Zeytinyağı fiyatları alev aldı! Kahramanmaraş zeytinyağında son durum!

Zeytinyağı fiyatları alev aldı! Kahramanmaraş zeytinyağında son durum!
Dünya ve Türkiye genelinde zeytin rekoltesindeki düşüş Zeytinyağı fiyatlarını uçuşa geçirdi. Bir litre zeytin yağının fiyatı 260 liraya dayanırken vatandaş ne yapacağını kara kara düşünüyor.

Kahramanmaraş’ta Maraş zeytin yağının 17 kiloluk teknesi 4 bin 500 liraya kadar tırmanırken, ege yöresi zeytin yağında bu rakam 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında seyrediyor. Yeşil zeytinde kilogramı 60 TL seviyelerinde.

Zeytinyağındaki bu fiyat artışı vatandaşlar arasında "1 litre zeytinyağı için kaç kilo zeytin gereklidir" sorusunu akıllara getiriyor.

923856.webp

1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilogram zeytin gerekir. Yani, 1 kilogram zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar. Ancak, bu oran zeytinin cinsine, hasat zamanına ve sıkım yöntemine göre değişebilir.

Zeytinin cinsine göre: Bazı zeytin çeşitleri, diğerlerine göre daha fazla yağ içerir. Örneğin, Gemlik zeytininden, diğer zeytin çeşitlerine göre daha fazla yağ elde edilir.

Hasat zamanına göre: Zeytin, hasat zamanına göre de yağ içeriği değişir. Zeytin, yeşilken daha az yağ içerir. Zeytin, olgunlaştıkça yağ içeriği artar.

Sıkım yöntemine göre: Zeytinyağı, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilirse, daha az miktarda yağ elde edilir. Sıcak sıkım yöntemiyle elde edilirse, daha fazla yağ elde edilir.

Türkiye'de, ortalama bir zeytin ağacından 50 kilogram zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla bazen zeytinin cinsine, hasat zamanına ve sıkım yöntemine göre 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.

Bir diğer örnek ise: 100 kilogram zeytinden yaklaşık 20 litre zeytinyağı elde edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum