Mehmet YÜZBAŞIOĞLU

Mehmet YÜZBAŞIOĞLU

Ekonomi ancak bu kadar anlatılabilir

Başta TV kanalları olmak üzere konuşmacı olarak katılan birçok öğretim üyeleri, bir bakıyorsunuz, siyasetçi olmuş, bir bakıyorsun ekonomist, bir bakıyorsunuz savaş uzmanı, bir bakıyorsunuz bir başka kanalda turizmle saatlerce konuşuyorlar. Bir insan ister bir üniversitede Prof. Doçent veya Dr. olsun her konuda uzman olamaz.

Örneğin bir dâhiliye uzmanı ameliyat yapamaz ancak uzmanlık alanında başarılı olur. Bizde öyle değil her konuda uzman olarak ekrana çıkıyorlar.  Artık insanlarda bıktı TV Kanallarını takip etmekten... Onun için Esra Erol ve buna bezer programlar daha çok izleniyor.  

Önceki gün KMTSO ev sahipliğinde Dünya Gazetesi ekonomi uzmanları odanın meclis salonunda bir araya geldi. Birçok iş insanlarının ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu bir toplantı gerçekleştirildi. KMTSO Yönetim kurul başkanı Şahin Balcıoğlu  “2021 yılı zor bir sene olmasına rağmen sanayi olarak yeni umutlar ve yeni başarılar için 2022 yılına başladık. Projelerimiz ve faaliyetlerimizle gelişen Kahramanmaraş’ın büyüyen ekonomisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Dedikten sonra ”İlimizin sanayide üretimini, istihdamını ve ihracatını anlattı.” Ardından profesyonelce hazırlanın videoyu konuklara sunuldu.  Meclis başkanı Hanefi Öksüz ‘de yaşanan enerji sıkıntılarının güneş enerjisinden daha çok yararlanmamız gerektiğini, ekonomik sıkıntıların bir süre sonra geçeceğini ama daha çok çalışmamız ve üretmemiz gerektiğini söyledi.

Daha sonra Dünya Gazetesinin ekonomi uzmanları toplantıda sırayla söz aldılar: Yönetim kurulu başkanı Hakan Gültekin, Genel koordinatör Vaha Münyar, Yayın kurulu Başkanı Şeref Oğuz ve Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan yaklaşık 1,5 saat süren söyleşide günümüz ve yarınlarımızla ilgili içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıların nedenlerini açık ve net olarak dile getirdiler. Konuşmalardan sonra soru ve cevaplar bölümünde konuklar ekonomik sıkıntıları anlaşılır dille cevapladılar.

***

Bildiğimiz kadarıyla tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar bizde de yaşanmakta. Bizde daha ağır geçmesinin nedenlerini hepimiz biliyoruz az veya çok. Dünya gazetesinin ekonomik uzmanları kadar bilmesek te yeteri kadar biliyoruz. Uzmanlar yarınlarında çok iyi geçmeyeceğini de dile getirdiler. Elbette şapkadan tavşan çıkmayacak.  Bu sıkıntılar bize çok fazla dışa bağlı olduğumuzu gösterdi. Buğday da bile en çok Rusya ve Ukrayna’dan ithal ettiğimiz sık sık gündeme geliyor. Hâlbuki yıllar öncesine kadar, tahıl konusunda kendine yeten dünya da ender ülkelerden birisiydik!

Ne oldu? Kolaya alıştık. Artık üretmeden tüketmenin fayda sağlamadığını yaşayarak görüyoruz.  Hep birlikte üreteceğiz ve katma değeri yüksek mal üreterek ihracatımızı artırmalıyız. Üniversite –Sanayi “ARGE ”işbirliğini gerçekleştirmenin zamanının da çoktan geldiğinin farkına vardık.  Hepsini devletten bekliyoruz.    

Devlet her türlü desteği vermekte. Ama devletinde bir ekonomik gücü var. Tekrar başa dönüyorum: Dünyada yaşanan ekonomik krizden bizde etkilendik, çünkü biz tüketim toplumu olduk. Hak etmediğimiz kadar lükse alıştık.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet YÜZBAŞIOĞLU Arşivi