Başbakan Erdoğan'dan Önemli Açıklamalar

Başbakan Erdoğandan Önemli Açıklamalar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Meclis'te grup toplantısında konuşuyor...

Başbakan'ın konuşması:

Masum insanları katletmeyi hedefleyen, kendi yaşamına da son veren bir anlayış büyük bir gaddarlık ve gözü dönmüşlükle ifade edilebilir. Hiçbir ideoloji hiç bir amaç hedef böyle bir gözü dönmüşlüğü, kanlı eylemleri meşrulaştıramaz. Bu saldırı insanlık dışı bir saldırıdır.

Hedefi Türkiye değil, milletimiz değil, bizatihi insandır. Terörün hiç bir ayrım yapmadan insani ulvi bir değer taşımadan, nasıl insanı hedef aldığını son saldırıda bir kez daha gördük

Çocukları hedef alan bir davranış insani olamaz. 8 yıllık süreçte gittiğimiz her ülkede ziyarete gelen her yabancı konuk nezdinde bu tezlerimiz ifade ettik. Ortak mücadele vermesi gerektiğini söyledik tüm insanlığın. Özellikle Avrupa'da terörün kaynaklarının kesilmesi nojktasında önemli gelişmeler oldu.

Ama bugün bile tüm uyarılarııza gereken kararlılığı göstermeyen siyasetçilerin akan kanın üzerlerine bulaştığını artık görmelerini istiyoruz. Terör örgütünü teşvik edenlerin sonu her zaman içler acısı olmuşur. Kan dökenler kana bulaşanlar her zaman döktükleri kanda boğulurlar.

Terörden medet umarak karanlık hesaplar yapanlar karanlıkta da kaybolur giderler. Bu sözlerim dışarıya olduğu kadar içeriye de yöneliktir. Hangi gerekçe ile olursa olsun terör terördür ve insanlık suçudur.

Terör üzerinden siyasi amaçlar güdenler, hükümeti ve demokrasiyi zaafa düşüreceklerini zannedenler, beyhude bir uğraş içindedirler. Terörist saldırılarla güven ve istikrarı bozacaklarını sananlar her zaman hayal kırıklığı yaşamaya mahkumdurlar.

73 milyon vatandaşımız bu tür saldırılar karşısında tek vücuttur. Bundan sonra aziz milletimiz bu tür kirli oyunları boşa çıkaracaktır. Açıkça terörü lanetlemeyenler, akan her damla kanın vicdanlarından bir şeyleri alıp götürdüğünü görmek durumundadırlar.

Başkasının terörünü lanetlemek yetmiyor, insanca duruş, insanca tavır, Hakkari'de imamın öldürülmesini, minibüste 9 kişinin öldürülmesini lanetlemeyi gerektiriyor.

İstanbul'daki saldırı elbette tüm boyutlarıyla aydınlatılacaktır. Bu saldırıların önemli bir gayesi de milliyetin hissiyatını etkilemektir. Şu anda emniyet teşkilatımız mesafe aldı alıyor. Milleti dehşete düşürüp, korkutup, sindirip ülkenin istedikleri mecraya girmesini sağlamaya dönük saldırılardır. Biz demokrasiyle güvenlik arasındaki ince çizgiden bahsederken terör örgütlerinin bu hareketlerini bilerek bahsediyoruz.

Tüm siyas partilerimize tavsiyem, terörle mücadele konusunu siyasi çekişme ve polemik malzemesi yapmamalarıdır. Hükümet olarak biz terörle mücadeleden asla taviz vermeyiz. Yatırımlar ancak güvenli bir ortamda yapılabilir. Demokratikleşme ancak güvenlik kaygılarının en aza indirildiği ortamda yapılabilir. Terör örgütünün olumsuz tüm propogandalarına rağmen halkı kucaklayan tek iktidar AK Parti iktidarıdır.

