Fatih Kılınçkıran:“Kahramanmaraş’ın esas gündemi Deprem olmalıdır”

Fatih Kılınçkıran:“Kahramanmaraş’ın esas gündemi Deprem olmalıdır”
Kahramanmaraş’ta geçen dönem Belediye Meclis üyesi olan İnşaat Mühendisi Yapı Denetim Şirketi Sahibi Fatih Kılınçkıran Elazığ’da yaşanan deprem sonrasında Kahramanmaraş'ı mercek altına aldı, uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş’ta geçen dönem Belediye Meclis üyesi olan İnşaat Mühendisi Yapı Denetim Şirketi Sahibi Fatih Kılınçkıran Elazığ’da yaşanan deprem sonrasında Kahramanmaraş7ı mercek altına aldı, uyarılarda bulundu.

Sosyal medya hesabından yaptığı uyarı yazısında sorunları ve çözüm önerilerini alt alta sıraladı. İşte o açıklama:

Kahramanmaraş’ın esas gündemi DEPREM olmalıdır. Başka kentlerde deprem olunca birkaç gün bizim memleketimizde de deprem konusu gündeme geliyor ama sonra unutuluyor. Halbuki, özellikle 2000 yılı ve öncesinde yapılan yapıların stokları çok riskli bir halde ortada duruyor. Eski deprem yönetmeliğine göre hazır beton kullanılmadan yapılan yapılar, zaten direkt riskli bina sınıfındadır. Devletin ilgili kurumlarının arşivlerinde genel hatları ile ilgili raporlar mevcuttur. Tespiti yapılıpta yıkılmayan binalar var. Örneğin Vergi Dairesinin yeri boşaltıldı ama hala yıkımı yapılmadı.Peki Defterdalık binası sağlam mı?  Ve birçok yüksek katlı bina...Neler yapılabilir ? Kısaca ;

1 ) Öncelikle kamu kurumları, okullar, yapı denetimsiz 2000 yılı öncesi yapılan yüksek katlı binalar gözden geçirilmeli. Karot deney sonuçları ve röntgen raporları (demir) muhataplarına resmî yazı ile bildirilmeli, bunun takibi de yapılmalı.  

2 ) 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm kanunu ve yönetmelikleri çerçevesinde hareket edilerek riskli olduğu belli ama bina risk analizi yaptırılmadığı için yıkımı yapılamayan binaların karot numune alımını devletin ilgili kurumları resen yapmalı.

3 ) Özellikle Serinkent Evleri ve bunun gibi riskli olduğu kesin olan yerler acilen yıkılmalı. 

4 ) Belediyeler kentsel dönüşüm yapacak müteahhitlere yardımcı olmalı. Talep halinde parsellerin imar planlarında değişiklik yaparak imar yoğunluğunu artırmalı. Yoğunluk artışından dolayı sağlanması gereken sosyal donatıları imar planında Belediyeler bedelsiz karşılamalı. Müteahhit boş arsa varken para kazanamayacağı yer için uğraşır mı?

5 ) Bağımsız bölüm sahipleri mantıklı düşünmeli, bir anlamda “mezarda yatmak mı yoksa sağlam binada uyumak mı daha akıllıca ” tercihini yapmalıdır. Örneğin brüt 200 m2 mevcut dairesi varsa binanın yıkılıp yeniden yapılmasının maliyetini de düşünerek brüt 150-160 m2 ‘lik yeni daireye razı olmalı ya da aradaki farkı nakit para olarak müteahhite vermelidir. İnşaat yapım maliyetleri aşırı arttığından dolayı bu işi yapacak müteahhite yardımcı olunmalıdır. Doğru olan budur.

6 ) Güncellenen diri fay hatları haritasına göre fayların geçtiği yerlerde daha önce imara açılan parsellerle ilgili Belediye İmar Komisyonları çalışma yaparak İmar Planını revize etmelidir. 

7 ) Deprem anında kendini koruma ve dışarıda acil toplanma alanları konusunda halk sık sık bilgilendirilmeli, bunun için mahalle mahalle bilgilendirme broşürleri dağıtılmalıdır. Muhtarlarla bu konuda toplantılar yapılmalıdır.

8 ) Geç olmadan Siyasetçilerimiz, Valilik ( Bürokrasi ), Belediyeler, Ticaret ve Sanayi Odası, Sivil Toplum Kuruluşları (Mühendislik-Mimarlık Odalarının İlgili Komisyonları), Üniversite ve Halk uyum içinde ivedilikle bu işe mesai harcamalıdır. Geniş katılımlı bir üst komisyon kurulmalı, arası çok fazla olmayan toplantılar yaparak bu çalışmalar sürekli yapılmalıdır. Yarın çok geç olmadan!

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.