Yurt içi piyasalar Merkez Bankasına odaklandı

Yurt içi piyasalar Merkez Bankasına odaklandı
Küresel piyasalar, Fed'in dünkü faiz artırımının ardından bugün BoE'nin kararlarına odaklanırken, yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz kararı takip edilecek

 Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) dünkü faiz artırımının ardından bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarına odaklanırken, yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararı takip edilecek.

Fed, dün akşam politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltirken, karar metninde, üyelerin yılın geri kalanı için faiz öngörülerinde çok önemli bir değişiklik olmaması doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybetmesine neden oldu.

Fed üyelerinin faiz tahminleri ile hazırlanan noktasal grafiğe göre 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin politika faizi beklentilerinin medyanı önceki toplantıda olduğu gibi 3'er defa faiz artırılacağına işaret ediyor. Karar öncesinde bu yılki faiz beklentisinin 3'ten 4'e yükselebileceği spekülasyonlarıyla tedirgin olan pay piyasaları, beklentilerin medyanında değişiklik olmamasının ardından pozitif bir seyir izledi.

Dolarda hızlı düşüş

Dolar endeksi, Fed kararının ardından dün akşam hızlı bir şekilde düşüşe geçerek yüzde 1 azalışla günü 100,7 seviyesinden tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,54, S&P 500 endeksi yüzde 0,84 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,74 yükseldi.

Gözler İngiltere Merkez Bankasında

Avrupa tarafında, Fed sonrası yükselen avro/dolar paritesi, Hollanda genel seçimlerini Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) kazanması ile bugün 1,0746 ile yaklaşık 5 haftanın zirvesine çıktı. Bugün açıklanacak BoE'nin faiz kararı ve Avro Bölgesi enflasyon verisine odaklanan pay piyasaları ise dün pozitif bir seyir izledi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde piyasalar PPK'nın faiz kararına odaklandı

Yurt içinde dün gerileyen dolar/TL, Fed kararının ardından akşam saatlerinde düşüşünü hızlandırdı ve 3,6770 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi ise dün 90.000 puanın üzerini test etmesi sonrasında günü yüzde 0,35 artışla 89.446 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, Fed sonrası gerileyen dolar/TL'nin pay piyasalarını pozitif etkileyebileceğini, bundan sonraki yön açısından ise dolar/TL'de 3,6720 ve 3,6500 destek seviyelerinin kırılıp kırılamayacağının izlenmesi gerektiğini kaydetti.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan ekonomistler, halen yüzde 8 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) ve yüzde 7,25 olan borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik beklemiyor.

 

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.