Tüketici kredisinde vade 36 aya düştü, kredi başvuruları azaldı

Tüketici kredisinde vade 36 aya düştü, kredi başvuruları azaldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketici kredilerinde genel vade sınırını 60 aydan 36 aya indirmeye yönelik düzenlemesi, vatandaşların kredi işlemlerindeki tutumunu etkiledi.

Hesapkurdu.com'un paylaştığı verilere göre düzenleme ve artan faiz oranlarıyla tüketici kredi başvuruları üçte bir oranında azalırken kişinin gelirine göre çekebileceği maksimum kredi miktarı da %35 azaldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 26 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik ile tüketici kredilerindeki vade sınırını 36 aydan 60 aya çıkartmıştı. 4 Eylül 2020 tarihinde yapılan düzenleme ile bu sefer tüketici kredilerinde genel vade sınırının 60 aydan tekrar 36 aya indirildiği açıklandı. Yapılan düzenlemenin tüketiciler üzerindeki etkilerine yönelik analizlerde bulunan online kredi ve sigorta karşılaştırma platformu Hesapkurdu.com'un Kredi Ürün Müdürü Ersin Yaşar, “Maksimum vadenin 60 aydan 36 aya düşmesi ve bireysel kredi faiz oranlarında yaşanan artışlar sonrası online tüketici kredi başvuruları yaklaşık %30 azaldı” dedi. 

VATANDAŞLARIN %81’İ MAKSİMUM VADE SEÇECEĞİNE YÖNELİYOR

Yeni düzenlemenin ardından kullanıcıların internet üzerinden yaptıkları kredi aramalarını da mercek altına aldıklarını belirten Ersin Yaşar, “Hesapkurdu.com üzerinden yapılan kredi başvurularından hareketle yaptığımız analizlere göre vade değişikliği açıklanmasının ardından kredi aramalarının %81'i maksimum vade olan 36 ay olarak yapılmaya başladı. Ayrıca vatandaşların gelirine oranla çekebileceği en yüksek kredi tutarı da maksimum vade kısaldığı için ortalama %35 azaldı.” şeklinde konuştu.

KREDİ BAŞVURULARINDAKİ DÜŞÜŞÜN YIL SORUNA KADAR DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR 

Tüketici kredi başvurularında yaşanan düşüşe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ersin Yaşar, “BDDK’nin son olarak açıkladığı haftalık verilerine göre tüketici kredileri tutarı, 11 Eylül ile biten haftada 661 milyar 323 milyon liraya ulaştı. Söz konusu kredilerin 276 milyar 233 milyon lirası konut, 10 milyar 312 milyon lirası taşıt ve 374 milyar 777 milyon lirası ise ihtiyaç kredilerinden oluşuyor. Rakamsal bazda bakıldığında kredi hacminin arttığı görülse de başvuru bazında görülen %30’luk düşüş oldukça ciddi. Düşüşün etkilerini hacimsel bazda da ilerleyen günlerde göreceğiz. Hesapkurdu.com olarak mevcut tabloyu değerlendirdiğimizde yeni bir faiz indirimi veya kampanya olmadığı sürece başvurulardaki azalmanın yıl sonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.