Başörtüsü Yasağı Demokratik Utançtır

Başörtüsü Yasağı Demokratik Utançtır
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, YÖK'ün, siyasi partilerin çözemediği başörtüsü sorununu 'uygulamada' çözdüğünü belirterek, "Başörtüsü yasağı demokratik bir utançtır" dedi.

YÖK'ün İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği yazı ile disiplin yönetmeliğine uymayan öğrencilerin dersten çıkarılmasını yasaklayarak tutanak tutulmasını isteyen yönetmelik uygulamasını hem demokratik teamüllere hem de insan onuruna daha yakışır bulduklarını kaydeden Avcı, "YÖK, siyasi partilerin çözemediği başörtüsü sorununu 'uygulamada' çözmüştür. Şimdi sıra siyasilerimizdedir.

Öğrenciyle öğretim görevlisini karşı karşıya getirmeyecek, üniversitelerimizde çatışma ve kargaşa ortamı oluşturmayacak bir düzenlemeye acilen ihtiyaç vardır. İktidar ve ana muhalefet partileri başta olmak üzere tüm siyasi partilerimizden 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışmayan başörtüsü yasağının son bulmasıyla ilgili samimi adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

Avcı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir öğrencinin başörtüsü nedeniyle dersten çıkarılmasıyla başlayan bir olayın YÖK'e intikal etmesi sonrasında uygulama anlamında çözüm oluşturan YÖK'ün yönetmelik yazısının müspet ve makul karşılanması gerektiğini belirtti.

Avcı, "YÖK'ün uygulamada çözüm oluşturan adımından sonra şimdi sıra siyasi partilerimizdedir. Siyasilerimizin 'başörtüsü tartışması' gibi ilkel meseleleri biran önce çözüme kavuşturması gerekmektedir. Üniversiteler çağdaş dünyada, bilim, teknoloji ve icatlar üretmekle yarışırken, her türlü düşünceyi özgürce tartışırken ülkemiz üniversitelerinin bu yarıştan geri kalması, genç kızlarımızın giysileriyle uğraşması ne kadar büyük bir talihsizliktir.

Yüksek öğretim ile ilgili onca sorunlarımız varken enerjimizin büyük bölümünü başörtüsü tartışmalarında harcıyor olmamız ne kadar büyük bir üzüntü kaynağıdır. Üstelik sadece yüksek öğrenim öğrencilerine kılık kıyafette sınırlandırma getirilmemektedir. Üniversite bünyesinde halka yönelik kurslarında da aynı engel devam etmektedir" dedi.

Demokrasi ve özgürlükler alanında çıtasını yükseltmenin en büyük kalkınma nedeni olacağını kavrayan Türkiye'nin, siyasal tarafsızlığını en başta üniversitelerinde kanıtlamaya mecbur ve mahkum olduğunu vurgulayan Avcı, "21. yüzyılda lider Türkiye'nin siyasi platformda hala başörtüsünü tartışıyor olması demokratik bir utançtır. Başörtüsü başta olmak üzere, benzer meseleler tartışılmasına gerek bile olmayan ama siyasi rant ve takıntılar nedeniyle kavram ve zihniyet kargaşası yarattığından dolayı yıllardır iç potansiyelimizi eritip tüketen küçük ama obsesif sorunlardır.

Yeniden büyük Türkiye, yükselirken coğrafyasına demokrasi, barış, refah ve hoşgörü yayan bir Türkiye, küreselleşmenin hızlandığı bir çağda doğu ile batı arasında bir köprü konumuna gelen Türkiye, çağdaş bir anlayışla siyasetinin ağırlığını tüm dünyaya hissettirecek bir Türkiye, üniversitelerinde başörtüsü sorunuyla uğraşmamalıdır.

Yıllardır yasaklarla, korkularla, vehim, vesvese ve dayatmalarla milletine yerinde saydıran Türk siyasetçilerinin özgürlükleri biran önce sağlaması, devletle vatandaşını tekrar parlak bir izdivaçla birleştirmesi sorumluluğu vardır. Muasır medeniyetleri hedefleyen demokratik bir Türkiye için siyasilerin başörtüsü sorununu barış, huzur ve toplumsal birliğimizi zedelemeden çözmesi gerekmektedir" dedi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.