BDP'nin son mitingini Bingöl'de yaptı

BDPnin son mitingini Bingölde yaptı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın referandum mitinglerine start verdiği Bingöl'de boykot mitinglerinin finalini yaptı.

BDP tarafından Bingöl PTT Kavşağı'nda düzenlenen eğlence ve final mitinginde, sanatçı Seyda Perinçek ve Rojda tarafından Kürtçe şarkılar seslendirildi.

Miting alanında toplanan kalabalığa seslenen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bingöl'den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Başbakan Erdoğan'ın meydanlarda golcü dolaştırdığını belirten Demirtaş, BDP'nin kalelerine gol atamayacağını söyledi.

Demirtaş, "Başbakan yanına golcüleri almış, futbolcuları almış meydan meydan dolaştırıyor. Buradan söylüyorum, 'Sen yanında Hakan Şükür'ü değil, Ronaldo'yu da getirsen Diyarbakır kalesine gol atamazsın artık. Sana bir tavsiyemiz var, sen yanında golcü değil, kaleci taşı çünkü gol yemeye hazırlanıyorsun, gol yemeye. Bu yüzden Bingöl'de artık kaledir. Bingöl de artık gol atmaya hazırlanıyor" dedi.

Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Demirtaş, 12 Eylül'ün hesap sorma günü olduğunu söyledi. Demirtaş, "Bingöl Başbakan'ı ömründe bir defa anladı, onu da yanlış anladı. Bingöl bu meydandaki kalabalıkla boykot rekoru kırıyor. Bugün final mitingimizi burada yapıyoruz. Başbakan'ın başladığı yerde biz noktayı koymak istedik. 12 Eylül faşizm anayasasına hayır oyu ile rekor kıran Bingöl, bu Bingöl'dür. Başbakan darbeye karşı nasıl direnilir bunu öğrenmedi ama 12 Eylül sabahı bunu öğrenecek.

Direniş nedir, direniş nasıl gösterilir, Başbakan boş sandıkları görünce bunu öğrenecek. Başbakan ve onun yandaşları ömrü hayatlarında bir kez daha baskıya karşı duramadılar. Bakın yeni anayasayı en fazla isteyen BDP'dir. BDP Meclis'te öneri sunan 'Gel bu değişikliği birlikte yapalım, bizim cesaretlerimiz var, bu halkın da özlemleri var, beklentileri var' diyen partidir. Ama Başbakan'ın yeni anayasaya da bu halkın taleplerini dinlemeye de niyeti yok.

Biz o zaman dedik ki, 'Bak Meclis'te boykot ediyoruz. Meclis'te oy kullanmıyoruz yine de yeni anayasayı birlikte yapmaya hazırsan elbette önünüzü açmaya hazırız.' Bunu da kabul etmediler ve, 'BDP bizimle anlaşmadı, uzattığımız eli tutmadı' dediler.

Direniş nedir, özgürlük için her şeyinden vazgeçmek nedir bunlar bunu bilemezler. Tek dertleri halkı satın almaya çalışmak. Bütün amaçları yoksul, işsiz bırakıp kendine teslim etmek. Halkı ikna edemedikleri için teslim almaya çalışıyorlar. Ama biz dedik ki, bizi tanımayanları, bu halkın değerlerini bilmeyenleri biz asla tanımayacağız, elbette ki hesap soracağız. İşte 12 Eylül günü hesap sorma günüdür. Boş sandıklar, bugüne kadar AK Parti'nin yaptıklarının hesabının sorulacağı gündür" ifadelerini kullandı.

BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak ise yaptığı açıklamada, Kürt halkının 85 yıldır süren bir özgürlük yürüyüşünün olduğunu söyledi. Kışanak, "Önümüzde bir referandum var. Bu anayasanın birkaç maddesini değiştirmek için bunu önümüze getirdiler. Ama bizim 85 yıllık bir özgürlük yürüyüşümüz var.

Biz onlara dedik ki, 'Artık yeter, gelin demokrasi üzerine bir değişiklik yapalım.' Ama yapmadılar. AK Parti'nin bu referandumda iki muradı var. Birincisi 12 Eylül faşist rejiminin yazdığı anayasaya, bizi yok sayan, ilkel anayasanın ömrünü uzatmak istiyor. İkincisi ise şimdiye kadar 8 yıllık AK Parti iktidarı döneminde bu halka yaptığı zulmü bu sandıkta onaylatmak istiyor.

Biz şimdi bu referandumda boykot tavrı ile hem AK Parti'yi hem de 12 Eylül faşist anayasasını sandığa gömeceğiz. Bingöl halkı AK Parti'ye ilk tokadı 12 Eylül günü vuracaktır. Referandumda boykota girmemizdeki tavır, aynı zamanda bu halkın 'Ben varım, benim kimliğim var, benim dilim var, artık bunları anayasaya yazmanın zamanı geldi' dediğimiz bir tavırdır.

 Onun için biz bu boykot tavrını aynı zamanda halkımızın özgürlük yürüyüşünün bir adım daha ileriye götürüldüğü, demokratik, özerk Kürt yürüyüşünün güçlendiği bir seçim olarak görüyoruz. Başbakan Diyarbakır'da konuşamadı ama uçağa bindikten sonra gazetecilere dedi ki, 'Demokratik özerklik istiyorlarsa bedelini öderler.' Buradan bir kez daha sesleniyorum. Bu halk 80 yıldır bedel ödüyor. Yılmadı, dimdik ayakta, mücadelesiyle tarih yazıyor. Kimi tehdit ediyorsun sen?" şeklinde konuştu.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı BDP mitingine katılanlar, daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.