TSKB, 2014 Yılsonu Finansal Sonuçlarını Açıkladı

TSKB, 2014 Yılsonu Finansal Sonuçlarını Açıkladı
TSKB’nin 2014 yılında kredi büyüklüğü 11 milyar TL’ye ulaştı.TSKB, 2014 yılı 12 aylık faaliyet sonuçlarını açıkladı.

TSKB, 2014 Yılsonu Finansal Sonuçlarını Açıkladı

TSKB’nin 2014 yılında kredi büyüklüğü 11 milyar TL’ye ulaştı.TSKB, 2014 yılı 12 aylık faaliyet sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2014 yılında aktif büyüklüğü 15,7 milyar TL’ye ulaşan TSKB’nin toplam kredi büyüklüğü ise 11 milyar TL olarak gerçekleşti. TSKB Genel Müdürü Özcan Türkakın, “2014 yılında güçlü bilanço yapımız ve uluslararası piyasalardaki itibarlı konumumuz sayesinde temin ettiğimiz ilave kaynaklarla sağlıklı bir büyüme kaydettik. Yıl içinde Türk özel sektörünün yatırımlarına aktardığımız kredi tutarı 1,5 milyar ABD dolarına ulaştı” dedi.

TSKB, 2014 yılında toplam aktif büyüklüğünü bir önceki yıla göre yüzde 21,6 artırarak 15,7 milyar TL’ye, kredi büyüklüğünü ise yüzde 19,7 artırarak 11 milyar TL’ye ulaştırdı.  TSKB, 2014 yılında özkaynaklarını bir önceki yıla göre yüzde 21,4’lük artışla 2,3 milyar TL’ye taşırken, yıllık bazdaki ortalama özkaynak getiri oranı yüzde 17,7 oldu.  Bankanın aktif karlılık oranı ise yüzde 2,6 olarak gerçekleşti.

2014 yılında TSKB’nin bir önceki yıla göre net kârı yüzde 13,3 artışla 369,3 milyon TL düzeyine yükseldi. Ayrıca TSKB’nin 2014 yılında uluslararası piyasalardan sağladığı kaynak tutarı toplamı 1,4 milyar ABD dolarını aştı.

Piyasaların ve TSKB’nin 12 aylık bilançosuna ilişkin bir değerlendirmede bulunan TSKB Genel Müdürü Özcan Türkakın, 2014 yılında dünya ekonomisi açısından en önemli gelişmenin petrol fiyatlarının önceden tahmin edilemeyen şekilde hızla düşmesi olduğunu belirtti. Petrol fiyatındaki bu düşüşle Türkiye’nin 2015 yılı cari açık, enflasyon, büyüme tahminlerinin olumlu yönde değiştiğini vurguladı.  Euro alanında yaşanan durgunluk ve deflasyon eğilimlerine karşı Avrupa Merkez Bankası’nın net ve kalıcı önlemler alacağını belirten Türkakın, bu konudaki netliğin sermaye piyasalarına bakışı pozitif etkilediğini ifade etti.

TSKB’nin kurulduğu günden bu yana reel ekonomiye kaynak aktararak özel sektör yatırımlarına katkı sağlayan ve istihdam artışını destekleyen bir kurum olduğunun altını çizen Özcan Türkakın "1950 yılında Türk sanayisini geliştirmek için yola çıkan bankamız, bugün kalkınmada niteliğin geliştirilmesi için değer üretirken sürdürülebilir bankacılık alanında da örnek uygulamaları ile öne çıkıyor. 65’inci yılımızı kutladığımız 2015’e başarılı finansal sonuçlarla adım atmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. 2014 yılında güçlü bilanço yapımız ve uluslararası piyasalardaki itibarlı konumumuz sayesinde temin ettiğimiz ilave kaynaklarla sağlıklı bir büyüme kaydettik. Yıl içinde Türk özel sektörünün yatırımlarına aktardığımız kredi tutarı 1,5 milyar ABD dolarına ulaştı. Önümüzdeki dönemde de büyüyen ekonomimize ve reel sektörümüze nitelikli ve uygun maliyetli finansal katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Uluslararası Piyasalardan Toplam 1,4 Milyar ABD Doları Tutarında Kaynak

TSKB 2014 yılında kaynaklarını artırarak, 8 farklı uluslararası finans kurumundan yaklaşık 1 Milyar ABD doları tutarında ilave kredi sağladı. Kaynak çeşitlendirme politikası çerçevesinde gerçekleştirdiği 350 milyon ABD doları tutarındaki ilk Eurobond ihracı uluslararası yatırımcılar tarafından dört kat talep ile karşılandı. 2014 yılının Temmuz ayında yüzde 100’ün üzerinde bir yenileme oranıyla gerçekleştirdiği sendikasyon kredisi ile birlikte uluslararası piyasalardan sağladığı kaynakların toplamı 1,4 milyar ABD dolarını aştı.

Sürdürülebilirlik Temalı Yatırımlara 2,15 Milyar ABD Doları Tutarında Kredi

TSKB’nin toplam kredi portföyü içinde %52 ile önemli bir yer tutan sürdürebilirlik temalı yatırımlara 2014 yıl sonu itibarıyla toplam 2,15 milyar ABD doları tutarında finansman desteği sağlandı. Bu kapsamda; yenilenebilir enerjiye 1,3 milyar ABD doları, enerji ve kaynak verimliliği ile çevre yatırımlarına 419 milyon ABD doları, sürdürülebilir turizme ise 230 milyon ABD doları tutarında kaynak aktarıldı.

En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip Kuruluş

TSKB, 2014 yılında yenilenen kurumsal yönetim ilkelerine tam uyum kapsamında yaptığı çalışmalar sayesinde kurumsal yönetim derecelendirme notunu 9,44’e yükselterek ‘BİST Kurumsal Yönetim Endeksi’nde En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip Kuruluş’ ödülüne bir kez daha değer bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.