Öğrenciler bitkisel atık yağların biyodizele dönüştürülmesi için harekete geçti

Öğrenciler bitkisel atık yağların biyodizele dönüştürülmesi için harekete geçti
Bitkisel atık yağlar ve bu atıkların çevreye ve insan sağlığına zararını araştıran öğrenciler, bitkisel atık yağların doğru şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi konusunda farkındalık oluşturmak için makale yazdı.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Bostancı Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen Çevrenin Genç Sözcüleri programına katıldı.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji açıklamasına göre, bitkisel atık yağlar ve bu atıkların çevreye ve insan sağlığına zararını araştıran öğrenciler, bitkisel atık yağların doğru şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi konusunda farkındalık oluşturmak için makale yazdı.

Öğrenciler, yenilen yemeklere lezzet katan yağların çevre ve insan sağlığı için tehlikeli hale gelmemesi için, çöpe atılmaması ya da lavaboya dökülmemesi gerektiğine dikkati çekti.

1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini ifade eden öğrenciler, evlerde oluşan ve toplanmayan bitkisel atık yağların su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturduğunu belirtti. Bitkisel atık yağların biriktirilerek toplanma noktalarına teslim edilmesi gerekiyor.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Bostancı Fen ve Teknoloji Lisesi Biyoloji Öğretmeni Mesude Arıyan'ın danışmanlığında makalelerini yazan Çevrenin Genç Sözcüleri ekibi, bitkisel atık yağların çevreye zarar vermeden biyodizele dönüşüm yolculuğu ile ilgili Kolza Biodizel A.Ş. Genel Müdürü Göktan Gürcü ile online röportaj yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gürcü, "Mevzuata göre ev ve iş yerlerinde oluşan bitkisel atık yağların lavaboya, kanalizasyona veya toprağa dökülmesi, çöpe atılması, yetkisiz kişiler tarafından toplanması ve tekrar kullanılması yasaktır." ifadelerini kullandı.

Tek tek evlerden bitkisel atık yağ toplanmasının zor bir işlem olduğunu ve araçların kullandığı yakıt sonucu karbon salınımının arttığını belirten Gürcü, evlerde oluşan bitkisel atık yağların bir şişede depolanıp muhtarlıklarda bulanan atık kumbaralarına atılabileceğini belirtti.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.