Kahramanmaraş’ta Kınalı Keklikler İçin Umut Projesi Başladı!
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Erciyes Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi’nden akademisyenlerin, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Kahramanmaraş İl Şube Müdürlüğü ile iş birliği içinde yürüttüğü önemli proje kapsamında ilk doğaya salım işlemi başarıyla tamamlandı.
“Kınalı Keklik Popülasyonlarının Halkalama Yöntemiyle İzlenmesi ve Korunması” başlıklı proje, Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından destekleniyor. Projenin ilk uygulaması, 23 Temmuz 2025 tarihinde Afşin ilçesinde gerçekleşti. Multidisipliner yapısıyla dikkat çeken projede, hem bilimsel araştırmalar hem de yerel halkın katkısı sahaya yansıdı.

Bilimsel Destek ve Yerel İş Birliği
Projede yer alan uzman isimler arasında;
- Prof. Dr. Çağrı Çağlar Sinmez,
- Prof. Dr. Çağrı Özgür Özkan,
- Prof. Dr. İsmail Ülger,
- Doç. Dr. Ali İhsan Atalay,
- Dr. Öğr. Üyesi Emre Tüfekçi,
- Dr. Arş. Gör. Ahmet Metin,
- DKMP İl Şube Müdürü Faruk Tülücü ve
- Veteriner Hekim Selma Narter yer aldı.
Kekliklerin halkalanarak doğaya bırakılması, popülasyonun uzun vadede bilimsel olarak izlenmesine olanak sağlayacak. Böylece hem doğaya bırakılan bireylerin yaşam süreçleri takip edilecek hem de doğal dengeye katkı sunulacak.
Doğaya Dönüş Bilimle Mümkün
Uzun yıllardır DKMP Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yaban hayatı üretim çalışmaları, artık bilimsel kurumların katkısıyla daha sistemli ve kalıcı bir yapıya kavuşuyor. Projeyle birlikte hem nesli tehdit altındaki türlerin korunması hem de doğal dengenin sürdürülebilir şekilde desteklenmesi amaçlanıyor.
Saha uzmanları, akademisyenler, teknik ekipler ve bölge halkının katkılarıyla doğaya salınan keklikler, hem doğaya hem de insanlığa umut olacak. Projenin ilerleyen dönemlerinde benzer uygulamaların farklı bölgelerde de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.