Derviş Eroğlu: "Ban Ki-moon Da Rum Tarafının İsteksizliğini Tespit Etti"
New York'ta düzenlenen Greentree Zirvesi'ne katıldıktan sonra Türkiye'ye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da Rum tarafının isteksizliğini, anlaşmama yönünde zamana oynayan hareketler içinde olduğunu tespit etmiştir" dedi.
THY'ye ait uçakla Türkiye'ye gelen Eroğlu'nu, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ve diğer ilgililer karşıladı. Eroğlu, burada yaptığı açıklamada Greentree görüşmelerinin 5.'sinin tamamlanmış olduğunu söyleyerek, Kıbrıs'ta BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer'ın başkanlığında bir müddet görüşmeler yapılacağını ve Mart ya da Nisan ayında, Downer'in vereceği rapora göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un kendilerini 3 garantörün katılımıyla gerçekleşecek
konferansa davet edeceğini bildirdi.
Eroğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, "Aslında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon bizi davet ederken mektubunda 3 unsura odaklanmamız gerektiğini ifade etmişti. Bunlar vatandaşlık, yönetimde güç paylaşımı ve mülkiyet konularıydı'' diyerek kendilerinin de bu konuda gerekli hazırlığı yaparak gittiklerini kaydetti.
Eroğlu, ''Önerilerimizde ona göre hazırlanmıştı. Tabi Rum tarafı daha ilk günden, 'Rakamları yeni aldık, Kıbrıs'a gidip değerlendirmemiz gerektiğini' söyleyerek olayı erteleme düşüncesi içinde olduğunu ortaya koymuştur'' şeklinde konuştu.
Eroğlu, buna rağmen hazırladıkları önerileri sunduklarını ve bu önerilerin BM Genel Sekreteri ve oradaki heyet tarafından benimsenerek masaya konulduğunu belirterek, karşı tarafın herhangi bir önerisini alamadıklarını kaydetti.
Eroğlu, Rum tarafının buna da itiraz ettiğini ifade ederek, ''Ama Genel sekreter bu konuda kesin kararlı 'Ya bu konferansı çağıracağım ya da genel sekreter olarak BM Güvenlik Konseyine raporumu yazacağım' şeklinde bir ifade de bulunmuştur. Dolayısıyla bu Greentree Zirvesinde, bizim ortaya koyduğumuz ve kabul gören önerilerimizin olduğunu söyleyebilirim'' dedi.
''Basında ikili görüşmeler bitti, iş uluslararası konferansa kaldı?'' şeklinde haberlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine Eroğlu, ''Sayın Genel Sekreterin bizimle birlikte en son yaptığı açıklamada ifade budur, 'Bir kere daha Greentree Zirvesi olmayacak', Downer'in vereceği rapora göre ya düzenlenecek uluslararası konferansa bizleri davet edecek ya da genel sekreter olarak BM Güvenlik konseyine sunacağı raporla bu işin sonunun geldiğini ifade edecek" diye konuştu.
Eroğlu, gazetecilerin ''Bir daha Hristofyas'la görüşülmeyecek, bu anlama mı geliyor?'' sorusuna da ''Kıbrıs'ta kısa bir görüşmemiz olacak, ama Genel Sekreter Ban Ki-Moon araştıracak. Genel Sekreter de Rum tarafının isteksizliğini, anlaşmama yönünde zamana oynayan hareketler içinde olduğunu tespit etmiştir'' yanıtını verdi.
Eroğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile birlikte New York'un Long Island bölgesindeki Greentree çiftliğinde 23-24 Ocak tarihlerinde düzenlenen 5. Kıbrıs üçlü görüşmesine katılmıştı.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.