25 Nisan’da hangi olaylar yaşandı? Tarihte bugün yaşananlar

25 Nisan’da hangi olaylar yaşandı? Tarihte bugün yaşananlar
Tarihte bugün neler oldu? 25 Nisan’daki tarihi olaylar vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte 25 Nisan tarihinde yaşanan gelişmeler, önemli olaylar.

Dünya tarihine yer etmiş önemli olaylar zaman zaman Google Doodle’ı ve sosyal medya üzerinden hatırlatılıyor. Peki, tarihte bugün neler yaşandı? Ayrıntılar haberimizde…

OLAYLAR: 

1859 - Kızıldeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayacak olan Süveyş Kanalı'nın kazılmasına, Mısır'ın Port Said kentinde başlandı.

1823 - Osmanlı'nın 31. Padişahım Sultan Abdülmecit'in doğum günü. Sultan Abdülmecit 1861'de vefat etmiştir.

1901 - New York, otomobillere plaka uygulamasını zorunlu hale getiren ilk eyalet oldu.

1915 - Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir cephesi bu bölgede beş ayrı noktada yapılmıştır ve Seddülbahir Muharebeleri başlamıştır.

Seddülbahir Muharebeleri: Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir Cephesi (Seddülbahir Çıkarması), 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesine beş ayrı noktadan yapılmıştır. Her iki tarafın da ağır kayıpları ile sonuçlanan saldırılar yapılmıştır. Sonuç olarak Haziran ayının sonlarında Osmanlı güçleri ilerlemeyi durdurmuş ve çıkarma başarısız olmuştur, daha sonra bu bölgede savaşın sonuna kadar kısıtlı ve etkisiz siper çatışmaları devam etmiştir.

1915 - Arıburnu Muharebeleri başladı. Aynı şekilde Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Arıburnu cephesinde 6 Ağustosa kadar çatışma devam etmiştir.

Arıburnu Muharebeleri: Arıburnu Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihindeki Arıburnu Çıkarması ile başlayan ve 6 Ağustos 1915 tarihine kadar süren çarpışmaları kapsayan, Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan cephedir. Bu tarihte Müttefik kuvvetlerce üçüncü bir cephe olarak açılan Anafartalar Cephesi ile birleşmiştir. Arıburnu Çıkarması, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nın Ege Denizi sahillerinde, “Anzak Koyu” olarak bilinecek olan kumsal ve civarına Anzak Kolordusu tarafından yapılan çıkarmadır.

1925 - Mareşal Hindenburg, Almanya'nın halk oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu.

1926 - İran'da Rıza Han Pehlevi, kendisini "Şah" ilan etti.

1941 - Türk asker, Atatürk'ün yaveri ve Milletvekili Salih Bozok öldü.

1945 - 46 ülkeden gelen delegeler, Milletler Cemiyeti'nin yerini alacak olan Birleşmiş Milletler'i kurmak üzere San Fransisco'da bir araya geldiler.

1946 - İstanbul - Ankara hattında, yataklı tren seferleri başladı.

1946 - Türkiye Garanti Bankası kuruldu.

1952 - Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fuad Köprülü, Yunanistan'a resmi ziyarette bulundu.

1953 - Cambridge Üniversitesi'nde iki bilim adamı, kalıtsal özellikleri ebeveynden çocuğa taşıyan deoksiribonükleik asit (DNA) adını verdikleri molekül yapısını buldular.

1957 - Muğla'nın Fethiye ilçesinde 7,1 büyüklüğünde bir deprem oldu: 67 kişi öldü

1962 - Anayasa Mahkemesi kuruldu.

1990 - 6 Nisan'da ölüm orucuna başlayan Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) yöneticileri, Nabi Yağcı ve Nihat Sargın ölüm oruçlarına 25 Nisan'da ara verdiler.

2001 - Merkez Bankası'na özerklik getiren yasa TBMM'de kabul edildi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.