 

Yıllar yılı bölge halkının tepkisini çeken yanlış politikalara son veren iktidar AK Parti'dir. Eğer terörün dış bağlantılarının kesilmesi, maddi kaynaklarının kurutulması gibi konularda gereken çalışmalar yapılmasaydı, şartlar bugünkü kdar lehimize olamazdı. Demokratikleşmeye hız vermeseydik bölgede yatırım yapmasaydık, devraldığımız kronik sorunlar daha da derinleşmiş olabilirdi. Milli birlik ve kardeşlik projesini hayata geçirmeye gayret ettik. Biz halkımızı kucakladıkça, demokrasiyi güçlendirdikçe, daha adil yaşam şartları oluşturdukça birileri bunda rahatsızlık duymaya başladı.

Türkiye demokratikleşirse, doğudaki, güneydoğudaki vatandaşlarımızı daha fazla istismar edemeyeceklerinin farkına vardılar. Bölgenin kaderi değişiyor çehresi değişiyor. 8 bin yıldır tarım yapılan topraklar artık Fırat'ın Dicle'nin sularıyla birleşiyor ve 8 bin yıllık susuzluk sona eriyor.

Bölgenin yoksulluğuna, umutsuzluğuna çare olacak bu yatırımlar terör örgütü tarafından kendi varlığına bir tehtid olarak görülüyor, engellenmek isteniyor. İşsizlik bitmesin ki gençleri kandıralım diyorlar. Bu yörelere insanca yaşam koşulları demokrasi gelmesin istiyorlar. Bölge halkının, terörün bu yönünü görmesini istiyorum artık. Benim Kürt vatandaşlarım bunlara prim vermiyor, ama kafaları karışmış olanların terörün iç yüzünü görmelerini istiyorum.

Terörün hiçbir ayrım yapmadan, hiçbir insani vicdanı ulvi değer taşımadan nasıl insanı ve insanlığı hedef aldığını birkez daha gördük.

Çocukları katleden yada onları hedef alan anlayış insani olamaz. Köyünden il merkezine giden vatandaşı, 9 canı katleden bir anlayış insani olamaz. Sabah namazını kıldırmak için camiye giden imamı öldüren anlayış insani olamaz. Ankara’da Anafartalar çarşısı önünde otobüs bekleyen, iki gün sonraki düğünü için durakta bekleyen, gecekondusuna gitmek için evinden çıkan insanı katleden bir anlayış insani olamaz.

Biz diyoruz ki, teröristi sadece terörist olarak görelim bunun için hep birlikte tavır alalım. Sekiz yıldır bulunduğumuz her platformda bu tezlerimizi dile getirdik. Terörün bir insanlık suçu olduğunu ifade ettik.

TERÖR POLEMİK MALZEMESİ OLMAMALI

Terör üzerinden hükümeti yıpratmaya çalışmak, terörle mücadele gibi milli bir meselede ortak bir duruş sergileyememek yanlış olur. Kimse terör ve terörle mücadele konusunu polemik malzemesi yapmamalıdır.

Terörü sadece asayiş meselesi olarak görmeyen, tüm boyutlarıyla meselenin üzerine giden iktidar Ak Parti iktidarıdır.

Yıllar yılı bölge halkının tepkisini çeken yanlış politikalara son veren iktidar Ak Parti iktidarıdır. Etkin mücadele edilmeseydi Türkiye bu noktaya ulaşamazdı. Eğer biz terörle etkin mücadele ederken, demokratikleşmeye hız vermeseydik, bölgede yatırım yapmasaydık, sosyal politikaları hayat geçirmeseydik, milletimizin birlik ve bütünlüğü daha büyük risklerle karşı karşıya kalmış olabilirdi.

Biz halkımızı kucakladıkça hak ve özgürlükleri genişlettikçe birileri bundan rahatsızlık duymaya başladı. Türkiye demokratikleşirse, hukukun üstünlüğüne geçerse, benim vatandaşlarımı daha fazla istismar edemeyeceklerinin farkına vardılar.

