Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Cenaze Hizmetleri Ve Taziye Evleri

Kahramanmaraş büyükşehir belediyesinin taa Hacı ali Sezal beyden itibaren başlattığı bir cenaze hizmetler var idi. Bu hizmetten faydalanmış birisi olarak bu mevzuuda birkaç defa küçük teşekkür yazıları yazmış idim. Bu gün gelinen öyle bir noktada artık inkar edilemeyen güzellikteki hizmetler hakkında yazmamak için nankör olmak gerekmektedir ki nankörlük ile kendi kendimi suçlamamak için bu yazıyı kaleme aldım.

 Aradan geçen yıllardan sonra bir önceki belediye başkanımız Mustafa  Poyraz beyin en çok takdir edilen hizmeti taziye evleri devreye girdi ve gönlümüzde büyük yer tuttu. Sadece şanlı urfada benzer örneğini gördümüz taziye veya yas evlerinin daha mükemmel hizmet sunan bir modelini K.maraşımıza kazandırdılar. Fazilet partili belediyeler ile başlayan hizmet furyasına eklenen bu ikinci halka ile insanların en telaşlı ve elinin ayağına dolandığı, bazı an  maddi imkansızlıklar içinde kıvrandığı bir hususu, vatandaşın gündeminden düşürdüler.  Hani argo bir terim olacak fakat, şunu diyecek hale getirdi bu hizmetler bizi. Arkadaş yeter ki sen öl. Evvel allah evlatların ve geride kalanlarının hiçbir sıkıntı çekmeyecekler ve bir bakmışsın ki defn edilmişsin ve taziyen en güzel bir şekilde yapılmış.

 Katıldığımız bir çok cenaze defn işlerinde ve ardından gittiğimiz taziyelerde, gördüklerimiz ve yaşadıklarımız bizi şaşırtır iken il dışından gelen misafirlerimiz ise hayretler içinde kalmışlar ve güzel bir kıskançlıkla bizlere gıpta ile bakmışlardır.

Bu yazıyı yazmaya vesile olanda işte şimdi bizim faydalanmak zorunda olduğumuz bu hafta içindeki cenazemiz dolayısı iledir. Merhum Kayın atam Abdulvahap Canbolat beyi hafta başında kaybettik. Daha doğrusu aslına rücuu etti, baki alemdeki yerini aldı.Biz telaş ile neler yapacağımızı konuşur iken, hastahane doktorları ve çalışanlar bize, ağabey, cenazeniz bize emanet, size vereceğimiz ölüm belgesi ile belediyemiz cenaze hizmetleri müdürlüğünü gideceksiniz, ondan sonrasını onlar halederler dediler. Dr. Abdullah Tekinşen bey bacanağım olur. Onun ile sabah erkenden belediyimize uğradık.  Güler yüz ile bizi karşılayan memurlar evraklarımızı tamamlayarak bizlere bir büyük poşet ile kefin işlemlerinde kullanılacak malzemeleri verdiler. Bize saat kaçta ister isek, cenaze arabasının orada hazır olacağını söyleyerek bizi hastaheneye gönderdiler. Orada gene bizi sıcak bir şekilde karşılayan gasil memuru arkadaş, bizleri teselli ederek, dini vecibelerimize uygun bir yıkama ve kefinleme yapacağını söyledi. Ardından güzel ve sıhhatine uygun bir kefinleme işleminden sonra cenazemizi arabaya koyarak göksun ilçemize vasıl olduk.

 İşin ikinci güzel kısmı burada başladı. K.maraştan gelen araba, göksun belediyesine mahsus bir arabaya cenazemizi teslim etti. Bu araba namaz bittikten sonra cenazemizi köyümüze götürüp defin işlemlerini bitirine kadar bizleri bekledi. Bizler bütün işlemlerden sonra bu arkadaşlara teşükkür ederek göksundan ayrılıp, bize  cenaze hizmetleri veren memurun ayırttığı bin evler taziye evine geldik. Burada ne yapacağımızı konuşur ve tartışır iken devreye bu sefer görevli Hüseyin kardeşim girdi. Onun tavsiyeleri doğrultusunda lazım olan malzemeleri tedarik ederek, misafirlerimizi karşılamaya başladık. Bu taziye evinde çalışan hüseyin kardeşim ve genç Alper oğuz kardeşimin güler yüzü ve muazzam hizmetleri ile misafirlerimize yüzümüzü ağ ederek taziyede bulunmalarını temin ettik.

 Bu kardeşlerim yüzlerce insanın çay ve yemek servislerini yüzlerini hiç asmadan ve bizlere büyük yardımlar yaparak ifa ettiler. Allah onlardan ve onları seçerek işe alanlardan razı olsun.Sadece bu taziye evine mahsus değil. Bütün taziye evlerimizdeki çalışan memur kardeşlerim, sanki bu hizmetlerin eğitimi almışlar gibi,  acıları dolayısı ile kırılgan olan bu insanlara acılarını unutturacak bir yaklaşım sergiliyorlar ve insanların gönlüne huzur veren bir taziye hizmetini yerine getiriyorlar.

 Bize verilen hizmetleri buraya yazmaya inanın yer bulamazsınız. Bu hizmetleri bu kadar organize yapıp bizlerin bu en zor zamanlarında bu hizmeti bize sağlayanlardan Rabbim razı olsun. Bir maraşlı olarak belediyemizin bu hizmetlerinden gurur duyduğumu burada yazmak zorundayım. Benim dışarıdan taziyeye gelen diğer illerdeki akrabalarımın, bizim yazın soğuk, kışın sıcak ve son derece lüks bir ortamda yaptığımız taziyeye gıpta ile baktıklarını belirtmek isterim.

Bu arada tespit ettiğim küçük eksiklikleri burada yazarak, bunların da özellikle çalışan insanlara büyük kolaylık sağlayacağını belirtmek isterim. Malum oraya gelen bütün yemek kapları  kirlerinin temizlenmesi zor kaplar oluyor. Bu evlerde bir sıcak su sistemi bence acilen yapılmalıdır. İkinci aciz isteğim ise, siz bizi alıştırdınız ve artık sizlerin bu hizmetinizden bizler vaz geçemeyiz. Terakki insanın yapısanda vardır. Yapılacak taziye evlerinin mutfak ve özellikle yemek salonunun biraz büyük olmasını istirham ediyorum. Binanın dış görünüşünün Türk kültürünü yansıtması, ceddimiz selçuklu desenlerinin olmasını arzu ediyoruz. Arabaların park yapabileceği geniş mekanların ve muhakkak camilerin yanında olmasını ve mümkün ise tamamında gençlere yönelik kütüphane gibi hizmetlerin olmasını arzu ederiz.

Kahramanmaraşımızı şereflendiren ve göğsümüzü kabartan bu hizmetleri düşünen, yapan ve hizmet edenlerden Allah (c.c) razı olsun. Emeklerinin karşılığını Rabbim onları cennetinden versin. Selam ve dualarım ile. Vesselam

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi