Kahramanmaraş'ın Karadeniz'i Andırın’ın geleceği turizm yoluna bağlı!

Kahramanmaraş'ın Karadeniz'i Andırın’ın geleceği turizm yoluna bağlı!
Tarih Kültür ve Turizm koridoru olma özelliği taşıyan Kahramanmaraş’ın Karadeniz’i olarak bilinen Andırın İlçesinde Karasu Vadisi keşfedilmeyi bekliyor.

Yapılması beklenen 200 metrelik Yeniyapan Köprüsü ve Tarihi Karasu yolu ile Kahramanmaraş’tan Andırın’a hem ulaşım kolaylaşacak hem de turizm koridoru oluşturulmuş olacak.

Zorlu yolları ile gündemden düşmeyen Andırın ilçemiz özellikle yaz aylarında Kanlı Büvet Kanyonu ile binlerce doğaseveri ağırlıyor. Yıllardır süregelen yol sorunun bir an önce çözülmesi Kahramanmaraş-Andırın arasında ki ticari ve tarihi bağları da daha güçlü hale getirecek. Bilindiği üzere Kahramanmaraş’a ulaşımda zorlu yolların olması sebebiyle Andırın halkı genel olarak ihtiyaçlarını Osmaniye Kadirli ilçesinden karşılıyor. Yapılacak Yeniyapan Köprüsü mevcut yolu 11 km daha düşürecek ve Başkonuş Yaylasına da ulaşım daha kolay hale gelmiş olacak.

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu ve Kahramanmaraş Andırınlılar Derneği Başkanı Ahmet Kolutek, ulaşım noktasında atılacak adımların Andırın’ın ekonomik açıdan gelişmesinde büyük rol oynayacağını söyledi.

Yeniyapan Köprüsü Bir An Önce Yapılmalı

Döngele Bölgesi ve Andırın için köprünün hayati önem arz ettiğini vurgulayan Başkan Kolutek, ‘’ Yeniyapan köprüsü yapıldığı takdirde bölgeye ulaşım daha da kolaylaşacak. Bölge halkı ürünleri satma konusunda sıkıntılarını aşmış olacak. Yine fabrikalarda çalışan işçilerimiz içinde önemli bir köprü. En büyük etkisi ise ekonomik açıdan Andırın’ı Kahramanmaraş’a bağlayacak olması. Bilindiği üzere zorlu yollar ile birlikte Andırın’a ulaşım çok sıkıntılı geçiyor. Köprü yapılırsa işçimizde öğrencimiz de çiftçimiz de rahata kavuşmuş olacak. Bölgenin turizm açısından gözbebeği Başkonuş Yaylası da daha fazla misafir ağırlayacak. Yeniyapan köprüsü için girişimler oldu ama henüz bir sonuç ortaya çıkmadı. Proje aşamasında olduğunu önceki dönem milletvekillerimiz söylemişti. Bu köprü bölge halkı için büyük önemi arz ediyor biran önce yapılmalı.’’ diye konuştu. 

‘’Karasu Vadisi, Kahramanmaraş’tan Andırın’a Turizm Koridoru Olur’’

Kahramanmaraş’ta doğa turizmi denince akla ilk gelen yerlerden olan yeşiliyle ünlü Andırın’ın doğal güzellikleri, doğaseverler tarafından büyük ilgi görüyor. Yeşilin bin bir türüne ev sahipliği yapan Andırın ilçesi, doğayla iç içe dinlenme imkânı sunuyor.

Karasu Vadisinin Tarih ve Kültür mirası olduğunu, mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini vurgulayan Başkan Kolutek, Karasu Vadisi yolu yapıldığı takdirde 1000 dönümlük arazinin doğal turizm merkezi haline geleceğini söyledi.

Başkan Kolutek açıklamasına şu şekilde devam etti;

‘’Karasu Vadisi; tarihi ve kültürel mirası ile yeniden keşfedilmeyi ve turizme kazandırılmayı bekliyor.

Tarihi araştırmalar sonucu Hitit döneminden bu güne var olduğunu bilinen Karasu Geçidi üzerinde bulunan Kaleler ise büyük önem arz ediyor. Karasu Vadisinde bulunan Kalekısığı – Mitel Hisar ve Çebiç Kaleleri tarihi gözler önüne seriyor.

Karasu Vadisi üzerinde bulunan Ayşepınarı, Gökgedik, Emirler, Torlar ve Yeniköy mahalleri bulunuyor. Karasu, Kahramanmaraş’ın içme suyunu karşılarken üzerinde 4 adette hidroelektrik santrali bulunmakta. Yemyeşil doğası ve muhteşem havası ile Kanlı Büveti de içerisinde barındıran bölge özellikle yaz aylarında binlerce doğa severi ağırlıyor.

Andırın üzerinden Kanlı Büvet’e ulaşım 100 km üzeriyken Karasu Vadisi içerisinde bulunan tarihi yolun yeniden kazandırılması ile yaklaşık 50 Km’ye düşüyor.

Karasu Vadisi yolunun tamamlanması bölge halkı içinde büyük önem arz ediyor.  Yol tamamlandığında; Meyvecilik, Hayvancılık ve Turizm gibi gelir getirilen sektörler olumlu yönde etkilenecek.

Geben havzasında ilkel metotlarla ekim ve hasadı yapılan dondurmanın ham maddesi salep ıslah edilerek daha geniş bir alana yayılmak suretiyle istihdam ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak.

Doğal güzellikleri, Tarihi Değerleri ve Kaleleri ile Akdeniz’in Karadeniz’i olan Andırın İlçesi yayla turizminde de iddialı konuma gelecek.

Karabasan – Ayşepınarı arasındaki orman örtüsü ve çam ormanlarının bulunduğu bölge doğal trekking alanı için bulunmaz bir bölge.

Körsulu deresinin Aralık ve Nisan döneminde debisi yüksek olduğundan muhteşem bir rafting alanı.

Karasu Vadisi dağcılık ve doğa sporları için çok uygun bir bölge. Yol üzerinde bulunan vadinin çok engebeli olmamasından dolayı Ayşepınarı-Tatarlı – Andırın istikameti 26 km’lik şahane bir bisiklet parkuru olabilir.

Karasu Vadisinde yapılacak yol asfalt değil, parke taşlarla olmalı. 1000 dönümlük geniş bir alan yeni bir doğa ve yaşam alanı olacak.

Kısaca, Karasu Vadisinde yapılacak turizme yönelik çalışma ile Kahramanmaraş’tan Andırın ilçemize bir turizm koridoru oluşturmuş olacağız. Tarihi ve muhteşem doğası ile turizme açılan kapımız olacak.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, 26 km’lik Karasu Vadisi yolunun 20 km’sinde rehabilite çalışmaları yapmıştı. Geriye kalan 6 km’lik yol ise öylece duruyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör Bey’den bu yolun tamamlanarak çevre düzenlemesi ile birlikte turizme kazandırılmasını istiyoruz.’’

Akdeniz’in ortasında Kahramanmaraş’ın Kardeniz’i olarak bilinen, muhteşem doğası ve tarihi ile Andırın İlçesi, Yeniyapan Köprüsü ve Karasu Vadisi yolu ile özgürlüğüne kavuşmuş olacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum