Engelli Kanunları Yeterli Değil

Engelli Kanunları Yeterli Değil
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül, "Engellilerin sorunlarının çözümü için iyi yapılmış kanunlar gerekli ama yeterli değil" dedi.

Hayrunnisa Gül, Elite World Otel'de düzenlenen Avrupa Konseyi 2006/2015 Özürlüler Eylem Planı Ara Değerlendirme Konferansı'nın açılış konuşmasını yaptı. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın da hazır bulunduğu konferansta konuşan Gül, "Engellilerin sorunlarını görmezden gelmenin, onları toplumdan soyutlayarak kendi kaderleriyle baş başa bırakmanın insan hakları ihlali olduğunu söylemek yanlış olmaz. Engelli olmak veya doğmak bireyin kendi seçimi değil. Bizlere düşen herkesin bir engelli adayı olduğunu göz önünde bulundurarak kendimizi onların yerine koymak ve sorunlara bu hassasiyetle yaklaşmaktır" dedi.

Hayrunnisa Gül, Türkiye'de son yıllarda engellilerin haklarını güvence altına almak adına önemli gelişmeler sağlandığını söyledi. Engellilere sunulan imkanların iyileştirildiğine dikkat çeken Gül, "Yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının engelli vatandaşlara sağladığı kolaylıklar arttırıldı. Engellilerin sorunlarının çözümü için iyi yapılmış kanunlar gerekli ama yeterli değil. Bu konuda toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Devletin yanında sivil topluma da büyük görev düşüyor" diye konuştu.

Hayrunnisa Gül, bu konudaki projeyle engellilerin engelli olmayanlar gibi eğitim görebileceği ve sosyal hayatın her alanında etkin olabileceği konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Engelli çocukların, diğer çocuklarla aynı okullarda okuyabilmesinin hedeflendiğini ve eğitim kurumları başta olmak üzere, tüm sosyal çevrelerin onların şartlarını kapsayacağını belirten Gül, "81 ilde valilerimiz engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek, onlara devletin sağladığı eğitim imkanları hakkında bilgi verdi.

1.5 yıllık sürede 45 okul ve bin 200 özel eğitim sınıfı yapıldı. Ülkemizde eğitim gören engelli sayısında yüzde 45 oranında bir artış sağlandı Bir çok ülkeyi derinden etkileyen bir kriz döneminden geçiyoruz. Kriz herkesi olumsuz etkiliyor ancak kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi dezavantajlıların durumu daha da dikkat çekici. Ülkelerin kriz döneminde bu kesimlere daha özenli ve daha dikkatli yaklaşması gerektiğini düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.