Geçmişle Geleceğin Buluşma Noktası: İstanbul Üniversitesi
Tarihi 1453 yılına dayanan ve Türkiye’nin ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi ailesine bu yıl 26 bin 374 yeni öğrenci daha katılacak.
Dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına giren tek Türk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi, Avrupa’da kurulan ilk on üniversiteden biridir. Tarihi boyunca bilimin, çağdaş değerlerin ve toplumsal aydınlanmanın öncülüğünü yapan İstanbul Üniversitesi, 20 fakülte, 3 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu, 16 enstitü, Rektörlüğe bağlı 3 bölüm, 59 uygulama ve araştırma merkezi ile hizmet veriyor.
İstanbul Üniversitesi’nde toplam 5300 öğretim elemanı (1600 profesör, 500 doçent, 800 yardımcı doçent, 2400 öğretim üye yardımcısı), 7000 idari personel görev yapmaktadır.
İstanbul Üniversitesi’ni Öğrenciler Neden Tercih Ediyor
İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 2010 yılında gerçekleştirilen İstanbul Üniversitesi Tanıtım ve Tercih Günleri’nde 2000 aday öğrenciye “İstanbul Üniversitesi’ni neden tercih edeceksiniz?” sorusunu sorarak bir alan araştırması yaptı.
Aday öğrencilerin % 45,6’sı İstanbul Üniversitesi’ni öğretim kadrosu ve eğitim kalitesi; % 25,1’i bilimsel başarıları; % 15,9’u tarihî geçmişi; % 11,2’si yurt ve burs olanakları nedeniyle tercih edebileceklerini belirtti. İÜ’yü başka nedenlerle (sağlık, spor, sosyal etkinlikler…) tercih edebileceklerin oranı ise % 2,2’ydi.
Yeni Fakülteler
Ülkemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak nitelikli insan gücünün arttırılması ve bilgi birikiminin genç nesillere aktarılması amacıyla, 2011 yılı içerisinde İstanbul Üniversitesi’nde 3 yeni fakülte kuruldu: İÜ Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, İÜ Hemşirelik Fakültesi.
Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi
Yaşam boyu öğrenim felsefesi doğrultusunda hayata geçirilen İÜ Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin amacı ön lisans, lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü eğitim sürecinde öğrencilerin ders içeriklerine internet üzerinden ulaşmalarını sağlamak. İÜ Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde, dersler canlandırma, ses ve video gibi çoklu ortamlarla zenginleştirilerek öğrencilere sunuluyor. 2011-2012 öğretim yılında Fakülte bünyesinde YGS yerleştirmeleriyle Felsefe, Coğrafya; DGS yerleştirmeleriyle Endüstri Mühendisliği (lisans tamamlama) ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım (lisans tamamlama) bölümlerine öğrenci kabul edilecek.
İstanbul Üniversitesi, eğitim programlarını iki yıldır uzaktan eğitim aracılığıyla da öğrencilere ulaştırıyor. İstanbul Üniversitesi’nin bu alandaki en büyük farkı, derslerin, öğrenci ve öğretim üyelerinin bire-bir iletişim kurdukları internet üzerinden verilmesi. Bu, ders esnasında öğrencilerin akıllarına takılan soruyu hemen hocalarına sorabilmelerine ve cevap alabilmelerine de imkân tanıyor. İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (İSUZEM) bünyesinde verilen eğitim programları ise şunlar:
Lisans Programları: İktisat, İşletme, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo Televizyon ve Sinema, Türk Dili ve Edebiyatı, Maliye, Ekonometri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Lisans Tamamlama Programları: İlahiyat Fakültesi (İLİTAM)
Ön Lisans Programları: Adalet MYO, Dış Ticaret, Bankacılık ve Sigortacılık
Yüksek Lisans Programları: Enformatik, Sermaye Piyasası Uzmanlığı (Tezsiz), Finansal Ekonometri
Sertifika Programları: Hastalıkların Moleküler Mekanizmaları, Cisco CCNA Discovery & CCNA Exploration
İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi
İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, ülkemizde yeni sağlık mesleklerinin yerleşmesine, bu mesleklere insan gücü üretecek akademisyenlerin yetişmesine ve bu alanlarda bilimsel araştırmaların genişletilmesine katkı vermek için kuruldu.
