Gaziantep'te Milli Mücadele'nin 100. yılı tanıtıldı

Gaziantep'te Milli Mücadele'nin 100. yılı tanıtıldı
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Mücadele’nin 100. yıl dönümünde Gazi Kültür A.Ş. tarafından gerçekleştirilen kültür ve sanat çalışmaları tanıtıldı.

Gaziantep Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen programa, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gazi Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver, Gazi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, askeri yetkililer, bürokratlar, siyasi partilerin il başkanları, STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Program kapsamında Gaziantep Kalesi'nden 3 pare top atışı yapılırken, etkinliğin gerçekleştirildiği Gaziantep Sanat Merkezi'nin tarihi binasının avlusunda Gaziantep savunmasını anlatan tiyatro gösterisi sahnelendi. Gösteriler arasında Çeled Uşaklar Tiyatro Topluluğu sahnesi, davetiler tarafından uzun süre alkışlandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Kültür A.Ş. koordinasyonunda düzenlenen program kapsamında Gaziantep destanının 100. yılı etkinlikleri kapsamında sergi açılışı da yapıldı.

Sergide Antep savunması kahramanlarının tablolarının yer aldığı yüzden fazla resmin ve savunmayı anlatan tablolarının yanı sıra ayrıca Antep'in Kurtuluşu döneminde yayınlanan gazeteler de ziyaretçilerin ilgisini çekti. Sergi kapsamında Gazi Kültür A.Ş. tarafından basımı yapılan eserlerde tanıtıldı. Ayrıca programa katılan çocuklar döneme ait kıyafetlerle 1921 yılının günümüze çevrilmiş gazetelerini 'yazıyor yazıyor' şeklinde bağırarak davetlilere dağıttı. 

Programda konuşan Gazi Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünü görkemli etkinlikler, kültürel ve sanatsal çalışmalarla yılsonuna kadar sürdüreceklerini söyledi. 

Tanrıöver, "Geleceğin tarihçilerinin elinde kalpazanların hazırladığı belgeler olmasın diye orijinal belgelerle, referans olacak eserler çalışıyoruz ve tarihe not düşüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ise, Gazi kültür A.Ş.'nin kuruluşundan bu yana gerçekleştiği çalışmalar ve yayınlar hakkında bilgiler verdi. 
Vali Gül: “Antep Savunmasını dünyaya anlatmak gerekiyor”
Programdaki katılımcılara seslenen Gaziantep Valisi Davut Gül de Gaziantep'in kurtuluşunun bir kahramanlık destanı olduğunu dile getirerek, günümüzde de kentin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda önemli başarılar elde ettiğini söyledi.

Gerçekleştirilen etkinlik nedeniyle Büyükşehir Başkanı ve Gazi Kültür A.Ş.'yi kutlayan ve bu tür etkinliklerin hafızayı tazelemesi anlamında önemli olduğunu da vurgulayan Gül, “Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılı dolayısıyla birçok kurumumuzun etkinlikleri var. Bizde böyle güzel bir etkinlik ile burada beraberiz. İnanıyorum ki yıllar sonra yapılan binaların birçoğu ortada olmayacak birçok yapının yeri değişecek ancak kültür ve sanatla ilgili 1000 sene sonra da bu yapıtlar yerinde olacak. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu savunmayı tüm Gaziantepliler biliyor ama bütün dünyaya anlatmak lazım. Antep'in Gazi olurken nüfusunun 4'te birinin şehit olduğunu herkese anlatmak gerekiyor. Bunu Gaziantepliler yapacaktır'' dedi.

BAŞKAN ŞAHİN: “SÖZ UÇAR YAZI KALIR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ''Kültürüyle yükselen Gaziantep için bir aradayız. Biraz önce hocalarımızın söylediği gibi böyle kadim bir şehir olarak onurlu ve gururluyuz. Bu atalarımızdan bize gelen bir miras. Artık yeni bir güç tanımı yapıyoruz. Kültürel mirasın varsa eğer geldiğin topraklardan aldığın bir ilham ve yetişmiş insan gücün varsa en güçlü sensindir. Bildiğimiz en önemli şeylerden biri de söz uçar yazı kalırdır. Bunu kentsel arşive dönüştürüp yazıya dökebiliyorsan bizden sonraya taşımamız milli şuurumuz ile bunu geleceğe taşımamız en büyük görevimizdir. Yanı başında 10 yıldır savaş olan bu şehir aynı dönemde 350 fabrika açarak bölgenin en huzurlu ve en güvenli kenti olmayı da başarmıştır. Bu çok güzel bir örnektir'' diye konuştu.
Etkinlik, yöresel Antep ürünlerinin sunulduğu kokteyl ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.