Avrupa, Kılıçdaroğlu'na 'Hayır' dedi

Avrupa, Kılıçdaroğluna Hayır dedi
Referandum sonrası ilk özel açıklamasını İHA'ya yapan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, sonuçlara ilişkin yorumlarını dile getirdi.

Türk halkını doğru bir karar vermesinden dolayı kutlayan Oomen, yapılan reformların Türkiye'nin daha modern, daha ileri, daha demokratik ve daha verimli bir ülke olmasını sağlayacağını belirtti. Avrupa Parlamentosu'ndaki referandum sonucu ile ilgili genel havayı da aktaran Oomen, neredeyse herkesin çok mutlu olduğunu kaydetti.

Bunun bir başlangıç olduğunu devamının gelmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Oomen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa için verdiği 2011 tarihi konusunda, "Elbette bu Türkiye'deki politkacıların tasarrufunda olan birşey ve takvimi de onlar belirler. Bence yeni anayasa için teklif, bu yıl veya önümüzdeki yıl parlamentoya gelmeli. Yapılması gereken hala çok şey var ki bunların başında demokratik açılımın devamı geliyor. Sadece Kürt kökenli kişiler için değil aynı zamanda Aleviler için de söylüyorum bunu. Umuyorum bu iki konudaki adımları bu yılın sonlarına kadar atmış olurlar. Türk yetkilerle görüştüğümde onlardan bunu talep edeceğim" diye konuştu.

BDP'ye de mesaj gönderen Oomen, Güneydoğu'da çeyrekten fazla oranda "evet" çıktığını hatırlatarak bunun olumlu bir sonuç olduğunu belirtti. Oomen, “Buradan BDP'ye diyeceğim şudur: Başta yargı olmak üzere bu reformlar sizin de yararınıza ve özgürlükleriniz lehine. Dolayısıyla bizim istediğimiz şeyler konusunda yeni formüller yaratarak oluşturduğunuz boykotun yapılmış en akıllıca şey olduğunu düşünmüyorum.

Hepimizin masaya oturup beklentilerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerekli ve bunu tüm muhalefet partileri birlikte yapmalı. Biz bunu hükümetten de yapmasını istemiştik" ifadelerini kullandı.

Raportör Oomen kısa süre önce kendisi ve Türkiye üzerinde çalışan başka AB temsilcileri hakkında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından öne sürülen ve medyada yer bulan rüşvet iddialarını hatırlatarak bunların çok acımasız ve sert ifadeler olduğunu söyledi.

Bu hafta içerisinde Brüksel'de temaslarda bulunacak olan Kılıçdaroğlu için ağır konuşan Oomen, “Umarım ki, benimle görüşecek cesareti vardır. Şimdiye kadar o partinin lider kadroları benimle görüşmek istemediler. Hakkımdaki iddialar konusunda yorum dahi yapmak istemiyorum çünkü aslında o iddialar benden çok bu kişinin hakkında fikir veriyor. Beni tanıyan herkes bu iddiaların gerçek dışı olduğunu çok iyi bilir. Ben onunla görüşmeyi arzu ederim ama onun buna cesareti var mıdır ondan emin değilim çünkü eğer gelirse onunla çok açık konuşurum" şeklinde konuştu.

Oomen son olarak referandum sonucunda muhalefet partilerinin politikalarını gözden geçirmeleri gerektiğine değinerek, sonuçların Türk halkının bazı siyasi partilerin sandığından daha zeki olduğunu gösterdiğini kaydetti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.