Yüksekokul olarak faaliyet gösteren 2 bölümü de içine alacak şekilde 5 bölümlü bir fakülte olarak kurulan İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, 2011-2012 yılında bütün bölümlerine öğrenci almaya başlayacak. Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi, Odyoloji ve Sosyal Hizmet Bölümleri ilk yıl açılan bölümler. Önümüzdeki yıllarda yeni bölümler de açılacak.
İÜ Hemşirelik Fakültesi
İstanbul Üniversitesi bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk hemşirelik fakültesini kurdu. 22 Mart 1966 yılından beri hemşirelik okulu olarak öğretim faaliyetlerini sürdüren İÜ Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu bundan böyle İÜ Hemşirelik Fakültesi olarak hizmet verecek. Hemşirelik Fakültesi, İstanbul Üniversitesi’nin 20. fakültesi oldu.
Yetiştirdiği üst düzey hemşirelerin yanı sıra farklı ana bilim dallarında uzmanlaşmış bilim adamları da yetiştirecek olan İÜ Hemşirelik Fakültesi, sağlık sektöründe var olan büyük bir eksikliği de giderecek.
Türkiye’de En Çok Bilimsel Yayın Yapan Üniversite
İstanbul Üniversitesi, 5300 akademik personeliyle ulusal ve uluslararası bilim dünyasında etkin konumdadır. Yüksek Öğretim Kurumu tarafından hazırlanan raporlara göre İstanbul Üniversitesi Türkiye’de en çok bilimsel yayın yapan üniversite konumunda. İstanbul Üniversitesi bünyesinde, sosyal, fen ve sağlık bilimleri alanlarında öncü çalışmalara imza atan akademisyenler bulunuyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen klonlama çalışmaları, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi ve İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde yapılan zorluk derecesi yüksek ameliyatlarda kullanılan yeni teknikler, Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar, bunların sadece birkaçıdır.
Öğrenci Projesi Socrat 3. Kez Şampiyon Oldu
İstanbul Üniversitesi, öğrencilerin projelerine de destek veriyor. İÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin bir çalışması olan İÜ Güneş Arabası Socrat, TÜBİTAK Formula G 2011 Güneş Enerjili Araba Yarışları’nda yine birinciliği kazandı. Socrat ekibi, 2009 ve 2010 yıllarının ardından 2011 yılında da Türkiye Şampiyonu oldu.
Alternatif enerji kaynakları konusunda farkındalığı artırmak ve üniversite öğrencilerini temiz enerji teknolojilerini geliştirmeye teşvik etmek amacıyla İzmir Ülkü Yarış Pisti’nde yapılan yarışlara 33 üniversiteden 37 takım katıldı. TÜBİTAK Formula G 2011 Güneş Enerjili Araba Yarışları için yeniden üretilen SOCRAT, 30 tur sonunda damalı bayrağı gördü. SOCRAT aynı zamanda yarışmanın en iyi tasarım ödülünü de kazandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yarışma sonunda SOCRAT ekibini tebrik ederek ödülünü verdi. Socrat ekibi, şimdi de Avustralya’da yapılacak olan Dünya Şampiyonası’na hazırlanıyor.
İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İlhan Kocaarslan’ın proje yürütücülüğü ve Yrd. Doç. Dr. Erkan Atmaca’nın proje danışmanlığında yarışlara hazırlanan SOCRAT ekibi şu isimlerden oluşuyor: Arş. Gör. Koray Gürkan, Murat Altuğ, Tolga Baykal, Sertel Tanta, Gökhan Erdoğan, Serdar Zurnacı, Ertunç Kırgül, Esat Ertürk, Orçun Karadeniz, Faruk Toptaş.
