Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Basın Toplantısı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine indirileceğini açıkladı.
Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek, basına sızan BM'nin Mavi Marmara saldırısıyla ilgili raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mavi Marmara saldırısında İsrail'in bir insanlık suçu işlediğini vurgulayan Davutoğlu, "İşlenen insanlık suçudur. Hiçbir kimse bunun üzerini örtemez. Hiçbir devlet hukukun üstünde değildir. Ne saldırı emrini veren İsrail hükümeti, ne de bu saldırıyı gerçekleştirenler hukukun üstündedir. Hepsi hesap vermek zorundadır" dedi.
BM raporunun geciktirilmesinin, İsrail'in talebi üzerine gerçekleştiğini belirten Davutoğlu, Türkiye ve İsrail'in taraf olmadığı raporun basına sızdırılmış olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Davutoğlu, konuyu BM Genel Sekreteri Ban Kii Moon'a ilettiğini, Moon'un, kendisine bile sunulmayan raporun basına sızdırılmış olmasından duyduğu üzündüyü dile getirdiğini belirtti. İsrail tarafının hiçbir zaman devlet ciddiyeti içinde, mahremiyeti içinde olmadığını kaydeden Davutoğlu, raporu İsrail askerlerinin
işlediği suçları açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Taleplerimiz yerine getirilmedikçe ilişkilerimiz normalleşmeyecektir. Artık İsrail'in gayri meşru eylemlerinin sonuçlarına katlanmasının ve bir bedel ödemesinin vakti gelmiştir. Bu bedel Türkiye'nin dostluğundan mahrum kalmaktır" dedi.
Davutoğlu, İsrail'e yönelik alınan tedbirleri ise şöyle açıkladı:
"Türk-İsrail diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirilecektir. Askeri anlaşmaların tümü askıya alınmıştır. Türkiye Doğu Akdeniz'de seyrü sefer serbestliği konusunda gerekli gördüğü her türlü önlemi alacaktır. Türkiye İsrail'in Gazze'ye yaptığı ablukayı tanımamaktadır."
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.