Başbakan: 7 Sene Önce Kamusal Alan Yok Muydu

Başbakan: 7 Sene Önce Kamusal Alan Yok Muydu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Berlin’e gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan "Kamusal alan kamusal alan. 7 yıl öncesine kadar bu ülkede kamusal alan yokmuydu. Çankaya'ya 7 yıl öncesine kadar herkes rahatlıkla girebiliyordu. Bırakalım halkımızı özgürlük çerçevesi içinde yaşasın.Eğer bu konuda ana muhalefet partisi kararlıysa hemen arkadaşlara talimat verelim" dedi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Türbanla ilgili sorulara cevap vermekten yorulduk. Ana muhalefetin lideri referandum esnasında olumlu bir yaklaşım ortaya koydu. Ama şimdi farklı gelişmeler var. Eğer bu konuda ana muhalefet partisi kararlıysa hemen arkadaşlara talimat verelim.

Eğer bu konuda yasal bir zemin gerekiyorsa o zaman hemen adımı atalım. Gerekli olan neyse bitirelim. Kim samimi kim samimi değil bu ortaya çıksın. Bu konunun ‘’Ben inancım nedeniyle başımı örtüyorum’’ diyenlerle ilgili cumhuriyetin en öenmli kurumu Diyanet’tir. Diyanet bu konuda çalışmasını yapar.

Ben bunu Genel Başkan’a da söyledim. Eğer bunun  dışında bir çalışma yaptırmak isterseniz yaptırın. Biz havuz oluşturalım ve bu konu gündemden gitsin.

Kamusal alan, kamusal alan. 7 yıl öncesine kadar bu ülkede kamusal alan yok muydu. Çankaya’ya 7 yıl öncesine kadar herkes rahatlıkla girebiliyordu. 7 sene önce kamusal alan dediler. Çankaya’ya başörtülüler giremez oldu. Buralara rahatlıkla benim vatandaşım giremeyecek mi?

Şöyle olursa olur, böyle olursa olmaz diye saçma sapan laflar söyleniyor. Bırakalım halkımızı özgürlük çerçevesi içinde herkes yaşasın. Bu özgürlüğü herkes yudumlasın. Herkes birbirine saygıyla davransın.

Dünya Türkiye’den ibaret değil. Siz gazetecisiniz Olaylara bakarken vatandaşları yanlışa sevketmeyin. Sizin de vebaliniz olur İşinize gelince Batı diyorsunuz.  Önce dünyadaki uygulamalara bakın sonra da ülkemizde gerekli adımları atalım İsteyene göre özgürlük olmaz. Bir tanımı vardır. Bu tanımı içinde neyse bunun adımını atalım.

TEK TİP ASKERLİK

Bu ara yoğunluğum var. Tek tip ve bedelliyle askerlikle ilgili görüşmedik.

Erdoğan, bu akşam Berlin'de Türkiye ve Almanya milli futbol takımları arasında oynanacak 2012 Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu maçını da Almanya Başbakanı Merkel ile izleyeceğini bildirdi. Alman milli takımı içerisinde Türk futbolcular da olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Öyle zannediyorum ki, iki milli takım arasında adeta güzel bir futbol şölenini, hem sahada hem tribünlerde oluşan tablo içinde izleriz. Aynı zamanda bir fairplay'a da bu öncülük etmiş olur" dedi.

Türkiye Milli Takımı'nın ilk iki maçının başarıyla sonuçlandığını hatırlatan Erdoğan, "Ülkelerimizin mevcut yakın dostluk bağlarının daha da güçlenmense inşallah bu maç vesile olur" dedi.

Yarın sabah Merkel ile çalışma kahvaltısında bir araya geleceklerini belirten Erdoğan, "Yapacağım bu görüşmede Türk-Almanya ikili ilişkilerinin, Almanya'da yaşayan Türkerlin yaşamış olduğu sorunları dile getirmek suretiyle, bunların çözümüne yönelik neler yapabiliriz, bunları görüşme fırsatımız olacak. Avrupa Birliği müzakere sürecimize yönelik, ne durumdayız, neler yapabiliriz bunları görüşeceğiz. Kıbrıs ile iki ülkeyi de yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslar arası konuları değerlendirme fırsatımız olacak. Malum Türkiye ve Almanya şu anda ortak değerleri paylaşan, dünya barışı ve istikrarı için yoğun çaba gösteren iki ülke durumunda. Bu dost, müttefik iki ülke bu dayanışmasını bundan sonraki sürece de aynı şekilde yansıtmalıdır, diye inanıyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Almanya'nın önde gelen uluslararası ve bölgesel sorunlara yaklaşımının benzerlik örtüştüğünü belirten Erdoğan, bu alanlarda var olan birlikte hareket etme iradesinin iyi kullanılması gerektiğine inandıklarını vurguladı.

"AB'DE SIKINTILAR YAŞIYORUZ"

Başbakan Erdoğan, AB sürecinde bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Bunun çözümünde özellikle Almanya'nın Fransa ile aktif rol alması gereğine inanıyoruz. Bunu aramızda müzakere edeceğiz" dedi.

Almanya'da yaklaşık 750 bini Almanya vatandaşı olmak üzere 3 milyon Türk kökenli vatandaş bulunduğunu ve 4 milyon Alman vatandaşının da Türkiye'ye geldiğini ifade eden Erdoğan, bunların iki ülke arasındaki dostluk bağlarını güçlendirdiğini söyledi. Üst düzey ziyaretlerin 2010 yılında farklı bir ivme kazandığını belirten Erdoğan, 18-22 Ekim'de de Federal Almanya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyaret edeceğini bildirdi. Erdoğan, "Aramızdaki bu sıkıntılara yönelik olarak kendileri ile bütün bunları paylaşıp, bunları minimize etme gayreti içerisinde olacağız" dedi.

Erdoğan ayrıca Türkiye'nin yeni Berlin Büyükelçiliği binasının projesine de nihai kararın bu ziyarette verileceğini söyledi. Başbakan Erdoğan'a Almanya seyahatinde, Devlet Bakanları Faruk Nafiz Özak, Faruk Çelik ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile şu anda Almanya'da bulunan Başmüzakereci Egemen Bağış da eşlik edecek.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.