‘Sıcaklar Ölümle Sonuçlanabilir’
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Yağmur, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, bu sıcakların ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Yusuf Yağmur, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığını, ve aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde, vatandaşların sıcak çarpmasına karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sıcak çarpmasının çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yağmur, hastalığın tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabileceğini kaydetti.
Sıcak çarpmasının, sıcak havada aşırı terleme sonucunda ya da fazla egzersiz yapıldığında vücudun aşırı miktarda su ve tuz kaybetmesine bağlı gelişen bir durum olduğunu aktaran Prof. Dr. Yağmur, "Sıcak çarpmasında genellikle karşımıza 41 dereceye kadar çıkabilen yüksek ateş, ciltte kuruluk ve bilinç bulanması gibi klinik bulguları çıkar.
Bu da paralel baş dönmeleri, mide bulantısı, iştahsızlık, kollarda, bacaklarda ve karında kramplar, yine klinik bulgu olarak karşımıza çıkabiliyor. Sıcak çarpması durumunda öncelikle sıcak çarpmasına maruz kalan kişiyi serin, gölge bir yere alıp, üzerine ıslak bir çarşaf örtüp vücut ısısını düşürmeye çalışmamız lazım. Kişide eğer bilinç bulanıklığı varsa kişinin bir şey yiyip içmemesi gerekiyor.
Kusuyorsa yan tarafına çevirmemiz lazım bu etapta sağlık yardımı istememiz gerekiyor. Özellikle yüksek tansiyonlu aşırı kilolu hastalar ve diyabeti olan hastaların sıcak çarpmasına daha çok maruz kalacağını yine yaşlı ve çocuk hastaların çok daha büyük bir risk durumu olduğunu belirtmemiz gerekir. Bu durumdaki kişilerin güneşin en dik olduğu saatte 11.00 ile 16.00 arasında dışarıda dolaşmamaları ya da egzersiz yapmamaları önermekteyiz.
Mutlak surette dolaşmak zorundularsa şapka takmaları ya da şemsiye ile dolaşmalarını yine tavsiye ederiz. Sıcak havalarda bol su ayran ve limonata içiniz. En az 2,5 litre su tüketiniz" diye konuştu.
İHA

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.