Çözümün Yeri Meclis

Çözümün Yeri Meclis
Hatip Dicle kararından sonra mecliste yemin krizi yaşandı.

Bilindiği gibi genel seçimin hemen ardından bağımsız milletvekillerinin desteklediği  Hatip Dicle kararından sonra mecliste yemin krizi yaşandı. Ardından CHP meclise girmeyerek yemin törenine katılmadı.  Bu kararın hemen ardından Kahramanmaraşlı vatandaşlara, bu boykotu ve terör olaylarına bakış açılarını sorduk. Görüşleri aldığımız halk, konuya sağ duyu ile yaklaşılması gerektiğini belirterek, sorun siyasidir bu nedenle çözümünü de siyasiler üretmek zorundadır dediler.

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) açıkladığı 7 maddelik sonuç bildirgesinin ardından bağımsız vekiller, 'çözüm için somut adım atılıncaya kadar TBMM'ye gitmeme' kararı  vermiş ve söylediklerini yaparak yemin törenine katılmamışlardı. Benzer bir tepkide anamuhalefet partisinden geldi. Başbakan ise önceki gün yemin törenine katılmayan partiler için ‘tükürdüklerini yalarlar’ şeklinde bir ifade kullanmışta.  Bu kararla  Türkiye bir kez daha siyasî kararsızlık yaşamaya başladı.Ak Parti Milletvekili Cemil Çiçek, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ile yine Ak Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal yarıştı ve 25. başkanını seçti.

VATANDAŞLAR NE DİYOR?

Hasan Yılmaz(Emekli) “ Biz vatandaş olarak sandığa giderek vazifemizi yaptık. Şimdi sorunların çözüm yeri meclis olduğuna göre, vekillerde meclise gidip göreve başlayıp, ülke problemlerini meclis çatısı altında çözmek durumundadır.

Eğer sistemde tıkanan bir konu varda bunu çözmek için başka alanlar aranıyorsa bu yanlıştır, biz birlik olunduğu takdirde tıkanıklığın önünü de açılır.

Şunu da söyleyelim.  Biz Türkiye’de olup bitenleri biliyoruz. Yeni Anayasa kapsamında insan hak ve hürriyetleri yeniden ele alınmalı, anayasal güvence altına alınmalı. Biz vekillerde mecliste bırakın yemini etmeyi ertelemeyi, biran önce anayasa değişikliği yapılmasını bekliyoruz.

Zekeriye Dağ( Esnaf) Türkiye dünyanın en hızlı gelişen ülke olmuş. Yatırımlar birbiri ardı sıra geliyor. İhracat rakamları yükseliyor. İşsizlik azaldı. Enflasyon durdu. Sandığa da gidildi, halk tercihini ortaya koydu. Şu anda yapılması gereken ise vekillerin meclise giderek gerekli yasal düzenlemeleri yapmalarıdır. Bunun dışında ki sorunlar oturulup konuşulur, bence meclisten kaçanlar bu işten zarar ederler” dedi.   

ic.20110705115230.jpg  

İLK TURDA MECLİS BAŞKANI SEÇİLEMEDİ

Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi, Genel kurulu açtı ve seçimi başlattı. AK Parti'den Cemil Çiçek ve Zelkif Kazdal ile MHP'nin Tunca Toskay için verilen adaylık dilekçeleri okundu. Oktay Ekşi seçim sürecine ilişkin bilgileri verdi...

Oylamaya geçilmeden önce, Oktay Ekşi katip üyeler sadece and içen milletvekillerinin oy kullanması için adlarının okunacağını açıkladı.

Oylamada iller bir katip üye A'dan İ'ye kadar diğer katip üye ise plaka sırasına göre İ'den Z'ye kadar olan illeri okuyacak. Oylama Adana ilinden başladı...Oy verme işlemi sona erdi ve sayıma geçildi.İlk tur oylamada 376 oy kullanıldı.TBMM Başkanlığı ilk tur oylamasında AK Parti adayları Cemil Çiçek 302 oy, Zelkif Kazdal 23 oy ve MHP'nin adayı Tunca Toskay 50 oy aldı. 1 oy da geçersiz sayıldı.

Birinci tur oylamada 3'te 2 çoğunluk sağlanamadığı için Başkanlık seçimi için ikinci turlamaya geçilecek.

AK Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal ilk tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığı Adaylığından çekildiğine dair dilekçe sundu. Kazdağ'ın kararı AK Parti sıralarından alkış aldı.

Birinci tur oylama sonuçları birazdan 

NASIL SEÇİLECEK?

TBMM Genel Kurulu, başkan seçimi tamamlanıncaya kadar çalışacak. TBMM başkanı seçilebilmek için, ilk iki turda 367, üçüncü oylamada ise 276 oy gerekiyor.

Üçüncü oylamada da salt çoğunluk olan 276 oy çıkmazsa en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılıyor. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday başkan seçilmiş oluyor. 52 milletvekili olan MHP oylamalarda Tunca Toskay için oy kullanacak. 327 milletvekili olan AK Parti'nin oylama yapıldı. Üçüncü turda yapılan oylamada Cemil Çiçek TBMM’nin yeni başkanı oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.