Baykal: Terör, afla yenilmez

Baykal: Terör, afla yenilmez
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin bir siyasi parti devleti haline getirilmek istendiğini söyledi. Genel affa karşı olduğunu da belirten Baykal, "af yolu ile terörü yenemezsiniz" dedi.

Baykal, Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (ÇUGİAD) "Referandum Süreci ve 2020'ye Doğru Türkiye" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, bir siyasi partinin tepesindeki üç kişinin Türkiye'nin önemli kurumlarını parsellediğini belirterek, "Böyle bir şey olabilir mi? Sistemin freni ortada. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Parlamento başkanı aynı partiden. Cumhurbaşkanlığı makamı ulus devletin, laik devletin korunmasının güvencesidir. Cumhurbaşkanlığı siyasi iktidarın freninin güvencesidir. Ama Türkiye'de ne yazık ki bir siyasi parti devleti haline dönüştürülmek istenmektedir" dedi.

Baykal, iktidarın 12 Eylül ile hesaplaşmak için anayasa değişikliğine gidildiği yolundaki sözlerinin bir kandırmaca olduğunu belirterek, "Mecliste 550 milletvekili var, 610 tane dava dosyası var. Yargı özürlü bir kadro ile yargıyı değiştirmeye çalışıyorsun. Sen kim, hesap sormak kim? Sen hesap vermekten acizsin" dedi.

Baykal, Türkiye'nin siyasi bir frene ihtiyaç olduğu anda frenin kalmadığını ifade ederek, "Mevcut Cumhurbaşkanı bunca tasarrufun hangisini yeniden gözden geçirmesini istemiştir? Hiçbirini. Sistemin siyasi freni kalmadı. Yargının freni de ortadan kalkacaktır. Bu sağlıksız bir tablodur. Buna hiçbir şekilde göz yummamak lazımdır" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yapısının değiştirilmek istenmesiyle yargının siyasi sultanın etkisi altına alınmak istendiğini savunan Baykal, "Yargı güvence unsuru olmaktan çıkarılacaktır. Habur'da yaşananlar skandaldır. Orada yaşananlar artık kural haline getirecektir. Yargı, açılım politikalarının destekçisi haline dönüştürülecektir" dedi.

Parlamentoda yargı özürlü bir kadroyla yargıda atama yapılacağını söyleyen Baykal, "Dediğim dedik, çaldığım düdük, yaptığım anayasa. Yok, öyle şey. Bizim amacımız bağımsız ve tarafsız bir yargıdır. Referandumda evet çıkarsa Türkiye tehlikeli bir şekilde bölünür. Meşrutiyet meselesinin ötesine bakıyorum ben. Ülkede çok ciddi tartışmalar çıkar. Bu gelişmelere dur demek herkesin temel görevidir. Türk Milleti çok sıkışık anlarında o mucizevi tepkisini gösterdiği gibi 12 Eylül'de de gösterecek, el ele vererek bunlara sandıkta gereken dersi verecektir" şeklinde konuştu.

"GENEL AF DEĞİL, YENİ BİR DÜZENLEME YAPILABİLİR"

CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, bir soru üzerine genel af ile terörü yenmenin mümkün olmadığını belirterek, "Af sonuçtur. Barışla ortaya çıkar. O zaman düşünebilir. Terör sorunu olan bir ülkede, terörle mücadele edilirken af yapılamaz" dedi.

Baykal, terörün yenildiği, silahlı çatışma döneminin kapandığı, silaha başvurulmayacağına dair toplumda genel bir anlayışın ortaya çıkmasıyla genel bir af yerine, yeni bir düzenlemeye gidilebileceğini söyledi.

Öte yandan Baykal, partisinin Antalya'da düzenleyeceği mitinge katılmak için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroglu'ndan telefon beklediğini söyledi. Baykal, "Antalya mitingi için henüz telefon gelmedi. Bekliyorum. Antalya milletvekiliyim elbette. Sayın Genel Başkan, beni çağıracağım diyorsa ve çağırmazsa, ona rağmen mitinge gitmem yakışıksız olmaz" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun çağırması halinde Antalya mitinginde yan yana olacağını söyleyen Baykal, "İnşallah çağırır. Telefonunu bekliyorum" diye konuştu.

Konferansa CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, CHP'nin görevden alınan eski İl Başkanı Serdar Seyhan, Çukurova İlçe Başkanı Ayhan Barut, Seyhan İlçe Vedat Karasaç, DSP eski Milletvekili İsmet Vursavuş katılırken, CHP'nin yeni il yönetiminden kimsenin katılmaması dikkat çekti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum