Erdoğan: ‘Hükümet değil devlet görüşür’

Erdoğan: ‘Hükümet değil devlet görüşür’
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün gece Siyaset Meydanı'na katıldı, Ali Kırca'nın 12 Eylül'de yapılacak referandumla ilgili sorularını cevapladı.

Yeni anayasanın AK Parti'nin projesi olmadığını söyleyen Erdoğan, "12 Eylül'de millet darbe anayasası mı milletin anayasası mı o konudaki tercihi oylayacak" dedi.

TÜSİAD konusundaki sözlerinin de yanlış anlaşıldığını söyleyen Erdoğan, bu konuda tavır değişikliklerine de anlam veremediğini söyledi. TÜSİAD'ın artık Anadolu sermayesini içerisine alması gerektiğini kaydeden Erdoğan,  "Anadolu sermayesi artık dünyaya yayılmaya açılmaya başladı. Daha dün Samsun'da ilk 500'e giren firmalara ödüller dağıttık. Bunlar arasında bakarsanız 50'ye yakın firma var. Samsun'dan Mercedes'e yedek parça üretiliyor" diye konuştu.

Miting meydanlarındaki soy sözlerine de açıklık getiren Başbakan, Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri kendi üzerine almasına da anlam veremediğini söyledi. İşte Erdoğan'ın dün gece katıldığı programdaki sözleri;

"BU İNSANLAR DEMOKRAT OLAMAZ"

Biz bu sözü "siyasi soy" olarak bunu açıkladık. Kalkıp tabii bunu kendi üzerine alması ayrı bir konu. Kampanya başladığından bu yana konuşmalarıma bakın. Benim konuşmalarımda ağırlık olarak anayasa değişikligini konuştuğumu görürsünüz. Onların konuşmasına ise bakın lütfen! Bir lider, siyasetçi tezini dürüstlüğün üzerine inşa etmesi gerekir. Diyor ki başörtüsünü ben çözeceğim. Eğer bunu ben konuşmassam o zaman bu bana haksızlık olur. Başörtüsü konusunda biz, MHP ile el ele verdik ve böyle bir yasa Meclis'ten geçti. Meclis'ten geçtikten sonra benim için iki şey çok önemliydi. Birincisi malum medyanın ertesi gün attığı bir başlık. Bu manşet ileri demokrasi için açıkçası çok acı. Neydi bu manşet: 411 el kaosa kalktı. Bu insanlar kesinlikle demokrat olamaz.

ÇARŞAFLIYI OTOBÜSTEN ATTILAR

İkincisi ise bu yasanın CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesidir. Bu imzaların arasında ismi yok muydu vardı. Gazi'de çarşaflılara önce rozek taktılar ardından da hemen ertesi günlerde çarşaflı insanları otobüsten attılar. Bunu benim anlatmam gerekiyor. Burada ben bu partilerin tabanlarını eleştirmiyorum; ancak tabanı eleştiriyorum, bunun da görülmesi gerekiyor. Bunu söylemek zorundayım. MHP'liye de CHP'liye de DTP'liye de kardeşlerim diye seslendim, düşmanlarım demedim. Buraya dikkat edilmesi gerekir.

Etnik milliyetçiliğe karşı olduğumu halkım bilir. Bizde ayrım yok. Aldı bilmem pergel mergel aldı. Ben bir kez daha söylüyorum, CHP zihniyetinin geçmişini evvelini iyi biliriz. Kılıçdaroğlu siyasete yeni girdi, biraz araştırsın o zaman iyi anlar. Ben 73 milyon vatan evladına aynı mesafedeyiz. İkincisi olarak bizde bölgesel milliyetçilik yok. Biz bugüne kadar Cumhuriyet tarihine yapılan en büyük yatırımı yaptık. Bunu bu ülkenin her alanında görürsünüz. Üçüncüsü de biz dinsel milliyetçiliğe de karşıyız. Bir Alevi çalıştayı başlatıldıysa bu amaçla yapılmıştır. Akdamar'da kilise açılmışsa bizim bu konudaki samimiyetimizi ortaya koymaktadır.

"HAKKIMDA KİTAP YAZIP ERMENİ DEDİLER"

Benimle ilgili kitap yazdırdılar. Abdullah Bey ile ilgili kitap yazdırdılar. Benimle ilgili Ermeni dediler, eşimle ilgili, Abdullah Bey ile ilgili. Desinler önemli değil ben her zaman söylüyorum zaten nereli olduğumu. Babam Rize'nin Güneysuyu ilçesinden. Ben ise doğma büyüme İstanbulluyum bu kadar.

Benim kimseye dağıtacak pirimim yok açıkçası. Ramazan'dan dolayı zaten gerekli yerlere pirimimizi dağıtıyoruz. Benim sayemde, şöhret istemesin. Benim kimseye dağıtacak bir şöhretim yok. O şimdi 13 Eylül'ü düşünsün. 13 Eylül'de ne olacak onu düşünsün. Televizyon programını değil bunu düşünsün. 13 Eylül'de inanıyoruz ki evet oyu çıkacak. Beyefendi o zaman düşünecek, genel başkanlık mücadelesi ne olacak onu düşünsün.

"BU AK PARTİ PROJESİ DEĞİLDİR"

Bu güven oylaması değildir. Bu bir AK Parti projesi değildir. Burada ortada iki şey var. Darbe anayasası mı milletin anayasası mı? Onlar darbe anayasası diyor bunu savunuyorlar. Bu ne demektir? Biz 12 Eylül'de yapılanı savunuyoruz demektir. CHP'de, MHP'de Türkiye Komünist Partisi'de YARSAV'da malum medya da bunu savunuyor.

Şu anda parlemantoda Kürt kökenli milletvekillerimiz var onların da var. Şunu söylemeliyim ki bölgenin en güçlü partisiyiz, bölgeyi onlar temsil etmiyor biz ediyoruz. İddialı söylüyorum bunu. Yerelde de kazandıkları birçok yer var. Kendi dönemlerinde neler yapmışlar bir de olmadıkları yerlerde neler yapılmış bir bakın inceleyin. Bu konularda dertli olmanız gerekiyor. Az önce söyledim yine söylüyorum Güney ve Doğuanadolu Bölgesi'ne 24 katrilyon yatırım yaptık.

HÜKÜMET DEĞİL DEVLET GÖRÜŞÜR

Hükümet olarak hiçbir zaman terör örgütü görüşme yapılmadığını belirten Başbakan, "Şu veya bu şekilde çeşitli kurumlarıyla bu tür bazı münasebetler gerekirse devlet onu kendisi yapar.  bunu birbirine karıştırmamak gerekir" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Biz siyasi iktidar olarak, hiçbir zaman bir terör örgütüyle görüşme yapmayız. Şu veya bu şekilde çeşitli kurumlarıyla bu tür bazı münasebetler gerekirse devlet onu kendisi yapar" diye konuştu.

"Devlet kurumları" ile neyi kastettiğinin sorulması üzerine Erdoğan, "Mesela, devletin istihbarat kurumu vardır. Bu bir istihbari görevdir. Bu görev de nedir, bazı kilitleri açmak içindir, çözmek içindir. Bunları yapar ama hiçbir zaman siyasi irade kalkıp da muhatap alıp masaya asla oturmaz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in bir süre önce yaptığı bayrak açıklamasına da "Biz kalkıp da Türkiye'de bayrağımızın yanında bir ikinci bayrağı istemeyiz. Böyle bir şeyi dalgalandıramayız" yanıtını verdi

KILIÇDAROĞLU'NA RET

Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir televizyon kanalında açık oturum çağrısını da reddetti

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.