 

Önceki gün Ilısu Barajı’nda incelemelerde bulundum. Ilısu Köyüne gidip orada yaptırdığımız konutları vatandaşlara iade ettik. Artından Şanlıurfa’ya gittik 11 tesisin açılışını yaptık. Bölgenin çehresi değişiyor arkadaşlar. 8 bin yıllık su sorunu sona eriyor.

Bölgenin yoksulluğuna çare olacak bu büyük yatırımlar engellenmek isteniyor. Yoksulluk bitmesin ki biz bölge insanını istismar edelim diyorlar. İşsizlik bitmesin ki gençleri kandıralım diyorlar. Suyla birlikte, yolla, hastaneyle üniversiteyle birlikte bu yörelere demokrasi gelmesin istiyorlar. Ben bölge halkının terörün bu yüzünü artık görmelerini istiyorum. Terörün artık iç yüzünü gerçek yüzünü görüp cesur bir duruş sergilemelerini istiyorum.

Şu sekiz yılda, Ak Parti hükümetlerinin tüm Türkiye’nin olduğu gibi, bölgenin sorunlarıyla nasıl samimi bir şekilde koştuğunu herkes görüyor, ben ayrıca görmelerini istiyorum.

Biz terör saldırıları nedeniyle yatırımları ertelersek, biliniz ki kazanan terör örgütleri olacaktır. Onlar vazgeçelim istiyorlar, bataklık kurumasın istiyorlar. Birileri kardeşlikten barıştan rahatsız olabilir. Ancak bizim yolumuz kardeşlik yoludur. Güven ve istikrar yoludur. Adalet ve barış yoludur. Biz yolumuzdan dönmeyecek, azmimizi ve heyecanımızı kaybetmeyeceğiz. Bu oyunlar bugüne kadar bozduk, bundan sonra da bozmaya devam edeceğiz.

29 Mart 2009 mahalli idareler seçimlerinin ardından, muhalefet partilerinin siyasi üsluplarına dair bazı söylemlerim olmuştu. Son haftalardaki üslup nedeniyle bu değerlendirmelerimi hatırlatmak istiyorum. CHP olsu, MHP olsun, BDP olsun. Türkiye’yi kucaklayamıyor, Türkiye’nin diliyle aynı dili konuşamıyorlar. Durumun farkında olan bu siyasi partiler küçük olsun ama benim olsun tavrıyla hareket ediyor. Bizim, 12 Eylül’de hayır oyu verenleri anlama çalışmaları da bizi haklı çıkardı. Kasıtlı olarak, sürekli kışkırtılıyor.

Ben muhalefet parti liderlerinin kendi üsluplarından rahatsız olduklarını düşünüyorum. Aziz milletimiz elbette Ak Parti ve diğerleri arasındaki üslup farkını görüyor ve değerlendirmesini yapıyor.

Ben CHP’nin, MHP’nin, BDP’nin yöneticilerine seslenmiyorum. Onlara oy vermiş kardeşlerime sesleniyorum. Bu ülkeyi hep birlikte ele alacağız diyorum. Çünkü yüzde 42’nin içinde bunu gördük.

Ben şimdi onlara sesleniyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ına, en seviyesiz şekilde dil uzatmak hiç kimsenin haddine değildir. halkı da değildir. grup kürsüsünde adeta freni patlamış kamyon gibi aklına ilk geleni düşüncesizce konuşanlar kendilerine küçültürler.

Sergi adı altında hakaret albümü yapmışlar. Üç dört gün sonra da kapatma kararı almışlar. Ama atı alan Üsküdar’ı geçti. Sonra da kendi yaptıklarından utanıp sergiyi kaldırdıklarını açıklıyorlar. Siyaset bağırıp çağırmak, yalanı doğru gibi anlatma sanatı değildir. 12 Eylül’de, bunlar muhalefeti karikatür dergilerine havale etmişlerdi. Ama görüyoruz ki bunlar ana muhalefet değil karikatür muhalefeti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.