Akdağ: Bu Bir Yanlı Karardır

Akdağ: Bu Bir Yanlı Karardır
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Danıştay'ın 'Tam Gün Yasası'nın yürütmesinin durdurulmasına ilişkin verdiği kararla hukuka aykırı davrandığını söyledi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum Valiliği'ni ziyaretinde 'Tam Gün Yasası" ile açıklamalarda bulundu.

Bakan Akdağ, yasadaki amacın devlet ve üniversite hastanelerinde görevli doktorların hastaları kendi muayenehanelerine yönlendirmenin engellenmesi olduğunu ifade etti. Bakan Akdağ, "Kısmi iptalle yasa birazcık yara aldı. Biz dört dörtlük iyileşme sağlamıştık, dört ikilik iyileşmeye indi, yarı yarıya. Çok net olarak ifade ediyorum, vatandaşımız sağlık hizmeti almak için ister Sağlık Bakanlığı'na ait olsun ister bir üniversiteye ait olsun vardığında asla bir muayene veya hoca parası adı altında bilinen özel muayeneye yönlendirilmeye karşı kendisini çaresiz hissetmesin, biz onların arkasındayız. Bizim bütün çabamız vatandaşın önündeki sağlık hizmetleri engellerini kaldırmaktır.

Sağlık insanın hakkıdır. Bu hakkı kimse engelleyemez. Sağlığın parayla alınıp satılmasına biz sosyal devlette müsaade edemeyiz. Vatandaşlarımız kendilerini bu konuda güçlü hissetsinler. Hükümet onların arkasındadır, Sağlık Bakanlığı onların arkasındadır" dedi.

"DANIŞTAY'IN KARARI HUKUKA AYKIRI"

Yasanın kısmen iptali edilmesinin vatandaşın hakkını korumalarına mani olmayacağını kaydeden Bakan Akdağ, "Hukuk bir ülkede çok önemlidir. Hukuk, mutlaka kamunun yararına sonuçlar doğurmalıdır. Kamunun yararına sonuçlar doğurmayan hukuk anlayışını ben tamamen ret ediyorum. Böyle bir hukuk anlayışı olamaz. Yani, hukuk vatandaşların muayenehaneye gitmeleri için bir sebep olamaz. Bizim Anayasa'mız da böyle bir şey söyleyemez. İptal kararı verilen bazı maddelerle ilgili olarak Tam Gün Yasası'nda, gerekçeli karara ne yazılacak bütün Türk halkı gibi ben de çok merak ediyorum.

Nasıl olurmuş da benim Anayasa'm, bir sosyal devlet Anayasası, vatandaşının muayenehaneye gitmesini önleyecek, bu hususta çilesini önleyecek, vatandaşının sağlık hakkını tam teslim edecek bir kanuna karşı olabilir. Göreceğiz, bakacağız, merakla bekliyorum. Ama biz vatandaşımızın arkasındayız. Yapmış olduğumuz kanunda istediğimizden biraz geriye bırakıldık ama bu durum bizim vatandaşın hakkını korumamıza mani olmayacaktır" diye konuştu.

Bakan Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptalinin ardından Danıştay'ın iki gün içerisinde yasanın yürütmesini durdurma kararı almasının hukuka aykırı olduğunu savunarak, "Yüksek Mahkemeler hukuka aykırı bir şey yapmaz diye bir şey yok. Büyük bir yanlış yapmıştır. Hukuk fakültelerinde okutulacak örnek bir yanlış yapmıştır. Ama sonuçta hukuk yanlış yapsa da ona uymak zorundayız. Gerekçeyi bekleyeceğiz, göreceğiz. Ama ben şunun üstünde duruyorum; ben bu ülkenin vatandaşına muayenehanenin kapısında çile çektirmemeye kararlıyım" şeklinde konuştu.

"BU YANLI BİR KARARDIR"

Danıştay tarafından 'Tam Gün Yasasının' iptal edilmesinin kamuoyunun yararını gözetmediğini belirten Bakan Akdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na göndermelerde bulundu. Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü iken muayenelerle ilgili olumlu karar verirken Danıştay'ın da bunu desteklediğini belirten Bakan Akdağ, "Ancak Kemal Kılıçdaroğlu, Ana Muhalefet Partisi CHP'nin Genel Başkanı oldu 'Tam Gün Yasasına' karşı çıkan bir tavır sergiliyor ve Danıştay da bunu destekliyor. Ne karar verilirse uyarız ama bu yanlı bir karardır" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Akdağ, muayenelerle ilgili olan Tam Gün Yasası'nın iptal edilmesi halinde vatandaşın muayenelere gitmek zorunda kaldıklarında sebebinin CHP olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi.

"BİR DOKTORUN HASTANE VE MUAYENE ARASINDA BİR İLİŞKİ KURMASINI ETİK BULMUYORUM"

CHP'nin suyu yokuştan yukarı çıkarmaya çalıştığını söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ," Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı olarak vatandaşımın asla muayene kapısında mağdur olmasına ve çile çekmesine izin vermeyeceğim. Ben muayeneler kapatılsın demiyorum. Doktorlar orada para da kazanabilirler ancak kamuda çalışan bir doktorun hastane ve muayene arasında bir ilişki kurmasını etik bulmuyorum. Biz vatandaşımızı koruyacağız. Halkın yararına olmayan bir hukuk olur mu? Oysa, hukuk, anayasalar, kanunlar halkın yararına yapılır. İktidar ile muhalefet bir olup Anayasa'yı bile halkın yararına değiştirebiliriz" şeklinde devam etti.

Özürlü vatandaşların Sağlık Bakanlığı bünyesinde işe alınması ile ilgili konuya da değinen Bakan Recep Akdağ, "Bu sene 2 bine yakın özürlü kardeşimizi Sağlık Bakanlığı bünyesinde işe alacağız. Bu işe alımlarımız da merkezi sınav yöntemi ile olacaktır" dedi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.