarıyla 5 tane villa var. Çift duvarlı ve duvarları dışardan görüntü alınmayacak şekilde, yanlış bilmiyorsak, basından izlediğimiz kadarıyla orada bir helikopter pisti de var. Eğer Sayın Başbakan kiracıysa, ki Sayın Genel Başkanımız 'havuzlu villada oturuyor' dedi. Çok doğal ki böylesine helikopter pisti, 5 tane müstakil villanın bulunduğu, etrafı çift duvarla örülü villa olduğuna göre bunun kira bedelinin açıklanması, kira bedelinin nasıl ödendiğinin açıklanması ve bu bedelin kim tarafından ödendiğinin açıklanması doğru olanıdır. Ancak böylesine villaların kira bedellerinin, İstanbul gibi bir yerde bulunduğu konum itibariyle, Sayın Başkabakan'ın ne emekli maaşıyla, ne milletvekili maaşıyla ödenmeyecek miktarlarda olması gerekir. Eğer böylesi bir kira ilişkisi varsa bunun sadece beyanda kalmaması, kira sözleşmesi ve bedelinin en ufak ayrıntısına kadar ortaya konması lazım. Nitekim Sayın Genel Başkanımızla ilgili de hissedarı olduğu bir kooperatifteki ortak alanın havuzunun spekülasyonunu yapanlar, ertesi gün fotoğrafladılar, şimdi de zannederim o duvarlar aşılacaktır. O havuzlu villaların da fotoğrafları çıkacaktır.''

Okay, Çelik'in düzenlediği toplantıda meydanlardaki üsluba ilişkin yaptığı eleştirilerin anımsatılması üzerine de ''Sayın Kılıçdaroğlu, 'haramilerden hesap soracağım' diyor, 'kul hakkı yiyenlerden hesap soracağım' diyor, demek ki Sayın Kılıçdaroğlu'nun ifadesinden üzerlerine alınmışlar. Gerçekten 'biz kul hakkı yemedik', 'harami değiliz' diyecekleri yerde 'hakaret ediyorlar' demelerini yadırgıyorum.

Biz gerçekleri meydanlarda halkla paylaşmaya devam edeceğiz. Hiç kimse kul hakkı yeyip de hesap vermekten kaçmasın. Bu hesap sorulacaktır'' dedi. Okay, Devlet Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan gazetecilerle ilgili açıklamalarının sorulması üzerine de ''Eğer suçun asli failleri dışarda tutuksuz ise yardımcı olanların hala tutukluluk süresi bir infaz süresine dönüşmüşse ve bu bir adil yargılama hak ihlali haline gelmişse Sayın Arınç'ın bu söylediklerine katılıyorum. Doğru bir şeyin Arınç tarafından dile getirilmesi önemlidir ve gerçekten Türkiye'de hazin bir tablo yaşanıyor. Malum son ceza yasası değişikliklerinden sonra tutukluluk en fazla 3 yıl olabilir, dilerim 3 yıl süre beklenmeden bu kişiler serbest bırakılır, dilerim bu kişilerin serbest bırakılacağı sürece yeni bir Ergenekon tezgahı ile yeni bir tutuklama kararı çıkartmazlar'' yanıtını verdi.

Okay, referandumda kullanılacak ''evet'' mührü ile ilgili bir soruya da ''evet'' şeklindeki mührün halkın kafasını karıştırdığını ve mutlaka ''tercih'' şeklinde olanlarla değiştirilmesi gerektiğini belirterek, referanduma uzun bir süre olduğunu ve bunun yapılabileceğini söyledi. Okay, CHP olarak YSK'ya bugün bu yönde başvuruda bulunacaklarını bildirdi.

Okay, bazı iftar çadırlarında üzerlerinde ''evet'' yazılı kumanya dağıtıldığı yönündeki bir soruya ise dini inançların siyasete malzeme yapılmaması gerektiğini, kendilerine de bu yönde çok sayıda şikayet geldiğini kaydetti. CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in kendilerine görev verilmediği yönünde bir tepkisinin olduğunun hatırlatılması üzerine de Okay, Ateş'in milletvekilliği sürecinde partide önemli görevlerde bulunduğunu ifade ederek, çalışma grubunda görevlendirilmenin ayrı bir şey, referandumla ilgili çalışma yapmanın ise daha ayrı bir şey olduğunu bildirdi. Okay, Ateş'in böylesi açıklamalar yapmasını şık ve doğru bulmadığını kaydetti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.