Bakan Yıldız'dan Nükleer Santral Açıklaması

Bakan Yıldızdan Nükleer Santral Açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santrale ilişkin olarak Japonya ile önümüzdeki hafta görüşmelere başlayacaklarını bildirdi.

Bakan Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Chirstoph Frei ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden'i kabul etti. Kabul sonrası Frei ile basın toplantısı düzenleyen Yıldız, Frei'ye 2012 yılında Dünya Enerji Liderleri organizasyonunun, 2016 yılında ise Dünya Enerji Konseyi Zirvesi'nin Türkiye'de yapılması talebini ilettiklerini söyledi. Yıldız, bu organizasyonların Türkiye'de yapılmasının ülkenin bölgedeki etkinliğini daha da artıracağın söyledi.

Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Chirstoph Frei ise konseyin 1923 yılında kurulduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti ile aynı yaşta olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bölgedeki önemine işaret eden Frei, Ortadoğu ile Avrupa arasında köprü olan Türkiye'nin bölgedeki rolünün daha da aktif hale gelmesi ve liderlik konumuna gelmesi için işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.

Bakan Yıldız ve Frei, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Türkiye'nin 2016 yılında Dünya Enerji Konseyi'ne ev sahipliği yapma olasılığı ve hangi ülkelerin zirveye talip olduğu yönündeki sorusuna Frei, Brezilya ile birlikte 6-10 civarındaki ülkenin zirveye talip olduğunu söyledi. Frei, Türkiye'nin şansının çok iyi olduğunu ifade etti.

Bakan Yıldız, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santrale ilişkin soru üzerine, Güney Kore ile yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını anımsattı. Japonya ile önümüzdeki hafta görüşmelere başlanacağını bildiren Yıldız, nükleer enerjiyle ilgili üç ayrı ekip kurulduğunu, bu ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü ve kısa sürede bu çalışmaları tamamlamayı planladıklarını söyledi. Nükleer santral kurulması konusunda kaybedilen zamanın telafi edilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, Rusya'nın Mersin Akkuya'da yapacağı nükleer santralle ilgili olarak da bilgi verdi. Kararın Rusya Alt Meclisi Duma'dan geçtiğini belirten Yıldız, kararın Genel Kurul'dan geçmesini ve Kremlin'den onay beklediklerini belirtti. Yıldız, Akkuyu'daki nükleer santralin inşaatına bir an önce başlamak istediklerini ifade etti.

Sinop'ta kurulacak nükleer santralle ilgili Japonya dışında başka hangi ülkelerle görüşüldüğüne ilişkin soruya ise Yıldız, Rusya ile Avrupa ve batısındaki ülkelerle de görüşmelerin devam ettiği yanıtını verdi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.