Kütüphane
İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Türkiye’nin ilk üniversite kütüphanesidir. İstanbul Üniversitesi’nde, Merkez Kütüphane, Nadir Eserler Bölümü, Fakülte ve Yüksekokul Kütüphaneleri olmak üzere 25 tane kütüphane vardır. Bu 25 kütüphanede toplam 2 milyon cilt basılı eser bulunmaktadır. Merkez Kütüphane 650 öğrenci kapasitesine sahiptir. Merkez Kütüphane, cumartesi günleri dâhil hafta içi her gün saat 23’e kadar açıktır. Kütüphanenin elektronik veri tabanından öğrenci ve öğretim üyeleri yararlanmaktadır. Bu elektronik veri tabanları ile sağlık, sosyal ve fen bilimleri alanındaki kitap, dergi, makale ve tezlere ulaşılmaktadır.
Merkez Kütüphane bünyesinde hizmet veren ülkemizin en eski üniversite derme kütüphanesi Nadir Eserler Bölümü’nde, Türkçe, Arapça, Farsça, Latince ve diğer dillerde 38 bin basma eser, harita, nota ve 800 albüm ile II. Abdülhamit dönemine ait 33 bin fotoğraf bulunmaktadır.
Burs
İstanbul Üniversitesi, ÖSS’de ilk 200’e giren ve İstanbul Üniversitesi’nin lisans bölümlerini tercih eden öğrencileri ödüllendiriyor. İlk 200’deki öğrencilere İstanbul Üniversitesi’ni tercih etmeleri hâlinde:
1) Aylık 300 TL burs,
2) Dizüstü bilgisayar,
3) Eğitim süresince üniversite yemekhanelerinden ücretsiz yararlanma,
4) Eğitim süresince üniversite yurtlarında ücretsiz konaklama gibi olanaklar sağlanmaktadır.
İstanbul Üniversitesi Rehberlik, Danışmanlık ve Sosyal Hizmet Birimi aracılığı ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan ve İstanbul Üniversitesi’ne hizmet eden vakıflardan, ihtiyacı olan toplam 5750 öğrenciye burs olanağı (kredi yurtlar kurumu bursları hariçtir) sağlanmaktadır.
Sağlık
Öğrencilerimiz, mediko sosyal birimlerine başvurduklarında, kanuni olarak alınması gereken ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ücret dışında bir ödeme yapmazlar. Mediko sosyal merkezlerine başvuran tüm öğrencilerimizin muayeneleri ve gerekli laboratuvar tetkikleri, sosyal güvenlik durumlarına bakılmaksızın ücretsiz olarak yapılır.
Sosyal güvencesi olmayan öğrencilerimizin hem muayene, tetkik ve tedavilerinin hem de verilen otokopili sağlık karnesine yazılan ilaçların bedelleri, üniversitemiz tarafından karşılanır. Bu öğrencilerin ileri tetkik ve tedavileri için başka sağlık kuruluşlarına sevkleri mediko sosyal merkezlerindeki hekimler tarafından yapılır ve sevkin yapıldığı edilen kurumdaki tüm giderler İstanbul Üniversitesi tarafından karşılanır. Sosyal güvencesi olmayan öğrencilerimizin mediko sosyal merkezlerinden veya sevk edildikleri tıp fakültelerimizden aldıkları reçeteler, İstanbul Üniversitesi’nin anlaşmalı olduğu eczanelerden temin edilir.
Kültür Sanat Spor
İstanbul Üniversitesi, öğrencilerine hareketli bir kültür sanat hayatı da sunuyor. Yıl boyunca İÜ Devlet Konservatuvarı konserleri düzenleniyor. Bunun yanı sıra her yıl gerçekleştirilen Bahar Şenlikleri kapsamında öğrenciler için ücretsiz olarak düzenlenen konserlerde Türkiye’nin en popüler isimleri ağırlanıyor.
