Türkler emeklilikte piyangoya güveniyor!
Yüzde 16’sı ise piyango kazanmayı (kumar, yarışma, bahis) bekliyor. Geçen yıl yüzde 9 olan bu oran kişilerin birikim konusunda umutsuzluğunun arttığını gösteriyor.
Aviva için 2009 yılında yaptığı ve Türkiye’de 1.050 kişiyle görüşülerek hazırlanan tasarruf alışkanlıkları araştırmasını AvivaSa CEO’su Meral Eredenk açıkladı. Araştırmaya göre, emeklilikte yeterli birikim için kişilerin yüzde 4’ü kendini geliştirip daha iyi ücretli bir iş bulmak gerektiğini, yüzde 3’ü miras, yüzde 2’si iyi bir evlilik, yüzde 2’si daha geç emekli olmayı ifade etti.
Tasarruflar sürdü
Krizin etkilerinin en yoğun yaşandığı geçen yıl, kişilerin yüzde 73’ü tasarruf yapmaya devam etti. Tüketicilerin yüzde 22’si ise daha az biriktirdi. Avivasa CEO’su Meral Eredenk, “Kriz dönemleri her zaman insanlara tasarrufun önemini hatırlatıyor. Tasarruf yapan kişiler krizin etkilerini daha yumuşak hissediyor ve kriz psikolojisinden daha rahat çıkıyor. Bu nedenle kriz döneminde de Türk tüketicisi tasarruf yapmaya devam etti” dedi. 
Yastık altı alışkanlığı
Tasarruf yapanların yüzde 52’si hiçbir finansal hizmetten yararlanmadığını yani, yastık altını tercih ettiğini belirtti. Yüzde 41’i banka hesabı, yüzde 11’i tasarruf hesabı açarken yüzde 5’i bireysel emekliliği olduğunu söyledi.
Kişilerin yüzde 34’ü kredi kartı kullanırken, yüzde 22’si eş-dosttan borçlandığını ifade etti. Yüzde 10’luk bir oran ise bireysel kredi kullanıyor. Tasarruf sahiplerinin yüzde 37’si garanti bir getiri oranı isterken, yüzde 23’ü pazarda mevcut en iyi performansı almanın yeterli olduğunu düşünüyor. Yüzde 12’si düşük, fakat güvenli getiri, yüzde 8’i etik bir oran istiyor.
‘Tasarrufu tasarlayan’ gençler ödüllendirildi
AvivaSa Emeklilik ve Hayat’ın ‘Geleceğin Tasarımcıları Tasarrufu Tasarlıyor’ konseptli Kumbara Tasarım Yarışması’nda dereceye giren üniversiteli tasarımcılara ödülleri verildi. ‘Toplumsal ve bireysel tasarrufu’ yaygınlaştırmak amacıyla yola çıkan AvivaSa’nın 28 üniversitenin endüstri ürünleri tasarımı, güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri öğrencileri arasında düzenlediği yarışmaya 512 başvuru yapıldı.
Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Begüm Cana Özgür, “Roly-Poly” adlı projesiyle tasarruf sahiplerinin hayatta nasıl dik durabileceklerini anlattığı tasarımıyla birinciliğe layık bulunarak 5 bin TL’lik ödülün sahibi oldu.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Sedef Ala Gümüşlü, “ParaKüp” adlı projesiyle ikinci seçilerek 3 bin TL’lik ödülü kazandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mehmet Erdi Özgürlük “Yükle!” adlı projesiyle üçüncü olarak 2 bin TL’lik para ödülüne sahip oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencileri Fatma Ebru Aykut ve Ferhat Kızıler ise “Gooolll” adlı ortak projeleriyle mansiyona layık bulunarak 1.000 TL ile ödüllendirildi.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.