Metin Acıpayam

Metin Acıpayam

ADIM ADIM OKUL

Anne-babaların sabırsızlıkla beklediği okula başlama çağı, çocukların zihinlerinde unutulmaz hatıralar olarak kalacaktır. Keyifli olduğu kadar aynı zaman da zor olan bu ilk ayrılışın olabildiğince kolay geçebilmesi için anne babalara bazı görevler düşmektedir.

Okula uyum sürecinde çocuklarda sıklıkla karşılaşılan sorunlar anne-babadan ayrılamama, servisle okula gelen çocuklarda araca binmek istememe, sınıfa girmeme, sınıfın girişinde anne babanın beklemesini isteme, gün boyunca yemek yememe, etkinliklere katılmama, devamlı olarak annem ne zaman gelecek diye sorular sorma

Şeklinde ortaya çıkar. Okulun ilk haftalarında karşılaşılan bu sorunlar normal kabul edilmeli ancak daha uzun sürdüğünde uzman desteğine başvurulmalıdır.

Evinden ilk defa ayrılan çocuğun artık sevilmediğini, istenmediğini; bu yüzden okula gönderildiğini düşünmesi oldukça doğaldır. Bu düşüncelerin ortaya çıkmasını engellemek adına anne-babaların çocuklarını zihinsel ve duygusal olarak okula hazırlaması gerekmektedir.

ÇOCUKLARI ZİHİNSEL OLARAK OKULA HAZIRLAMA

Okul çocuk için oldukça yabancı bir ortamdır. Yaşı itibari ile yer ve zaman kavramlarını somutlaştıramayan çocuk, okuldaki ilk günlerinde belirsizlik hissiyle birlikte yoğun bir kaygı hisseder. Evinin nerede olduğunu, okulda ne kadar süre kalacağını bilemeyen çocuğun zihnindeki en büyük soru işareti ise akşam annesinin onu almaya gelip gelmeyeceğidir. Tüm bu korkuların giderilmesi için çocuk zihinsel olarak okula hazırlanmalıdır. Okulda neler yapılacağı hakkında tüm olumlu bilgiler çocuğa aktarıldıktan sonra çocukla birlikte okul gezilmeli, öğretmenlerle beraber tanışılmalıdır. Aralıklarla yapılan okul ziyaretleri ile çocuğun sınıfını, kullanacağı mekânları görmesi, okul personeli ile tanışması yaşayacağı ayrılık kaygısının giderilmesinde oldukça faydalı olacaktır. Bu ziyaretlerin mümkünse yürüyerek yapılması çocuğun okul ve evi arasındaki mesafeyi algılamasını sağlayıp; kendini evine ulaşamayacağı bir uzaklıkta hissetmesini engellemiş olacaktır. Okul hakkında genel bilgiler verilirken gidiş geliş saatleri hakkında konuşulup çocuğun anlayacağı terimlerle okulda ne kadar kalacağı, kim ile eve döneceği belirtilmeli ve o süreyi geçirmeden çocuk okuldan alınmalıdır.

 Devam Edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Metin Acıpayam Arşivi