Kahramanmaraş depremi sonrası bir uyarı daha! “Doğu Anadolu fayı gerildi”

Kahramanmaraş depremi sonrası bir uyarı daha! “Doğu Anadolu fayı gerildi”
Kahramanmaraş depremleri sonrası Doğu Anadolu fayı ile ilgili deprem uzmanlarından yeni bir uyarı geldi.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Anadolu gerildi, durdu. Beklemede" ifadelerini kullanarak bölgedeki deprem riskine dikkat çekti.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinin ardından bölgede endişe uyandıran Doğu Anadolu Fayı için uyarılar devam ediyor.

"ANADOLU GERİLDİ, DURDU. BEKLEMEDE..."

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda depremlerin önceden belirli bir süre boyunca küçük sarsıntılarla kendini gösterdiğini ve ardından uzun bir dinginlik döneminin yaşandığını belirtti. Bu durumu "Anadolu gerildi, durdu. Beklemede..." sözleriyle ifade etti.

Ercan söz konusu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Depremden önce depremcikler kudurur, sonra derin bir dinginlik başlar. Sonra da deprem vurur. Dinginlik ne kadar uzun sürerse deprem o kadar büyük olur. Anadolu gerildi, durdu. Beklemede...."

NACİ GÖRÜR'DE UYARMIŞTI

Daha önce benzer bir uyarıda bulunan Prof. Dr. Naci Görür de Doğu Anadolu fay hattının her an 7 ve üzeri bir deprem üretebileceğini belirtmişti.

Görür, bölgedeki fay hatlarının durumuna dikkat çekerek, özellikle Tunceli'nin çevresindeki fay hatlarının risk oluşturduğunu ifade etmişti.

Görür açıklamasında “Tunceli’nin 4 tarafı faylarla çevrili; Ovacık, Malatya, Doğu Anadolu, Nazımiye Fayı var. Nazımiye, Pülümür, Tunceli bu fayların arasında... Kuzey Anadolu Fayı’nın Erzincan ile Bingöl-Karlıova arasında en son deprem 1784'te… Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem üretir. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi nedeniyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir. Onun için endişe ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.