Tunceli'de yetiştirilen fidanlar yanan orman arazilerine yeniden hayat oluyor

Tunceli'de yetiştirilen fidanlar yanan orman arazilerine yeniden hayat oluyor
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Tunceli Orman Fidanlığı'nda yetiştirilen milyonlarca fidan, afetler sonucu kaybedilen orman varlığının yeniden kazanılmasına büyük katkı sağlıyor

Kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Pülümür Vadisi'nde yer alan Tunceli Orman Fidanlığı, 1948 yılında bu yana Türkiye'nin dört bir köşesinin yeşillendirilmesinde rol oynuyor.

YAKLAŞIK 40 HEKTAR ALANDAN OLUŞAN FİDANLIKTA KARAÇAM, SARIÇAM, CEVİZ, BADEM, ARDIÇ, ALIÇ VE MAHLEP BAŞTA OLMAK ÜZERE 40'IN ÜZERİNDE TÜR YETİŞTİRİLDİ VE BU YIL 2 MİLYON FİDAN VE 1000 KİLOGRAM TOHUM ÜRETİLDİ.

Sel, çığ, heyelan, kaya yuvarlanması ve erozyon gibi afetlerin önüne geçmek amacıyla kullanılan buradaki fidanlar, şimdilerde orman yangınlarında zarar gören arazilerin yeniden yeşillendirilmesi için hazırlanıyor.

Elazığ Orman Fidanlık Müdürü Serkan Yılmaz, AA muhabirine, Tunceli Orman Fidanlığı'nın 1948 yılında geçici kavak üretimi istasyonu olarak kurulduğunu söyledi.

BU YIL 2 MİLYON FİDAN ÜRETİLDİ

BURADA AĞAÇLANDIRMA, EROZYON VE SEL KONTROL ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FİDANLARIN ÜRETİLDİĞİNİ İFADE EDEN YILMAZ, ŞÖYLE KONUŞTU:

"Elazığ Orman Fidanlık Müdürlüğümüzde 2021 yılında 13 milyon adet fidan üretmiş bulunmaktayız. Üretilen 13 milyon fidanın 2 milyon adedini Tunceli fidanlığımızda ürettik. Aynı zamanda yine 2021 yılında üretmiş olduğumuz 11 bin kilogram fidan tohumunun 1000 kilogramını Tunceli Orman Fidanlığımızda üretmiş bulunmaktayız.

Yılmaz, kentteki fidanlıkta sarıçam, karaçam, ardıç, meşe ve ceviz gibi türlerin yetiştirildiği belirterek, "Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız ve afet boyutunda olan orman yangınları hepimizi derinden etkilemiştir. Ancak halkımız müsterih olsunlar. 1839 yılında kurulmuş olan ve 182 yıllık köklü tarihiyle Orman Genel Müdürlüğümüz bu tür beklenmedik olaylara ve afetlere her zaman hazırlıklıdır." ifadelerini kullandı.

TOHUM STOK MERKEZLERİNİN VE SOĞUK HAVA DEPOLARININ FİDAN TOHUMLARIYLA DOLU OLDUĞUNU ANLATAN YILMAZ, ŞUNLARI KAYDETTİ:

"Orman fidanlıklarımız da yine afet görmüş yerlerde kullanmak üzere ve ayrıca diğer ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve sel kontrolünün yapılacağı yerlere dikilmek üzere üretilmektedir. Her türlü stokumuz mevcuttur, hazırlığımız tamdır. Burada üretmiş olduğumuz fidanlar ihtiyaç duyulması halinde Akdeniz'de yangın görmüş alanlarda kullanılmak üzere nakledilerek toprakla buluşturulacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.