Kahramanmaraşlı mimardan Özel İdare için örnek dönüşüm projesi

Kahramanmaraşlı mimardan Özel İdare için örnek dönüşüm projesi
Kahramanmaraş Mimarlar Odası tarafından yayımlanan Tavernaküler Bülten’in 5’inci sayısı çıktı.

Birbirinden önemli konu ve makalelerin yer aldığı Bülten’de, yıkılıp yıkılmaması veya dönüştürülmesi konusunda şehir halkını ikiye bölen Özel İdare İş Merkezi ile ilgili Mimar Erdem Baydemir kusursuz bir dönüşüm projesine imza attı.

Geçtiğimiz sayısında yer alan haber, röportaj ve makalelerle kente farklı bir bakış açısı getiren Kahramanmaraş Mimarlar Odasının yayın organı Tavernaküler’in 5’inci sayısı çıktı. Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Editörü Mimar Dilara Yönder Baltacı ve mimarların sorunlarına dikkat çeken Oda Başkanı Yunus Emre Kaçamaz’ın baş yazılarıyla yayımlanan bültende, Mimar Erdem Baydemir Özel İdare İş Merkezinin tasarımını geniş bir şekilde işledi.

Geçtiğimiz ayda kent gündemiyle birlikte ülke gündemine de çıkan, yıkılıp-yıkılmayacağı ya da dönüştürülmesiyle ilgili şehir halkını ikiye bölen Özel İdare İş Merkeziyle ilgili Mimarlar Odası da anket yapmış ve basın toplantısıyla görüşünü açıklamıştı.

Hala yıkılıp yıkılmayacağı tartışma konusu olan Özel İdare İş Merkezinin dönüştürülmesiyle ilgili Mimar Erdem Baydemir’in üzerinde uzun süre çalıştığı dönüşüm temalı çalışma büyük ilgi gördü. Özel İdare İş Merkezini her yönüyle ele alan ve kusursuz bir dönüşüm projesine imza atan Mimar Baydemir, yürütmekte olduğu yüksek lisans eğitiminde tez konusu olarak kabul edilen Özel İdare İş Merkeziyle ilgili yazısından bir kesitte şu ifadeleri kullandı; “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Çelik Yapılar Anabilimdalında yürütmekte olduğum yüksek lisans eğitimimin tez konusu olarak önerdiğim ve Dr. Hatip TOK hocamızın da desteklediği bir tez konusu. Aslında binanın yıkılması ya da yeniden değerlendirilmesi üzerine bir tercih yapmış değildim. Ancak çelik yapılar üzerine çalıştığımdan yeniden tasarlanması ilgilimi çekiyordu. Bu hedefle başladığım tez çalışmalarımı bir belgesel halinde getirmeyi düşünüyordum. Bu sebeple Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesine kayıtlı ulaşabildiğim tüm mimarlarla bir söyleşi yapmayı planlamıştım. Hemen hemen hepsine Özel İdare Binası hakkında düşüncelerini öğrenmek için bir e-mail gönderdim. Ancak zamanı doğru kullanamadığım için kendileriyle söyleşi gerçekleştiremeden tez konuma yoğunlaştım.

Yapının genel formunu ve tezimi hazırladığım dönemdeki ihtiyaçları göz önüne aldığımda yapının yeni işlevinin bir “Otel Binası” olmasına karar verdim. Alt katlardaki geniş hacimler, üst katlarda küçük birimlere dönüşüyordu. Cephede tekrarların olması, manzaraya hakim ve şehrin merkezinde olması da bu işlev için avantajdı.

Yapının otel olarak yeniden tasarlanmasında aşağıdaki gibi bir plan tablosu öngörülmüştür. Ön kısımdaki büyük boşlukları otel yapısının ihtiyacı olan salon, restoran gibi fonksiyonlar için çelik sistem döşeme ve silikon cephe ile kapatılmıştır. Zemin katta merkez çarşıya hitap edecek ve binanın yeniden tasarlanma maliyetine ciddi katkı sağlayacak prestijli bir cafe-restoran tasarlanmıştır. En üst 2 katın ve çatı üçgeninin yıkılması ve buraya üstü açık restoran yapılması düşünülmüştür. Büro katları halihazırda otel odaları için uygun forma sahip olmakla birlikte 2.80m kat yüksekliği tesisat için etüd edilmelidir. Bu tasarım genel olarak binanın ağırlık merkezini olumlu yönde değiştirmiş görünse de mutlaka statik.”

Bültene ulaşmak isteyen okuyucuların ise bülteni Kahramanmaraş Mimarlar odasından temin edebilecekleri belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.