İstanbul Üniversitesi, kültür sanat etkinliklerinin yanı sıra spor etkinliklerinde de önemli başarılara imza atıyor. İstanbul Üniversitesi Spor Birliği çatısı altında 30 ayrı spor branşında (atletizm, basketbol, yelken, curling, eskrim, kayak, okçuluk gibi) aktiviteler düzenleniyor. İstanbul Üniversitesi Bayan Basketbol Takımı Türkiye 1. Bayan Basketbol Ligi’nde mücadele ediyor. İstanbul Üniversitesi Futsal Takımı 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye şampiyonu oldu.
Öğrenci Kulüpleri
İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin sanat ve kültür ile uğraşabilecekleri alanların, mekânların, oluşturulması düşüncesiyle kurulan Öğrenci Kültür Merkezi (ÖKM), öğrencilere, ilgi ve beceri alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirme, yeni ilgi alanları bulma, sanatsal yeteneklerini geliştirme, güzel sanatlarla ilgili faaliyetleri izleme ve bu faaliyetlere aktif bir şekilde katılma olanağı sunuyor. 150 öğrenci kulübü ÖKM çatısı altında etkinliklerini sürdürmektedir. ÖKM, resim, fotoğraf, ebru ve benzeri sergiler açmaya; konser ve konferans vermeye; tiyatro ve sinema alanlarında çalışma olanakları yaratmaya elverişli 2100 m2’lik bir alana sahip bulunmaktadır.
Örneğin bu kulüplerden İstanbul Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü sporcuları, yüksekliği 3500 metrenin üzerinde onlarca zirveye tırmanıyorlar. İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsünde 1994 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü’nde eğitim alan dağcılarımız, yaz-kış demeden, her yıl tırmanışlar ve eğitimler yapıyorlar. Her yıl ortalama 30 civarında zirveye çıkıyorlar. Dağcılık yapmadıkları zaman ise İstanbul Üniversitesi Doğal Afetler Arama Kurtarma Ekibi (İSÜDAK) için çalışmalar yapıyor, arama-kurtarma çalışmalarına katılıyorlar.
COIMBRA Group Üyesi
İstanbul Üniversitesi 11 Haziran 2010 itibarıyla Coimbra Group üyesi oldu. Oxford, Cambridge, Heidelberg, Bolonya, Barcelona gibi 38 üniversitenin üye olduğu Coimbra Group, Avrupa eğitim politikasını belirlemek, üniversitelerarası deneyimlerin paylaşılmasını sağlamak, eğitimde kaliteyi artırmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
İstanbul Üniversitesi Tanıtım ve Tercih Günleri 1 Ağustos’a Kadar Sürecek
Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için düzenlenen “Tanıtım ve Tercih Günleri”, 1 Ağustos 2011 tarihine kadar devam ediyor. İstanbul Üniversitesi’nin tarihi, yerleşkeleri, burs, beslenme, barınma, spor, sağlık ve sosyal olanakları, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programları gibi pek çok konuda ayrıntılı bilgilerin verildiği İÜ Tanıtım ve Tercih Günleri, Beyazıt’taki İÜ Ana Yerleşkesi içinde yer alan Rektörlük Binası’nın giriş katında yapılıyor.
Öğrenci ve velilerin, fakülte ve yüksekokullar hakkında bilgi edinebilmeleri için öğretim üyeleri ile bire bir görüşme olanağı bulduğu İÜ Tanıtım ve Tercih Günleri’nde, öğrenci ve velilere çeşitli hediyeler de takdim ediliyor.
|
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TANITIM VE TERCİH GÜNLERİ (18 Temmuz-1 Ağustos 2011) | |
Tarih |
Fakülte/Yüksekokul |
18 Temmuz-01 Ağustos 2011 |
Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi |
19-20 Temmuz 2011 |
Fen Fakültesi |
21-22 Temmuz 2011 |
Edebiyat Fakültesi |
25-26 Temmuz 2011 |
İstanbul Tıp Fakültesi |
27-28 Temmuz 2011 |
Hukuk Fakültesi, Adalet MYO |
29 Temmuz-1 Ağustos 2011 |
Diş Hekimliği Fakültesi |
İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.