CHP Anayasa Mahkemesine Başvurdu

CHP Anayasa Mahkemesine Başvurdu
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç,Sayıştay tarafından gösterilen 3 aday arasından Meclis Genel Kurulu'nda yapılan Anayasa Mahkemesi üyeliği seçimini iptali için Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

Genç, Meclis'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevapladı. Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan oylama sonucu seçimi Hicabi Dursun'un kazandığını hatırlatan Genç, Dursun'un 20 Ekim 1965 doğumlu olduğunu ve 45 yaşını doldurmadığını bildirdi.

İçtüzüğün 13. maddesinin ikinci fıkrasına göre konunun Başkanlık Divanı'na getirilmesi gerektiğini ifade eden Genç, aday olma niteliği taşımayan bir kişinin seçtirilmesi Anayasa'nın 146. maddesine aykırı olduğundan bu seçimin iptali için Başkanlık Divanı'nda karar alınarak Genel Kurul'a getirilmesini talep ettiğini kaydetti. Genç şöyle konuştu:

"Bundan kaçamazlar. Sayıştay üyeliği için 45 yaş aranmazmış. Anayasa'nın 146. maddesinde 'Sayıştay üyeleri, Danıştay üyeleri hariç' demiyor ki. Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmek için genel kural. Anayasa'da 45 yaşını doldurmuş olma koşulu var. Buna rağmen birileri çıkıp da, 'şu istisnadır' diyemez. Okuma yazması olan hiç kimsenin iddia edemeyeceği bir şey. Hiçbir meslek grubu için istisna getirilmemiştir. Bu üyelerin özgeçmişleri seçimden önce dağıtılsaydı bu yanlışlık yapılmazdı. Meclis için yüzkarası bir durum. Affedilecek bir hata değil. Bir Anayasa hükmü yerine getirilirken gaf üzerine gaf yapılıyor."

Bu arada, CHP grubu da Meclis Genel Kurulu'nda geçen hafta yapılan seçimin, Hicabi Dursun'un 45 yaşını doldurmamış olması gerekçesiyle iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.